Σαβ, Οκτ 19, 2024

ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ: ΜΙΚΡΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ: ΜΙΚΡΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

Το έτος 2010 το Κέντρο Μελετων Ιερας Μονής Κυκκου εξεδωσε με πολλήν αγαπην το τετρακοσιων σχεδόν σελιδων βιβλίον του κορυφαιου φιλολογου και ερευνητη της Κύπρου Σαββα Παυλου ΜΙΚΡΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.Εναν έργον μνημειωδες, συναξην εβδομηντα εννεα κείμενων φιλολογικων του ηγαπημενου πνευματικος ανδρος την νησου Κύπρου και του μειζωνος Ελληνισμου.

Ο τόμος αυτος προσανατολιζει και όλους ημας που επιχειρουσε την γραφην και κοινοποιησην μικροφιλολογικων τα τελευταία ετη. Περαν της συνεχους στηριξης που κατά καιρους μας προσφέρε καταδεκτικα ο Σαββας φροντισε να έχουμεν και έναν αξαμον να μην χανομαστε και να μην ξεχνουμε πληροφορίες και συμπερασματα ερευνων μας ημιτελων .Επεδειξε έναν δρόμον δοκιμον και ευσυνοπτον κοινωνίας των φιλολογικων και άλλων ερευνητικων μας ευρηματων.

Από τον τομον αυτον πολύ αγαπηθηκαν κάποια κείμενα.Το εξομολογητικον προς τον φιλον του Νικον Ορφανιδην του οποίου ο Σαββας υπηρξεν συνέχες στήριγμαν στην έκδοσηντ της Ακτης.Ο μόνος νομίζω που δεν τον εγκατελειψε πότε." ΝΙΚΟ ,ΜΕΓΑΛΩΣ'ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ" καθως και το ανδρειον κείμενον ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ όπου Σαββας ημων με την γνωστή του καθαρή και ΠΡΩΤΙΝΗ ΡΩΜΕ Ι ΚΗΝ και Κοτσινοτριμυθκιωτικην ντοπροσυνην διδει έναν μάθημα στους "διάφορους ιστορικισκους που κάμνουν θεαματικες απομυθοποιητικες πιρουεττες ενω αγωνιουν το δάσος γράφουν συνεχώς για το έναν και μοναδικό δεντρόν που τους " δένει" τα ματια."

Το βιβλίον αποτελεί έναν οδοδεικτην δια τους μικρό φιλολογιζοντες και τους εν γένει περιθωριοποιημενους ερευνητας τους οποίους συχνακις η ελιτ της Κύπρου και της Ελλάδος θεωρεί πελαν και ενοχλησην δια την ολιγην έστω παρρησσιαν τους.

Ενώ ο φιλτατος Σαββας μετά ευγενειας επροσεκαλει .Τώρα αφού αγορευσεν ο Κώστης των Καμιναριων είπε μας Ιωαννη της Δρουσιας τα ευρηματα σου εις τα μονηρη ξενυχτια μες τα βιβλία της Νέας Αμαθουντος.Προσελθε να αγορευσεις ολιγιστα.... Κατοπιν θα σας ομιλήσω δια τας νικάς ημων εις το ταβλιν εις το περιλαλητον καφενείο της Ερυθροτρεμινθυας.Παρακαλω να μην ασκηθει κριτική κακοβουλη διά τις εξαρες.Η νικη ημων ητο καθαρή.

Να πω εν μου λυπει εν ψεμαν μου.Πηλε έναν τηλέφωνον να μ ερωτήσεις."Γιανν πες μου για τα ΠΟΊΗΜΑΤΑ του Ανδρέα Παστελλα εις τους Καιρους της Κύπρου."

Listen Live