Πεμ, Απρ 25, 2024

ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΠΑΤΑΤΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ

ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΠΑΤΑΤΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ

Για την άδικη καταδίκη του ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ
1.Ο ΑΖΙΖ ΧΟΥΣΕ Ι Ν
Ο μαρτυρας που επεπληξε το αποικιοκρατικο δικαστηριο γιατι είπε  την αληθεια
Ο μόνος Τουρκοκυπριος μαρτυρας που δεν πληρωθηκε...
Μελετωντας τα πρακτικά της δικης του ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ και λαμβανοντας υπόψη και όσα λεχθηκαν στην προανακριση είναι εμφανες πως η ΜΑΡΤΥΡΙΑ του ΑΖΙΖ ΧΟΥΣΕ Ι Ν δεν προετοιμαστηκε και δεν εγραφει προ της δικης,ούτε υπήρξεν προετοιμασια του από την κατηγορουσα αρχή η άλλους ενδιαφέρομενους  για την αδικη ενοχοποιηση και την καταδικη
του Ιακωβου Πατατσου.

Ο κορυφαιος δικηγορος υπερασπισης Γεωργιός Χρυσαφινης επέμενε να εισηγητε στην αγορευση στηριξης της αθωοτητος πως στη ΜΑΡΤΥΡΙΑ του βοηθου μαγειρα ΑΖΙΖ ΧΟΥΣΕ Ι Ν έπρεπε να δοθει μεγάλη βαρύτητα. Ο Χρυσαφινης είχε κατανοησει πως ο μαρτυρας ητο φιλαληθης και παρεμεινε σταθερός αποφευγοντας την οποία χειραγωγηση του. Η σταθεροτης του αναγκασε το Δικαστηριο να παραδεχτει την ύπαρξη αντιφασεων στους δύο βασικους ψευδομαρτυρες.Παρα ταυτα στοχευοντας ούτως η αλλώς στην καταδικη του ηρωος Πατατσου το Δικαστηριο επιδεικτικα αγνοει,μειώνει,προσβαλλει τη ΜΑΡΤΥΡΙΑ  του ΧΟΥΣΕ Ι Ν και δεν διδει βαρύτητα.

Στηριζεται εν γνώσει του στους δύο αμειβομενους ψευμαρτυρες.Προτιμα την Έμινε και τον ψευδομενο αμαξά οι οποίοι δεν ητο στη σκηνή του εξεταζομενου πυροβολισμου και του φονου του Τουρκοκυπριου Αστυνομικού Βασιφ.Κατοπιν εφτασαν εκεί...

Όλα ητο προδικασμενα και με προσυμφωνημενες αμοιβες.

2..ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΣ
Η κυκλοφορια της πολυτομης σειράς "πεθαινοντας για την ελευθερία" από τις εκδοσεις Χρ. Ανδρεου μας βοηθήσε να εμβαθυνουμε σε κορυφαιες μορφές του Αγώνα της ΕΟΚΑ και της ιστορίας της Κύπρου.Αναμεσα τους ο Ιακωβος Πατατσος...

Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΣ ΩΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ
Η θυσία του Ιάκωβου Πατάτσου είναι μια από τις πάμπολλές περιπτώσεις ακραίας κακοδικίας και επ αμοιβή παρουσίαση μάρτυρος προς ενοχοποίηση υπόπτου για συμμετοχή στην ΕΟΚΑ.Αρχειακά είναι πλέον τεκμηριωμένο το γεγονός της πληρωμής 5000 λιρών Κύπρου στη ψευδομάρτυρα Εμινε Νεβζατ ...

Ευτυχώς υπάρχει σειρά μαρτυριών για την περίοδο της αρχικης κράτησης και των πολυήμερων βασανιστηρίων και την επιμονή των αξιωματικών πληροφοριων για άντληση μαρτυρίας ή πληροφοριών από τον Πατάτσο.Η υποδειγματική του στάση η συνεχής επανάληψη της ίδιας θέσης σε όλη τη διαρκεια των απάνθρωπων ανακρίσεων και στη δίκη εξόργισε τους Βρεττανούς του Ειδικού Κλάδου.Η σταθερότητα του αυτή ήταν αγωνιστικώς ηρωική .Η στάση του αυτή δεν εκτιμήθηκε ορθά από τους Βρεττανούς για αυτό επέμεναν στη συνεχιση των ξυλοδαρμών και στην κράτηση τυχαίως ευρεθέντος Ελληνα νεαρού ο οποίος ήτο στην περιοχή της απόπειρας κατα του Κόδρου ,αστυνομικού που συνόδευε τον αλυσοδεμένο Καραολή στη δίκη.

Στην ανακριτική διαδικασία ο Ειδικός Κλάδος επεδίωκε τη δημιουργία ρωγμών και νέων εκδοχών από τον ανακρινόμενο.Η αλλαγή της αρχικής αφήγησης δημιουργει νέες δυνατότητες παγίδευσης του κατάκοπου από τις ποικίλες τεχνικές ανάκρισης και εκφοβισμού.

Ο Πατάτσος ως ανακρινόμενος ήτο παρά τις κακοπάθειές έντονα σταθερός και προσευχόμενος συνεχώς διατήρησε απαράμιλλο αυτοέλεγχο προστατεύοντας ένα ολόκληρο δίκτυο συνεργατών και ολόκληρο τον βραχίωνα της ΕΟΚΑ που ήταν συνδεδεμένος με την ΟΧΕΝ.

3.Ο ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΕΡΑΓΙΟΥ

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ - ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η παρουσία του αδικως συλληφθεντος Μιχάλη Διομηδους στον Αστυνομικον Σταθμό του Σεραγιου πλα ι στον Ιακωβο Πατατσο αποτελεί πολυτιμη συμβολή στην μορφοποιηση της συνολικης εικόνας του βιου και των μαρτυριων του Ιακωβου Πατατσου. Ο Διομηδους περιεγραψε  λεπτομέρως τις είκοσι μια μέρες της Κρατήσης του στο Σέρα ι οι οποίες συμπιπτουν με τις μέρες των σκληροτερων βασανιστηριων που υπεστει ο Πατατσος στα χέρια Βρεττανων ανακριτων καιΤουρκοκυπριων επικουρικων. Με βασανιστικη ηχητικά και βοπτικη εκθεση στο μαινομενο Τουρκικο πληθος που ζητουσε εκδικηση και λιτσαρισμα των δύο συλλυφθεντων.

Από την πρώτη νύχτα και την επόμενη μέρα ο Πατατσος είχε πρησμένο πρόσωπο και πρησμένα Ματία.
Ο Διομηδους είχε την ευκαιρία να συνομιλει με τον Πατατσο για τα ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ που υπεστει. Συνομιλησαν αρκετές φορες. Γι αυτό και η ΜΑΡΤΥΡΙΑ του είναι σοβαρή και αξιοπιστη. Τον ελουσαν με νερό ,τοποθετουσαν την κεφαλη του σε κουβα γεμάτο νερό για την δοκιμασία του τέχνητου πνιγμου μια από τις πεντε τεχνικες που τελειοποιουσαν οι βασανιστες
στη Λευκωσια. Τον  υπεβαλαν επίσης σε καθημερινό συνεχή ξυλοδαρμο. Το Τραβηγμα των νυχιων με εργαλεία ήταν επίσης έναν εκ των βασανιστηριων στο σώμα του Ιακωβουκαι άλλα που αδυνατει ο άνθρωπος να τα περιγραψει. Μαρτυρα ο Διομηδου "Πολύ συχνά βλεπαμε τον Πατατσο να οδηγειται στον πρώτο όροφο του κτιριου και όταν επεστρεφε τον εφερναν
κυριολεκτικά κωλοσυρτο.Στη διάρκεια της Κρατήσης του τον κτυπήσαν και τον βασανισαν πολύ. Συχνα φαινοταν ξαναχτυπημενος". Μόλις συνερχοταν λίγο έστω και καταματωμενος με ματιά πολύ λυπημένη προσευχοταν και μελετουσε προσευχητικα και εκ̌κλησιαστικα κείμενα. Ως διεφανει κατοπινα ητο βαθύς γνωστής από στήθους της υμνολογιας πραγμα που του επετρεπε να την ανακαλει συχνα και να επιτυγχανει με τα τρία αυτά Πνευματικη μέσα  υπερβαση των βασανων και να ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ήρεμος,μειλιχιος,αταραχος και αισιοδοξος.Με τον ίδιο τρόπο καταφερε να ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ανδρειος προ της αγχονης και να ψάλλει πορευομενος εις το ικριωμα μελουργηματα της Μεγάλης Παρασκευής...

ΥΓ.Πληροφοριες αντληθηκαν από τον τόπο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΣ που επιμεληθηκε ο ΧΡ.ΑΝΔΡΕΟΥ

4.Η ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ
Οι τρεις ανθελληνικες αστυνομικες και στρατιωτικες επιχειρησεις στη Λευκωσία μετά τη συλληψη του Πατατσου.

Μια από τις αποτυχίες της συγχρονης ιστοριογραφιας και της  πολιτικής σκέψης στην Κύπρο μετά το 1960 ήταν η ελλιπης  διερευνηση και η απουσια εμβαθυνσης  στα γεγονότα και τις μυστικες και φανερες ανθελληνικες επιχειρησεις των Βρεττανων και των Τουρκοκυπριων και όλον το  κρισιμον 1956 έτος οριακον για την ανάπτυξη των διχοτομικων σχεδόν και την
ενορχηστρωση μιας νεοκοπης δικαιοσύνης.Με βασικό χαρακτηριστικό τη βαναυσοτητα εναντι των Ελλήνων της Κύπρου και την ακραία επιοικεια εναντι των μειονοτικων Τουρκων της νησου.

Η συλληψη του ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ σημανε την έναρξη μιας σειράς οριακων ενεργειων από τον ειδικό κλάδο και άλλες υπηρεσίες.Πρωτη ητο η απανθρωπη ανακριση του ΠΑΤΑΤΣΟΥ στον Αστυνομικού Σταθμό του Σεραγιου με συμμετοχη και του Τουρκικου οχλου ως εργαλειου ακραιου εκφοβισμου τόσον του ιδίου όσον και των Ελλήνων της Λευκωσιας.

Δεύτερη ητο η ανάπτυξη ενός πογκρομ επιθεσεων κατά των Ελλήνων της Λευκωσίας και των εντος των τειχων περιουσιων τους .Με  μακροπροθεσμο στόχο τον βιαιο Διαχωρισμο και την ανάπτυξη οξυνσης και την καλλιέργεια μισους εναντι των Ελλήνων.

Τρίτη ενέργεια η ανάπτυξη συστήματος ψευδομαρτυρων και προσανατολισμό των μαρτυρων για να ενοχοποιηθει ο Πατατσος για φόνο και να καταδικαστει σε θάνατο.

Οι τρεις αυτες επιχειρησεις ητο ανηθικες,απανθρωπες και καταστροφικες για τους Έλληνες της Κύπρου και στην ουσία οδηγησαν τους Τουρκοκυπριους σε μιαν όδον αυτοκαταστροφης,απομωνοτισμου και αδιεξοδου για την μειονοτητα και τις προοπτικες των άπλων ανθρώπων της.

Το ιστοριογραφικο αυτό κενό αναπληρωσε σε μεγάλο βαθμό η έκδοσης των πρακτικων της δικης του Πατατσου και ο εκτενης σχολιασμος τους με παράλληλη εκτενή έρευνα. Οι εκδοσεις Χρ Ανδρεου προσεφεραν στα χρόνια του ενενηντα ένα πολυτιμο εργαλείο ερευνης .

5.Η ΣΙΩΠΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΤΑΤΣΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Η χρυσωθεισα ψευδομαρτυς
-------------------------------------------
Σήμερα επανήλθε το θέμα της Εμινέ Νεβζατ και της συμπραξης  της επ αμοιβει στην άδικη καταδίκη ΤΟΥ Ιάκωβου Πατάτσου και την απίστευτη βασανιστική κακομεταχείριση του στον Αστυνομικό σταθμό του Σεραγίου.Γι αυτό θεωρούμε πολύτιμο να επαναλάβουμε τις παρακάτω ιστορικως από καιρου τεκμηριωμένες αλήθειες.
Ο Ιάκωβος Πατάτσος υπηρξε ενας από τους πλέον σταθερούς στην πληροφοριακη σιωπή του κρατούμενος της Βρεττανικής αποικιοκρατίας κατά τον εικοστό αιώνα.Από τους πλέον ενάρετους Κυπριούς του αιώνα που μας πέρασε παρουσιαζει
από τη στιγμή της σύλληψης του στις 23 Απριλίου του 1956 μιαν αξιοθαύμαστη αυτοκυριαρχία και ενα βάθος πνευματικό που αυξανεται παρα τις κακουχίες και τα βασανιστήρια μέχρι την ΄΄αδικη πέρα για πέρα εκτέλεση του στις 9 Αυγούστου του 1956.
Η περίπτωση του Πατατσου παρουσιάζει πολυμερές ενδιαφέρον και δεν έχει επαρκώς αναλυθεί.
Μια πτυχή του μαρτυρίου του και της καταδίκης του καταδεικνύει την επιχειρησιακή πρακτική εξαγοράς και προστασίας ψευδομαρτύρων από πλευράς των Υπηρεσιών πληροφοριών της αποικιοκρατίας σε συνεργασία και συντονισμό με άλλες υπηρεσίες και διοικητικούς φορείς και αξιωματούχους.Η Εξαγορά της ξευδομάρτυρος Εμινέ Νεβζατ ήταν η πλέον προκλητική.Η νεαρή τότε Νεβζατ ελαβε το μυθικο ποσο ,για την εποχή, των πεντε χιλιαδων λιρών ενώ προστατευτηκε με σειρά μεταγωγων της στην Τουρκία προ και μετά της δίκης και έλαβε υψιστη αποικιοκρατικη τιμή για τις υπηρεσίες της από αξιωματούχο που εφτασε από το Λονδινο για το σκοπό αυτό.
Οι εκδόσεις Χρ. Ανδρέου ερευνώντας στα βρεττανικά αρχεία επισταμένα δημοσίευσαν σειρά εγγράφων που τεκμηριώνουν τον χρηματισμό της ψευδομάρτυρος ,τις τιμές που της απεδοθησαν και τον επιχειρησιακό της χειρισμό με συμμετοχή και της Βρεττανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα. Ο ειδικός τόμος για τον Ιάκωβο ΠΑΤΆΤΣΟ του πολύτομου έργου΄΄ Πεθαινοντάς για την Ελευθερία ΄΄μαζί με όσα διεσωσε ο Νικολαος Βασιλειάδης στο βιβλίο του Εθνομάρτυρες του Κυπριακου έπους 1955-59
στηριγμένα σε επιτόπια 'ερευνα στα χρόνια αμέσως μετά τον Αγωνα μορφοποιούν μια καλή βάση για να επιχειρήσει ο ερευνητής μια προσθετη εμβάθυνση στην εγκληματική καταδίκη του Πατάτσου και τις ενέργειες που σκηνοθέτησαν μιαν από τις πλέον ακραίες κακοδικίες στα δικαστικά χρονικά της ΚΥΠΡΟΥ.
Η Έμινε Νεβζάτ υπήρξε συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών των Βρεττανών ,αμοιφθηκε αδρως γι αυτό και έκτισε τη ζωή της με τις πέντε χιλιάδες που ελαβεν ως αμοιβήν αίματος.Προστατέυτηκε όσον κανεις άλλος μάρτυρας κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.Έλαβε τιμές και προσέφερε αρνητικές υπηρεσίες στην εκρηξην επιθετικότητος εναντιον των Ελληνων της Λευκωσίας μετά την σύλληψην του Πατάτσου.
Με όσα αναφέρει ο Σενερ Λεβεντ και τη ν προσφατη επικοινωνία της Έμινε  με Βρεττανους διπλωμάτες είναι εμφανες ότι ως παλαιός συνεργατης πιθανόν να τυγχάνει ακόμη επιχειρησιακης διαχείρησης όπως πολλοί και πολλές που κατά καιρους συνεργαζονται  με μυστικες υπηρεσίες.Δεν αποκλείεται να έλαβε και άλλλες έμμεσες και άμεσες τιμες και αμοιβες από τους Βρεττανους και τους Τουρκοκύπριους αφου την θεωρούν ηρωίδα.Συνήθως οι 
οικογένειες τέτοιων συνεργατών των Βρρεττανικών Υπηρεσιών στηρίζονται ποικιλοτρόπως ως μια παγια τακτική για κτισιμο δικτύου διαχρονικου συνεργατών και υποστηρικτών

6.ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΣΟΥ
ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ
Ένα από τα θέματα που απεκτησαν νέα δυναμικη διερευνησης μετά την αποκαλυψη στο Λονδίνο σε απορρητο φυλασσομενο χώρο εκτός των Βρεττανικων Αρχειων των χαρακτηριζομενων κενυατικων εγγραφων ήταν το ζητημα των αποικιοκρατικων συνεργατων ,πληροφοριοδοτων και ψευδομαρτυρων η προστατευομενων μαρτυρων.
Στα κενυατικα εγγραφα υπήρχαν επισης εγγραφα που αφορουσαν ειδικούς κλάδους πολλών αποικιων,απανθρωπες και αμφιλεγομενες πρακτικες τους και κυρίως πληροφοριες για την έναρξη ,τους πειραματισμους και την εδραιωση των πέντε τεχνικων βασανισμου  σταδιακα.
Για τους ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ και τους προστατευομενους μαρτυρες είχαμε πληροφορίες διασπαρτες που αργά και μεθοδικα τις συνδεσαμε για να έχουμε έστω και ελλειπτικα μιαν εικόνα.Η ψηφιδωση βοηθήσε να υπερβουμε την απλουστευση των αμοιβομενων ψευδομαρτυρων .Υπήρχαν τελικά και άλλες τακτικες και πρακτικες.Με πρώτη τους εκβιασμους.Δευτερη τις υποσχεσεις η τις σταδιακες παγιδευσεις,τη χρήση πειραματικων ενεσιμων,την τακτικη πλυσεως εγκέφαλου και τέλος την εκμαιευση πληροφοριών εντος κελλιων.
Στην περίπτωση του καταδικασθεντος Τσαρδελη ο ένας από τους δύο ψευδομενουςΤουρκοκυπριους  μαρτυρες εκβιαστηκε από τον Ειδικό κλάδο και την αποικιοκρατικο αστυνομία να ψευδομαρτυρησει για να μην προσαχθει σε δική για τον θάνατο
παιδιου σε αυτοκινητιστικο δυστυχημα για το οποιο ητο υπαιτιος.

Οι εκβιασμοι ήταν μέρος και των ανακρισεων αν ο ανακρινομενος εκρινετο ευαλωτος.Συνηθως δεν είχε αποτελέσματα γι'αυτό και προξενητο εκνευρισμος στους ανακριτες με αποτελέσματα τραγικά για τους αγωνιστες.
Ο εκνευρισμός των "ανακριτών" και των επιχειρησιακών ήταν ενα από τα φαινόμενα της σύγκρουσης των ανακριτών με τους συλληφθέντες ως υπόπτους κατα την περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ .Η πολυμορφία αντιδράσεων των ανακριτών και των επιχειρησιακών απέναντι στην ξεκάθαρη απάντηση των πλείστων ερωτομένων" Δεν γνωρίζω " "Δεν εχώ τίποτε να δηλωσω...
Ο Πατατσος και ο  Καραολης οι αφοβοι στους εκβιασμους και τους ψευδομαρτυρες καταδικαστηκαν στα πλαισια των ανώτερω σχεδιασμων και συμπεριφορων των Αποικιοκρατικες αδιστακτων ανακριτων και επιχειρησιακων του Ειδικού Κλαδου

7.Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΣ ΜΕΣ ΤΟ ΦΩΣ
Ο Ιάκωβος Πατάτσος και οι άλλοι δώδεκα των Φυλακισμένων Μνημάτων είναι μες το Φως είπε περι το 1988 ο Αγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης σε  μακαριστη κορυφαία ηγουμένη  της Ελλάδος πρωτεργάτη του Κυπριακού Αγώνος σε πόλη στην Ελληνική  Επαρχία.

ΜΕΣ ΤΟ ΦΩΣ.
Το Φως αυτό υπομνηματιζει η παρακατω επιστολη ενός μαρτυρος που κυριολεκτικά εκλεψε τον Παράδεισο με το θυσιαστικον του ηθος «Αγαπημένη μου μητέρα, Χαίρε. Ευρίσκομαι μεταξύ αγγέλων. Τώρα απολαμβάνω τους κόπους μου. Το πνεύμα μου φτερουγίζει γύρω από το θρόνο του Κυρίου. Θέλω να χαίρεις όπως κι εγώ. Αν κλαίεις θα λυπούμαι. Το όνομά σου θα γραφτεί στην ιστορία, γιατί εδέχθης να θυσιασθεί το παιδί σου για την πατρίδα. Είναι καιρός τώρα να καμαρώσεις το παιδί σου.
Ευρίσκεται εκεί ψηλά όπου ψάλλουν οι Άγγελοι. Χαίρε αγαπημένη μου μητέρα. Μην κλαίεις, για να ακούσεις την αγγελική μου φωνή να ψάλλει Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ. Ψάλλε και συ μαζί μου. Ψάλλε, προσεύχου, δόξαζε τον Θεόν σε όλην την ζωήν»…


Listen Live