Παρ, Απρ 19, 2024

Η Σοφία Παπαμιχαλοπούλου τιμά την Κύπρο με τις διακρίσεις της

Η Σοφία Παπαμιχαλοπούλου τιμά την Κύπρο με τις διακρίσεις της

Μία νέα και πολύ σημαντική διάκριση είχαμε για την Σοφία Παπαμιχαλοπούλου πρόσφατα η οποία έχει επιλεγεί να είναι μέλος του IOC Medical and Scientific Commission και μέλος του IOC Olympic Programme Commission της ΔΟΕ. Είναι επίσης διορισμένη στο medical commission της Παγκόσμιας ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας και η δράση της είναι συνεχόμενη και πολύ έντονη. Μία τεράστια τιμή τόσο για την Κύπρο όσο φυσικά και για την ίδια.

Η κ. Παπαμιχαλοπούλου είναι γιατρός και εργάζεται στην χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης.

Η ΚΙΟ επικοινώνησε μαζί της στην Ελβετία και μας μετέφερε τα συναισθήματα της για την όλη εμπιστοσύνη που τυγχάνει σε παγκόσμιο επίπεδο και την νέα διάκριση για την ίδια και την χώρα μας.

Κ. Παπαμιχαλοπούλου, πως προέκυψε ο διορισμός σου από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach στα IOC Medical and Scientific Commission και στο IOC Olympic Programme Commission της ΔΟΕ;

«Μετά την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό, παρόλο που επαγγελματικά αποφάσισα να ακολουθήσω την ιατρική και αυτή την στιγμή εργάζομαι στην Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης. Οι δραστηριότητες
μου συνεχίστηκαν μέσω της πρωτοβουλίας της ΔΟΕ - Athlete365 και μέσα απ’ αυτές μου τις δραστηριότητες, το 2018 επιλέγηκα να συμμετέχω σαν Οlympian και σαν εκπρόσωπος αυτού του προγράμματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Pyeong Chang. Οι δραστηριότητες μου συνεχίστηκαν και το 2018 διορίστηκα μέλος του Medical Commission της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Το 2021 επιλέγηκα επίσης ως IOC Young Leader το οποίο είναι ένας θεσμός της ΔΟΕ, η οποία επιλέγει 25 άτομα από όλο τον κόσμο κάθε 4 χρόνια τα οποία έχουν σημαντικές δραστηριότητες οι οποίες προωθούν τον Ολυμπισμό στην κοινωνία. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 μου ανακοινώθηκε ότι επιλέγηκα να είμαι μέλος του IOC Medical and Scientific Commission και μέλος του IOC Olympic Programme Commission της ΔΟΕ».

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η όλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας;

«Ο διορισμός μου σε αυτές τις επιτροπές είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του προέδρου της ΔΟΕ και βεβαίως αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα αλλά και για την χώρα μου. Δεν είναι μόνο θέμα εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι είναι και θέμα αναγνώρισης των δραστηριοτήτων με τις οποίες ασχολούμαι και η συνεισφορά μου γενικότερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό. Τα Commissions παίζουν σημαντικό ρόλο κυρίως  συμβουλευτικό, σε εξειδικευμένα θέματα για τα οποία πρέπει να αποφασίσει η ΔΟΕ και μέσα από την δραστηριότητα μου, και σαν πρώην αθλήτρια, ιατρός και Olympian θα ήθελα να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ».

Ποια η σχέση σας με την ιστιοπλοΐα και πως προέκυψε αυτό το δέσιμο;
«Μεγάλωσα συμμετέχοντας σε πολλά αθλήματα μεταξύ των οποίων και η ιστιοπλοΐα κυρίως γιατί το σπίτι μου ήταν απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας. Ξεκινώντας με την κολύμβηση και την ιστιοπλοΐα, συνέχισα με διάφορα θαλάσσια αθλήματα, καταδύσεις, water ski, windsurfing και wake surfing. Υπήρξα για πολλά χρόνια αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου. Στις θαλάσσιες δραστηριότητες-αθλήματα συμμετέχει μέχρι και σήμερα όλη μου η οικογένεια. Σαν οικογένεια, πάντα είχαμε μια ιδιαίτερη σχέση με την θάλασσα, την οποία συνεχίζουμε να καλλιεργούμε. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι μέσω του θεσμού “IOC Young Leaders” με την υποστήριξη της ΔΟΕ σχεδιάσαμε ένα δικοινοτικό πρόγραμμα το οποίο 
περιλαμβάνει τον περίπλου της Κύπρου με ιστιοφόρο σκάφος και συμμετοχή στο πλήρωμα
από τις δύο κοινότητες».

 

Είστε επίσης διορισμένη στο medical commission της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Κάτι που τιμά και εσάς φυσικά προσωπικά αλλά και την Κύπρο μας γενικότερα.
Πως αισθάνεστε και ποιες είναι ακριβώς οι ευθύνες σας εκεί;

«Εδώ και τέσσερα χρόνια συμμετέχω στο Medical Commission της World Sailing. Τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω του κορωνοιού η δουλειά μας επικεντρώθηκε κυρίως στην εκπόνηση οδηγιών υγείας και ασφάλειας για τους αθλητές και τους διοργανωτές στις παγκόσμιες διοργανώσεις αγώνων ιστιοπλοΐας. Οι πιο σημαντικές ευθύνες του Medical
Commission μεταξύ άλλων, είναι η εξασφάλιση της υγείας των αθλητών και η πρόληψη τραυματισμών. Κυρίως στις νέες κατηγορίες σκαφών που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, όπως για παράδειγμα το foiling, επικεντρωνόμαστε στα μέτρα προφύλαξης των αθλητών.
Άλλο σημαντικό θέμα είναι το anti-doping με την εξασφάλιση σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Επίσης ένα πολύ επίκαιρο θέμα που μας απασχολεί είναι η προφύλαξη από κάθε είδους παρενόχληση και κακοποίηση στον αθλητισμό με σχεδιασμό συγκεκριμένης πολιτικής και οδηγιών για όλους τους εμπλεκόμενους στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα σε αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό είναι ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε συστηματικά και μελετούμε τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών που αφορούν την ψυχολογία των αθλητών».

Listen Live