Παρ, Απρ 19, 2024

Η διαφθορά καλά κρατεί στον αθλητισμό - Άλλες 7 καταγγελίες για διαφθορά

Η διαφθορά καλά κρατεί στον αθλητισμό - Άλλες 7 καταγγελίες για διαφθορά

Για ακόμη μια φορά βγαίνει στην επιφάνεια το θέμα της διαφθοράς στους αθλητικούς χώρους. Αυτή τη φορά αθλητικοί παράγοντες, ατζέντηδες, Κύπριοι και ξένοι παίκτες φαίνεται να εμπλέκονται σε χειραγωγημένους αγώνες της καλαθόσφαιρας, για τους οποίους πόρισμα τους επιρρίπτει ποινικές ευθύνες. Παράλληλα παράγοντες της καλαθόσφαιρας στέλνονται στην Ομοσπονδία για πειθαρχικά αδικήματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες επτά καταγγελίες για διαφθορά σε διάφορα αθλήματα.

Όλοι γνωρίζουν, αλλά όλοι σωπαίνουν και ο αθλητισμός στη Κύπρο κινδυνεύει από την χειραγώγηση, τα στημένα παιχνίδια, την διαφθορά την εγκληματικότητα, το χρηματισμό και την μη χρηστή αθλητική διακυβέρνηση.

Κάποιοι τρώνε με χρυσά κουτάλια, ταξιδεύουν με έξοδα αθλητικών επιτροπών σε αγώνες εξωτερικού, την ίδια ώρα που αθλητές μας ταξιδεύουν για παγκόσμιους αγώνες με δικά τους έξοδα. Συγκεκριμένα στις 13-20 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε παγκόσμιο πρωτάθλημα Ταεκ βο ντο στη Γουαταλαχάρα στο Μεξικό. Η Κύπρος συμμετείχε με δύο αθλητές, οι οποίοι ταξίδεψαν με προσωπικά τους έξοδα και χωρίς προπονητή. Η ομοσπονδία επωμίσθηκε ΜΟΝΟ τα έξοδα συμμετοχής τους - 100$ έκαστος.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και αθλητές της σκοποβολής όπου αναγκάζονται να συμμετέχουν σε αγώνες εξωτερικού με δικά του έξοδα και χωρίς προπονητές ή στη καλύτερη των περιπτώσεων, οι ίδιοι οι αθλητές αναλαμβάνουν και τα έξοδα των προπονητών τους.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους αθλητές και τους καθημερινούς αγώνες που δίνουν για να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους. Ακόμη και σε απλά θέματα, τα αυτονόητα. Αθλητικοί χώροι στο έλεος τους γιατί κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και κάποιοι άλλοι δεν απαιτούν αυτά που πρέπει για λόγους τους οποίους μόνο οι ίδιοι μπορούν να γνωρίζουν. Κολυμβητήρια που κάθε τρεις και λίγο κλείνουν λόγω ακαταλληλότητας του νερού και κανείς δεν γνωρίζει το γιατί. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον και οι αθλητές μας να βρίσκονται στο περίμενε και στην αβεβαιότητα αν θα έχουν χώρο για να κάνουν την προετοιμασία τους.

Ο κυπριακός αθλητισμός φαίνεται δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους πειρασμούς που προσφέρθηκαν και προσφέρονται στον επαγγελματικό αθλητισμό, αφού δεν υπάρχουν οι σωστοί μηχανισμοί εσωτερικού ή εξωτερικού ελέγχου για να μπορέσουν οι παράγοντες του αθλητισμού να αντισταθούν στη διαφθορά και δωροδοκία.

Η εφαρμογή του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης Αθλητικών Ομοσπονδιών Κύπρου δίνει μια μικρή ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αντιμετώπιση φαινομένων νεποτισμού, την αντιμετώπιση κατεστημένων που δυστυχώς δημιουργούνται σε Ομοσπονδίες, καθώς και άλλων φαινομένων που έχουν να κάνουν με σύγκρουση συμφερόντων. Ίδωμεν....

Listen Live