Ένας από τους εμβληματικούς τηλεφωνικούς θαλάμους της Κύπρου απέκτησε νέα ζωή, καθώς η Cyta παρουσίασε τον πρώτο μεταμορφωμένο σε «Χρονοκάψουλα» στην κοινότητα του Αγρού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διατήρηση της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών και την αξιοποίησή της μέσω σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο θάλαμος-«Χρονοκάψουλα» προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μια δίγλωσση ιστορική αναδρομή, μέσα από ειδικά σχεδιασμένο εικονογραφημένο υλικό. Παράλληλα, μέσω QR κωδικού, έχουν πρόσβαση σε πολυμεσικό περιεχόμενο, εμπλουτίζοντας τη γνώση τους για την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.
Η Cyta, υλοποιώντας αυτή την πρωτοβουλία, αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για τον εσωτερικό φωτισμό του χώρου, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, στην παρουσία του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπου Χριστοφίνα, εκπροσώπων του Υφυπουργείου Τουρισμού, δημοσιογράφων και συνεργατών της Cyta.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta, Μαρία Τσιάκκα Ολυμπίου, τόνισε τη σημασία του έργου:
«Η “Χρονοκάψουλα” στον Αγρό αποτελεί φόρο τιμής στους διαχρονικούς δεσμούς μας με την ιστορία της Κύπρου, ενώ παράλληλα εμπνέει τις επόμενες γενιές να αξιοποιήσουν την τεχνολογία ως εργαλείο εξέλιξης και προόδου».
Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης Αγρού, Αντώνης Τσολάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της κοινότητάς του σε αυτή την πρωτοποριακή δράση:
«Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία της Cyta, που εμείς θα αγκαλιάσουμε, αξιοποιώντας το έργο και ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους νέους μας».
Δίκτυο «Χρονοκαψουλών» σε όλη την Κύπρο
Ο τηλεφωνικός θάλαμος στον Αγρό είναι μόνο η αρχή, καθώς η Cyta σχεδιάζει να μετατρέψει συνολικά 28 παραδοσιακούς τηλεφωνικούς θαλάμους σε «Χρονοκάψουλες», δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο σημείων ιστορικής και τεχνολογικής σημασίας σε όλη την Κύπρο.
Με αυτή την πρωτοβουλία, η Cyta δεν διατηρεί απλώς την ιστορική μνήμη, αλλά ταυτόχρονα προάγει την τεχνολογική εξέλιξη και ενισχύει το τουριστικό προϊόν των κοινοτήτων που φιλοξενούν αυτές τις «Χρονοκάψουλες».