Παρ, Φεβ 21, 2025

Τα αμερικανικά F-35 και τα ρωσικά Su-57 ανεβαίνουν στον ουρανό στο Aero India

Τα αμερικανικά F-35 και τα ρωσικά Su-57 ανεβαίνουν στον ουρανό στο Aero India

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ..ΑΠΟ ΤΗΝ THE INDIAN EXPRESS KAI TO MILITARY WATCH ΣΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ

Η Περιγράφοντας το Su-57, η δήλωση του υπουργείου Άμυνας είχε πει: «Το κορυφαίο μαχητικό πολλαπλών ρόλων stealth της Ρωσίας έχει σχεδιαστεί για αστρική αεροπορική υπεροχή και ικανότητες κρούσης».


Το ρωσικό Su-57 και το αμερικανικό F-35 Lightning II - δύο από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στον κόσμο - έφτασαν στον ουρανό της Bengaluru την πρώτη ημέρα του Aero India τη Δευτέρα, προσφέροντας στους λάτρεις της άμυνας μια γεύση από τους ελιγμούς τους στην ίδια εκδήλωση για πρώτη φορά.

Οι εμφανίσεις τους ήταν ξεκάθαρες επιδείξεις, επισκιάζοντας ακόμη και την παραδοσιακά ακροβατική εμφάνιση της ομάδας Surya Kiran.

Ήταν το ντεμπούτο του Su-57 στο Aero India. Το F-35, που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη έκδοση της πρώτης έκθεσης για την άμυνα.

Η Akshara Patel, λάτρης των αεροσκαφών, είπε ότι η επίδειξη και των δύο αεροσκαφών πέμπτης γενιάς την εξέπληξε. «Δεν περίμενα ότι και οι δύο θα χτυπούσαν στον ουρανό. Ήταν θεαματικό να βλέπω και τους δύο να παίζουν», είπε.

Ρωσικό αεροσκάφος Su-57. (φωτογραφία εξπρές από Jithendra M)

Η έκθεση F-35 στο Aero India έρχεται δύο ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ .

Το υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει σε δήλωση την προηγούμενη ημέρα: «Σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην παγκόσμια αμυντική συνεργασία και την τεχνολογική πρόοδο, προσφέροντας στους λάτρεις της αεροπορίας και στους ειδικούς της άμυνας μια απαράμιλλη προοπτική να δουν αυτά τα υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη».

Το Su-57, σχεδιασμένο για να ανταγωνίζεται τα αμερικανικά F-22 Raptor και F-35, έχει καλύτερη ευελιξία και μπορεί να κάνει υπερκρουαζιέρες. Το F-35, εν τω μεταξύ, είναι γνωστό για τις stealth δυνατότητες και τους αισθητήρες του.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από αυτήν τη διαφήμιση

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει περίπου 76 Su-57, θέλει να πουλήσει τα αεροσκάφη στην Ινδία και τα ΗΑΕ. Το F-35 έχει περισσότερες από 3.000 παραγγελίες, οι οποίες περιλαμβάνουν προμήθεια σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Περιγράφοντας το Su-57, η δήλωση του υπουργείου Άμυνας είχε πει: «Το κορυφαίο μαχητικό πολλαπλών ρόλων stealth της Ρωσίας έχει σχεδιαστεί για αστρική αεροπορική υπεροχή και ικανότητες κρούσης».

«Εξοπλισμένο με προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, ικανότητα υπερκρουαζιέρας και τεχνολογία stealth, κάνει το ντεμπούτο του στο Aero India 2025. Οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν εναέριους ελιγμούς υψηλής ταχύτητας και τακτικές επιδείξεις που αναδεικνύουν την ευκινησία, τη μυστικότητα και τη δύναμη πυρός του μαχητικού», ανέφερε η δήλωση.

Στο F-35 Lightning II, το υπουργείο είπε ότι «το πιο ευρέως αναπτυγμένο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin, ενσωματώνει προηγμένο stealth, απαράμιλλη επίγνωση της κατάστασης και δικτυωμένες δυνατότητες μάχης».

Τα αμερικανικά και τα ρωσικά Su-57 .Η μεγάλη ‘’βεντέττα’’Το ερώτημα ..Παρουσιαστηκαν τα F-35

Η Συντακτική Επιτροπή του Military Watch Magazine στοχεύει να παρέχει μια συνεπή, ανεξάρτητη προοπτική για τις στρατιωτικές υποθέσεις μέσω έρευνας, συζήτησης και ατομικής εμπειρογνωμοσύνης. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ειδικούς σε θέματα άμυνας και διεθνούς ασφάλειας με βάση πολλές χώρες και περιοχές, κυρίως συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κορέας και της Ανατολικής Αφρικής. Κεντρική θέση στη φιλοσοφία του διοικητικού συμβουλίου, και ένα μεγάλο μέρος αυτού που διακρίνει το έργο του από άλλες δημοσιεύσεις, είναι η αποφυγή κάλυψης στρατιωτικών υποθέσεων από τη θέση μιας μεμονωμένης χώρας, περιοχής ή κοσμοθεωρίας και η παροχή πραγματικά διεθνών και αμερόληπτων εκθέσεων και αξιολογήσεων. Η εξάπλωση των επιχειρήσεων για την απόκτηση εισροών από τρεις ηπείρους είναι ένα από τα πολλά αποτελεσματικά μέσα για να διασφαλιστεί αυτό.

Καθώς το Military Watch Magazine δεν λαμβάνει πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης και δεν έχει καμία σχέση με κανένα κράτος, κόμμα, κίνημα ή πολιτική ιδεολογία, τα editorial μας είναι επίσης απαλλαγμένα από οποιαδήποτε από τις επιρροές που μπορεί να διακινδυνεύσουν τέτοιοι δεσμοί. Το διοικητικό συμβούλιο ιδρύθηκε το 2017 από τον διευθυντή του Military Watch Abraham Ait, Βρετανό ειδικό σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με τα σχέδια του ινδικού υπουργείου Άμυνας για προμήθεια ρωσικών μαχητικών Su-57 πέμπτης γενιάς , το αεροσκάφος έκανε το ντεμπούτο του στη μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση της Ινδίας, την Aero India, η οποία το είδε να κάνει την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό αντίπαλό του το F-35. Τα μαχητικά είναι τα μόνα της γενιάς τους σε παραγωγή οπουδήποτε στον κόσμο εκτός Κίνας, όπου παράγονται και τα J-20 και FC-31. Η παρουσία του Su-57 στο Aero India αναφέρθηκε από ρωσικές πηγές ότι οδήγησε την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσει τα σχέδια για επίδειξη πτήσης των F-35 και F-16, με την ακύρωση να σημειώνεται λίγες μέρες πριν την αεροπορική έκθεση. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ινδία Denis Alipov σχολίασε αυτή την εξέλιξη: «Όπως δείχνει η πρακτική, οι ανταγωνιστές μας δεν είναι έτοιμοι για δίκαιο ανταγωνισμό». Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εξάγουν το F-16 στην Ινδία, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι το F-35 θα μπορούσε επίσης να παραδοθεί στο κράτος της Νότιας Ασίας, ενώ η Ρωσία συνέχισε να προσφέρει το Su-57 στη χώρα. Η ακύρωση των επιδείξεων πτήσης του αμερικανικού μαχητικού έχει ευρέως εικασθεί ότι αποσκοπεί στην αποφυγή δυσμενών συγκρίσεων με το Su-57, η πτητική απόδοση του οποίου θεωρείται συντριπτικά ανώτερη, ιδιαίτερα σε χαμηλές ταχύτητες.

Su-57 (αριστερά) και F-35 Fighters στο Aero India 2025

Αν και τα αεροηλεκτρονικά του F-35 θεωρούνται πολύ πιο εξελιγμένα από αυτά του Su-57, η πτητική του απόδοση είναι μακράν η λιγότερο εντυπωσιακή από ένα μαχητικό στη γενιά του, ενώ η ικανότητα ελιγμών χαμηλής ταχύτητας του ρωσικού μαχητικού είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Το Su-57 χρησιμοποιεί τρισδιάστατους κινητήρες διάνυσμα ώθησης για να επιτύχει υψηλή απόδοση πτήσης, ενώ οι κινητήρες AL-41F1, σε αντίθεση με εκείνους του F-35, φέρεται να επιτρέπουν στο μαχητικό να διατηρεί υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα. Τα Su-57 που παράγονται από το 2025 φέρεται να τα αντικαταστήσουν με το πιο ισχυρό και φιλικό προς τη συντήρηση AL-51F.

Τα αμερικανικά μαχητικά έχουν αντιμετωπίσει πολύ δυσμενείς συγκρίσεις σε αεροπορικές εκθέσεις στο παρελθόν σε σύγκριση με τα σοβιετικά και ρωσικά αντίστοιχά τους, με αυτό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 όταν η ΕΣΣΔ άρχισε να επιδεικνύει τα Su-27 και MiG-29 σε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Οι πτητικές τους επιδόσεις ήταν εκείνη την εποχή μακράν οι πιο εντυπωσιακές στον κόσμο, με το αεροσκάφος ικανό να κάνει ελιγμούς που οι μη Σοβιετικοί αντίπαλοι δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά στο να ταιριάξουν. Η απόκλιση θα αυξανόταν την επόμενη δεκαετία καθώς η Ρωσία εισήγαγε παράγωγα Su-27 με κινητήρες ώθησης, συμπεριλαμβανομένων των Su-35 και Su-37. Πιο πρόσφατα, μια επίδοση του 2019 του Su-35S στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ οδήγησε τους Τούρκους παρατηρητές να επικρίνουν ευρέως το ανταγωνιστικό αμερικανικό F-16 ως «σκουπίδια» σε σύγκριση.

Η απόδοση της αεροπορικής επίδειξης του Su-57 θα άφηνε τα F-35 και F-16 σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη του κοινού στην Ινδία για την προμήθεια Su-57. Αν και οι αεροπορικές επιδείξεις παραμένουν μια αξιοσημείωτη δύναμη του Su-57, ωστόσο, τα πλεονεκτήματα του F-35 έγκεινται στα αεροηλεκτρονικά αιχμής που περιλαμβάνουν συνδέσμους δεδομένων αιχμής, παθητικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες και ένα κατανεμημένο σύστημα διαφράγματος μεταξύ άλλων. Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν κάνει σταθερά έντονες εντυπώσεις στους πιλότους F-35, η επίδειξή τους σε αεροπορικές εκθέσεις δεν θεωρείται δυνατή. Τα αεροηλεκτρονικά, ο οπλισμός και τα χαρακτηριστικά stealth του F-35 θεωρούνται πιο εξελιγμένα από αυτά του Su-57, με το ρωσικό μαχητικό να δίνει προτεραιότητα στην υψηλή αντοχή, την ανάπτυξη μιας πολύ μεγαλύτερης διάταξης αισθητήρων και την ευκολία συντήρησης που του επιτρέπουν να διατηρεί υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας. Παρόλο που η ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις του Su-57, το μαχητικό έχει υποβληθεί από τότε στις πιο εντατικές δοκιμές μάχης από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος της γενιάς του στο ουκρανικό θέατρο, με επιχειρήσεις όπως καταστολή αεράμυνας , μάχη αέρος-αέρος και επιχειρήσεις σε βαριά αμυνόμενο εχθρικό εναέριο χώρο, καθώς και σε εναέριο εύρος επίθεσης .

Su-57 (αριστερά) και F-35 Fighters στο Aero India 2025

Αν και τα αεροηλεκτρονικά του F-35 θεωρούνται πολύ πιο εξελιγμένα από αυτά του Su-57, η πτητική του απόδοση είναι μακράν η λιγότερο εντυπωσιακή από ένα μαχητικό στη γενιά του, ενώ η ικανότητα ελιγμών χαμηλής ταχύτητας του ρωσικού μαχητικού είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Το Su-57 χρησιμοποιεί τρισδιάστατους κινητήρες διάνυσμα ώθησης για να επιτύχει υψηλή απόδοση πτήσης, ενώ οι κινητήρες AL-41F1, σε αντίθεση με εκείνους του F-35, φέρεται να επιτρέπουν στο μαχητικό να διατηρεί υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα. Τα Su-57 που παράγονται από το 2025 φέρεται να τα αντικαταστήσουν με το πιο ισχυρό και φιλικό προς τη συντήρηση AL-51F.

Τα αμερικανικά μαχητικά έχουν αντιμετωπίσει πολύ δυσμενείς συγκρίσεις σε αεροπορικές εκθέσεις στο παρελθόν σε σύγκριση με τα σοβιετικά και ρωσικά αντίστοιχά τους, με αυτό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 όταν η ΕΣΣΔ άρχισε να επιδεικνύει τα Su-27 και MiG-29 σε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Οι πτητικές τους επιδόσεις ήταν εκείνη την εποχή μακράν οι πιο εντυπωσιακές στον κόσμο, με το αεροσκάφος ικανό να κάνει ελιγμούς που οι μη Σοβιετικοί αντίπαλοι δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά στο να ταιριάξουν. Η απόκλιση θα αυξανόταν την επόμενη δεκαετία καθώς η Ρωσία εισήγαγε παράγωγα Su-27 με κινητήρες ώθησης, συμπεριλαμβανομένων των Su-35 και Su-37. Πιο πρόσφατα, μια επίδοση του 2019 του Su-35S στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ οδήγησε τους Τούρκους παρατηρητές να επικρίνουν ευρέως το ανταγωνιστικό αμερικανικό F-16 ως «σκουπίδια» σε σύγκριση.

Η απόδοση της αεροπορικής επίδειξης του Su-57 θα άφηνε τα F-35 και F-16 σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη του κοινού στην Ινδία για την προμήθεια Su-57. Αν και οι αεροπορικές επιδείξεις παραμένουν μια αξιοσημείωτη δύναμη του Su-57, ωστόσο, τα πλεονεκτήματα του F-35 έγκεινται στα αεροηλεκτρονικά αιχμής που περιλαμβάνουν συνδέσμους δεδομένων αιχμής, παθητικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες και ένα κατανεμημένο σύστημα διαφράγματος μεταξύ άλλων. Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν κάνει σταθερά έντονες εντυπώσεις στους πιλότους F-35, η επίδειξή τους σε αεροπορικές εκθέσεις δεν θεωρείται δυνατή. Τα αεροηλεκτρονικά, ο οπλισμός και τα χαρακτηριστικά stealth του F-35 θεωρούνται πιο εξελιγμένα από αυτά του Su-57, με το ρωσικό μαχητικό να δίνει προτεραιότητα στην υψηλή αντοχή, την ανάπτυξη μιας πολύ μεγαλύτερης διάταξης αισθητήρων και την ευκολία συντήρησης που του επιτρέπουν να διατηρεί υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας. Παρόλο που η ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις του Su-57, το μαχητικό έχει υποβληθεί από τότε στις πιο εντατικές δοκιμές μάχης από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος της γενιάς του στο ουκρανικό θέατρο, με επιχειρήσεις όπως καταστολή αεράμυνας , μάχη αέρος-αέρος και επιχειρήσεις σε βαριά αμυνόμενο εχθρικό εναέριο χώρο, καθώς και σε εναέριο εύρος επίθεσης .

F-35 αντί Su-57: Ο Τραμπ πρότεινε την πώληση των stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΩΝ F-35

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε πως οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Ινδία stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 στην Ινδία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο χθες Πέμπτη (13.02.2025).

«Από φέτος, θα αυξήσουμε τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Ινδία κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Προετοιμαζόμαστε επίσης να προμηθεύσουμε (…) μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ινδία», είπε

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι η αμερικανική συμμετοχή στην διεθνή αεροπορική έκθεση «Aero India 2025» που ολοκληρώνεται σήμερα (14.02.2025) στην Ινδία είχε ως «πρωταγωνιστή» ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35, το οποίο πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη και «αναμετρήθηκε» στους αιθέρες με το ρωσικό Su-57.

Μάλιστα, οι δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έρχεται ως «απάντηση» στην πρόταση που έκανε η Ρωσία τόσο στην ινδική κυβέρνηση όσο και σε αξιωματούχους της κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας Hindustan Aeronautics Ltd, σχετικά με την πώληση των ρωσικών stealth μαχητικών αεροσκαφών Su-57 μαζί με την δυνατότητα εγχώριας παραγωγής στην Ινδία.

«Η κατασκευή του αεροσκάφους στην Ινδία, με πλήρη μεταφορά τεχνολογίας, θα διασφαλίσει ότι η παραγωγή και η συντήρηση δεν θα επηρεαστούν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος της Rosoboronexport , της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας αμυντικών εξαγωγών. Επίσης, το Su-57 θα μπορούσε να παραχθεί εύκολα, με λίγες μόνο τροποποιήσεις, στην ήδη υπάρχουσα γραμμή παραγωγής των ινδικών Su-30.

Η ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

Από τα ανωτέρω είναι εμφανές πως Ρωσσία και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να προβαλουν τα προτερήματα του δικού τους αεροπλάνου.Η απάντηση στους αιθέρες ….

ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live