Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά επείγουσα υποστήριξη καθώς η βία στην ανατολική ΛΔ Κονγκό αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς καταφύγιο
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ OCHA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ
Αυτή είναι μια περίληψη των όσων είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Eujin Byun – στον οποίο μπορεί να αποδοθεί το παρατιθέμενο κείμενο – στη σημερινή ενημέρωση τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.
ΓΕΝΕΥΗ – Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανησυχεί για την ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), καθώς η συνεχιζόμενη έλλειψη πρόσβασης στους εκτοπισμένους παρεμποδίζει την παροχή της επείγουσας βοήθειας.
Βαριές βομβαρδισμοί και λεηλασίες πυροβολικού κατέστρεψαν 70.000 καταφύγια έκτακτης ανάγκης γύρω από την Γκόμα και τη Μίνοβα στις επαρχίες του Βόρειου και Νότιου Κίβου, αφήνοντας περίπου 350.000 εσωτερικά εκτοπισμένους (ΕΑΘ) για άλλη μια φορά χωρίς στέγη.
Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι βρίσκονται τώρα σε υπερπλήρη αυτοσχέδια καταφύγια, εκκλησίες, σχολεία και νοσοκομεία. Οι εκτοπισμένοι στην Γκόμα επηρεάζονται επίσης από την αύξηση της εγκληματικότητας. Ενώ περίπου 100.000 προσπάθησαν να επιστρέψουν στις περιοχές τους, όπου τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου βασικές υπηρεσίες, πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι σε συλλογικά κέντρα, κατεστραμμένους χώρους εκτοπισμένων εκτοπισμένων ή με κοινότητες υποδοχής. Οι εκτοπισμένοι ανέφεραν ότι ο φόβος για μη εκραγέντα πυρομαχικά, τα κατεστραμμένα σπίτια και η έλλειψη βασικών υπηρεσιών αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την ασφαλή επιστροφή.
Η κρίση επιδεινώνεται καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν σε περιοχές όπου η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει λόγω ανασφάλειας.
Στο Νότιο Κίβου, πάνω από το 50 τοις εκατό των ανθρωπιστικών οργανώσεων που παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη σε επιζώντες της σεξουαλικής βίας αναφέρουν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη λόγω ανασφάλειας και συνεχούς εκτοπισμού. Εν τω μεταξύ, στο Βόρειο Κίβου, η καταστροφή των εγκαταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νεκροτομείων και των υπερπλήρης νοσοκομείων, αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία και η ιλαρά.
Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Κίβου συνεχίζουν να βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους εκτοπισμένους. Έχουν δει οικογένειες για άλλη μια φορά να μαζεύουν τα λίγα υπάρχοντά τους που έχουν απομείνει, παγιδευμένες στην αβεβαιότητα – ανίκανες να μείνουν, αλλά χωρίς ασφαλές μέρος να πάνε. Ανάμεσά τους και μια 55χρονη χήρα με πέντε παιδιά που έχασε τα πάντα όταν έφυγε από το χωριό της για να βρει ασφάλεια στην Γκόμα. Τώρα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ιστότοπο Bulengo IDP στα περίχωρα της πόλης, χωρίς να έχει ιδέα πού θα πάει. Οι κάτοικοι του Μπουκάβου, όπου ζουν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται σε συναγερμό καθώς η ανασφάλεια επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν το νότο ή μακρύτερα. Περαιτέρω εισροή στην πόλη αναμένεται τις επόμενες ημέρες, που πιθανώς θα ακολουθήσουν κινήσεις, καθώς οι μάχες εξαπλώνονται.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη αμάχων στο Βόρειο και Νότιο Κίβου και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κοινότητες να ανακάμψουν παρέχοντας καταφύγιο και είδη ανακούφισης για ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο, χωρίς επαρκείς οικονομικούς πόρους, η δυνατότητα παροχής σωτήριας βοήθειας – όπως στέγη, υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες προστασίας – θα περιοριστεί σοβαρά, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα δεινά των ευάλωτων πληθυσμών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την υποστήριξή της για να αποτρέψει μια βαθύτερη ανθρωπιστική καταστροφή.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισθέντων, και να τηρηθούν οι διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία αναζητώντας ασφάλεια. Καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και να εγγυηθούν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.
ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ OCHA ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΜΑΧΗΣ
Το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Το OCHA συντονίζει την παγκόσμια αντίδραση έκτακτης ανάγκης για να σώσει ζωές και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η OCHA λέει ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπουν τις ζώνες μάχης στο Νότιο Κίβου, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό .
Σύμφωνα με τοπικούς εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας, πολλοί άνθρωποι είχαν αναζητήσει ασφάλεια στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπουκάβου τις τελευταίες ημέρες καθώς οι μάχες κινούνταν στο Νότιο Κίβου. Οι ανθρωπιστικοί εταίροι στο έδαφος δήλωσαν ότι το M23 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μπουκάβου, αλλά δεν αναφέρθηκαν ενεργές μάχες.
Χθες, οι εταίροι παρέδωσαν επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 12.000 άτομα στο νησί Idwji στη λίμνη Kivu. Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Idwji από περιοχές συγκρούσεων. Οι συνεργάτες ξεκίνησαν επίσης διανομές τροφίμων για περισσότερα από 40.000 άτομα στο Kalehe, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Bukavu.
Εν τω μεταξύ, στο Βόρειο Κίβου, ανθρωπιστικοί εταίροι αναφέρουν ότι τα μη εκραγμένα πυρομαχικά παραμένουν μια μεγάλη απειλή στη Γκόμα, με τους τοπικούς ανθρωπιστικούς εταίρους να αναφέρουν ότι δύο παιδιά τραυματίστηκαν χθες.
Οι ανθρωπιστικοί εταίροι λένε επίσης ότι πολλοί εκτοπισμένοι εξακολουθούν να κινούνται μέσα και γύρω από την Γκόμα. Ορισμένες τοποθεσίες εκτοπισμού έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί τις τελευταίες ημέρες, και ορισμένοι ανθρωπιστικοί εταίροι έχουν μετεγκαταστήσει τις προμήθειες μακριά από τις τοποθεσίες για να αποφύγουν περαιτέρω λεηλασίες.
Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 25.000 εκτοπισμένοι σε όλη την Γκόμα έχουν μετακομίσει σε 30 νέα συλλογικά κέντρα στην πόλη Γκόμα – κυρίως σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία.
Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι του συνεχίζουν τις αξιολογήσεις εντός και γύρω από την Γκόμα, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Rutshuru και Nyiragongo όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
Στο Nyiragongo, ανθρωπιστικοί εταίροι αναφέρουν ότι τα σχολεία λειτουργούν ελάχιστα, τα νοσοκομεία έχουν υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς και δεν υπάρχει νερό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ