Σαβ, Οκτ 19, 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ LEAGUE

9a3699fa 68db 40cc 99f5 40ab04750fa2

Μετά τον θάνατο του Νοτόπουλου to 1967, η χήρα του δώρισε στο Χάρβαρντ μια τεράστια συλλογή από μπομπίνες με καταγραφές κυρίως παραδοσιακής μουσικής (αλλά και αφηγήσεων -ίσως ως δειγμάτων διαλεκτικής ομιλίας;-, εκκλησιαστικής μουσικής, κλπ.) που είχε κάνει ο μακαρίστος σε περιοχές της Ελλάδας και στην Κύπρο. Σήμερα κάποιο πολύ μικρό ποσοστό αυτών των καταγραφών υπάρχει εκδεδομένο σε δίσκους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ίδιες οι μπομπίνες στοιβάχτηκαν σε κάποια αποθήκη του Χάρβαρντ, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα υλικά πάσης φύσεως, κάθε πιθανής υλικής μορφής, σχετιζόμενα με κάθε είδους δραστηριότητα του ανθρώπινου πνεύματος και με κάθε χώρα, λαό και εποχή. Δηλαδή ως άλλος ένας κόκκος μέσα στην άμμο της θαλάσσης.

Μετά από περισσοτερα των σαράντα ετων, ο Παναγιώτης League επίκουρος της Εθνομουσικολογίας στο Χάρβαρντ, παρατήρησε την ύπαρξη των μπομπινών στην αποθηκη και ρώτησε:

-Τι είναι αυτά;

Του είπαν.

-Και γιατί δεν τα κάνουμε κάτι;

-Δεν έχουν πάρει ακόμα τη σειρά τους, δε βλέπεις τι γίνεται εδωπέρα;

-Και πότε θα είναι η σειρά τους;

-Όποτε ενδιαφερθεί κάποιος.

-Ενδιαφέρομαι εγώ.

-Be my guest λοιπόν.

Οπότε ο Παναγιώτης, σε πρώτη φάση, άκουσε τις εκατοντάδες ώρες ήχου, τις ψηφιοποίησε, τις αντιπαρέβαλε με διάφορες σημειώσεις του Νοτόπουλου ώστε να βγουν τα στοιχεία κάθε ηχογράφησης (τίτλος, συμμετέχοντες, τόπος-χρόνος ηχογράφησης κλπ.). Άρχισε να διαμορφώνεται η ιδέα όχι τόσο μιας έκδοσης όσο μιας ιστοσελίδα όπου θα ανέβαιναν για να είναι προσβάσιμα στον καθένα.

Εν τω μεταξύ κάποιο καλοκαίρι ο Παναγιώτης ήρθε διακοπές στην Κρήτη. Εκεί ανέλαβε και πραγματοποίησε το θεάρεστο έργο να εντοπίσει τους απογόνους όσων συμμετείχαν στις κρητικές ηχογραφήσεις (οι οποίες είναι από μόνες τους μια τεράστια συλλογή), ή και τους ίδιους τους συμμετέχοντες αν ζούσαν, ή στη χειρότερη κάποιον από τον πολιτιστικό του κάθε χωριού, και να τους δώσει τις ηχογραφήσεις, με τον ρητό όρο εκ μέρους του παν/μίου ότι μπορούν να τις κάνουν ό,τι θέλουν, να τις δημοσιεύσουν, να τις αναρτήσουν, να τις μοιράσουν (αρκεί βέβαια να μην τις εμπορευτούν). Επίσης τα μοίρασε και σε όποιον άλλο ενδιαφερόταν, όχι μόνο τα κρητικά, ακόμη και ολόκληρη τη συλλογή.

Μαζί με τις πληροφορίες παρουσιαζουμε και κάποιες από τις φωτογραφίες Νοτοπουλου στην Κρήτη του 1953

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ LEAGUE ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

*****Διασκευη δημοσιευματος από την ιστοσελίδα rebetiko.gr

Listen Live