Παρ, Δεκ 27, 2024

Τεκμηριωμένη ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό και Σύνοψη παροχών του WFP για την προσφυγιά στην Αρμενία

Τεκμηριωμένη ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό και Σύνοψη παροχών του WFP για την προσφυγιά στην Αρμενία

Αρμενία..Πρόσφυγες στην Αρμενία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Καραμπαχ

Περιγραφή της Κρίσης
Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικά 115.366 άτομα έχουν φτάσει και έχουν καταγραφεί στην Αρμενία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ. Μεταξύ αυτών, πάνω από 100.000 έφτασαν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την κλιμάκωση. Ο εκτοπισμένος πληθυσμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 4% του συνολικού πληθυσμού της Αρμενίας των 2,7 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2024, η πλειοψηφία (περίπου το 76 τοις εκατό) του συνολικού εκτοπισμένου πληθυσμού κατοικεί στο Ερεβάν και στις γύρω περιοχές. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των εκτοπισμένων έχει εγκατασταθεί στο Ερεβάν με το 16 τοις εκατό στο Kotayk, το 11 τοις εκατό στο Ararat και το 9 τοις εκατό στην περιοχή Armavir, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.
Πολλοί εκτοπισμένοι επιλέγουν να διαμένουν στο Ερεβάν και στις πλησιέστερες τρεις περιφέρειες, όπου έχουν υφιστάμενα οικογενειακά ή κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης, εξετάζοντας επίσης την καλύτερη πρόσβαση σε ευρύτερες αγορές εργασίας, περιπτώσεις υγείας και καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι το πρόγραμμα στέγασης της κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση των τιμών, επηρεάζοντας την οικονομική προσιτότητα για τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές όπως το Ερεβάν όπου η ζήτηση για στέγαση είναι μεγαλύτερη λόγω των καλύτερων ευκαιριών εργασίας. Τα περισσότερα από τα εκτοπισμένα άτομα εξαρτώνται επί του παρόντος από την κρατική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει μηνιαία υποστήριξη ενοικίου ύψους 50.000 DR (περίπου 125 CHF) που διατίθεται από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024. Όταν λήξει αυτή η υποστήριξη, πολλές οικογένειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου ή υποθήκης, αυξάνοντας το κίνδυνος ανασφάλειας στέγασης και πιθανής έλλειψης στέγης.
Ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στέγασης, η κυβέρνηση της Αρμενίας ξεκίνησε ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης στέγασης για να βοηθήσει τα άτομα που έφυγαν από το Καραμπάχ, προσφέροντας επιχορηγήσεις μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 4.500 CHF έως 6.700 CHF) για οικογένειες με ειδικές ανάγκες , συμπεριλαμβανομένων εκείνων με παιδιά ή αναπηρίες. Η επιλεξιμότητα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση στέγασης περιορίζεται στους Αρμένιους του Καραμπάχ που υποβάλλουν αίτηση για αρμενική υπηκοότητα. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ωφελήσει έως και 25.000 οικογένειες. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί εκτοπισμένοι ανησυχούν ότι η οικονομική βοήθεια μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση σε επιθυμητές περιοχές, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους.
Δεδομένων των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εκτοπισμένος πληθυσμός, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και η κατάσταση γύρω από το καθεστώς των εκτοπισμένων στην Αρμενία προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας. Αν και η αρμενική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τους χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα και υπηκοότητα κατόπιν αιτήματος, έχει προκληθεί σύγχυση επειδή πολλοί εκτοπισμένοι πίστευαν ότι ήταν ήδη Αρμένιοι πολίτες, καθώς είχαν αρμενικά διαβατήρια με περιορισμένα προνόμια υπηκοότητας. Στις 17 Οκτωβρίου 2024, η κυβέρνηση της Αρμενίας παρέτεινε την προσωρινή προστασία (TP) για τους πρόσφυγες από το Καραμπάχ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 μέσω του διατάγματος αριθ. 1649-Ν (Διάταγμα επέκτασης TP). Η αρχική παροχή προσωρινής προστασίας χορηγήθηκε για ένα έτος με το κυβερνητικό διάταγμα αριθ. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, να λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια, να επιδιώκουν την εκπαίδευση και να συμμετέχουν στην επιχειρηματικότητα σε ίση βάση με τους Αρμένιους πολίτες. Επιπλέον, δικαιούνται νομική συνδρομή με κρατική χρηματοδότηση. Μετά από ένα χρόνο τοπικής εγγραφής, οι πρόσφυγες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές και δικαιούνται να κατέχουν θέσεις δημόσιας υπηρεσίας σε τοπικό επίπεδο. Ο δρόμος προς την πολιτογράφηση διευκολύνεται, με εξαιρέσεις από απαιτήσεις διαμονής και γλώσσας για τους πρόσφυγες. Επιπλέον, όσοι είναι αρμενικής καταγωγής εξαιρούνται από τη δοκιμασία του Συντάγματος. Η απόκτηση της αρμενικής υπηκοότητας παρέχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα, πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα δημόσιας υπηρεσίας και το δικαίωμα κατοχής γεωργικής γης. Από τον Οκτώβριο του 2024, μετά τον εκτοπισμό από το Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, συνολικά 5.600 άτομα ή περίπου το 5 τοις εκατό αυτών των εκτοπισμένων υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση στην Αρμενία.
Σύνοψη παροχών του WFP για την προσφυγιά στην Αρμενία,
Στους Αριθμούς
12.885 άτομα βοηθήθηκαν κατά τον Οκτώβριο του 2024
Πραγματοποιήθηκαν μεταφορές 390.000 USD σε μετρητά
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 13,3 εκατ. USD τους επόμενους έξι μήνες (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) χρηματοδότηση του WFP
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
• Τον Οκτώβριο του 2024, το WFP παρείχε την τελική μεταφορά μετρητών με χρήση καρτών τροφίμων σε πρόσφυγες που έφτασαν στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η βοήθεια παραδόθηκε με χρήση τραπεζικών καρτών του WFP - με περιορισμό τροφίμων - για εμβάσματα μετρητών σε 10.911 πρόσφυγες στο Ararat, Armavir, Kotayk, Επαρχίες Lori, Gegharkunik, Shirak και Vayots Dzor. Κάθε πρόσφυγας έλαβε μεταβιβαστική αξία 36 USD, για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα για ένα μήνα.
• Το WFP υποστήριξε 800 ενήλικες και παιδιά πρόσφυγες στις επαρχίες Ararat, Gegharkunik, Lori, Shirak και Syunik με συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω του συνεργαζόμενου εταίρου World Vision. Οι συνεδρίες στόχευαν στην ανακούφιση από το σοβαρό άγχος που προέκυψε από τον εκτοπισμό και περιλάμβαναν δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, συνεδρίες αυτοβοήθειας και θετική ανατροφή των παιδιών.
• Μια διατροφική ανάλυση που διεξήχθη τον Αύγουστο από το WFP ανέδειξε σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον οικονομικό αλφαβητισμό μεταξύ των πληθυσμών με επισιτιστική ανασφάλεια στην Αρμενία. Ως συνέχεια, το WFP πραγματοποίησε συνεδρίες για 75 δικαιούχους καρτών τροφίμων τον Οκτώβριο, οι οποίοι απέκτησαν πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής διατροφής, τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής, τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού και τη λήψη τεκμηριωμένων επιλογών για την ενίσχυση της υγείας και της οικονομικής σταθερότητας. Αυτές οι συνεδρίες θα συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο με πρόσθετους δικαιούχους κάρτας τροφίμων.
• Το WFP ξεκίνησε ένα διήμερο εργαστήριο ανάπτυξης ικανοτήτων και ασκήσεις προσομοίωσης, σε συνεργασία με την Κρατική Ακαδημία Διαχείρισης Κρίσεων, για 23 εκπροσώπους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και την Ενιαία Κοινωνική Υπηρεσία (USS). . Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα των τοπικών αρχών να προετοιμάζονται και να ανταποκρίνονται σε καταστροφές μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των λειτουργιών κοινωνικής προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μέσω της επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση κραδασμών. Επιπλέον, προγραμματίζονται επίσης περιφερειακά εργαστήρια και θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τα γραφεία των περιφερειακών διοικητών, τα εδαφικά κέντρα της USS, εκπροσώπους της κοινότητας και παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live