Παρ, Φεβ 7, 2025

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ BBC News ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ BBC News ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Οι μειονότητες της Συρίας αναζητούν ασφάλεια καθώς η χώρα σχεδιάζει νέο μέλλον

Yogita Limaye
BBC News
Ρεπορτάζ από Δαμασκό & Σουβέιντα

Στη Δαμασκό, τα μέλη της κοινοτητας των Αλαουιτών του Άσαντ φοβούνται τώρα αντίποινα.

Οδηγώντας στο Mezzeh 86, μια γειτονιά της εργατικής τάξης στα δυτικά της Δαμασκού, περνάμε από ένα σημείο ελέγχου που επανδρώνεται από μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Τα κτίρια είναι κατεστραμμένα και χρήζουν επισκευής.

Αυτή η περιοχή κυριαρχείται από άτομα από την αλαουιτική αίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, τα μέλη του οποίου αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας.

Οι Αλαουίτες έλεγχαν την εξουσία στην κατά κύριο λόγο σουνιτική μουσουλμανική χώρα για τα 50 χρόνια της διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ, κατέχοντας κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση, τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Τώρα, πολλοί από την κοινότητα φοβούνται αντίποινα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από αντάρτες υπό την ηγεσία του HTS, μιας σουνιτικής ισλαμιστικής ομάδας που κάποτε ήταν παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε μετά από 24 χρόνια στην εξουσία.
Δεκάδες Αλαουίτες με τους οποίους είχαμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά αρνήθηκαν να μας μιλήσουν, με πολλούς να λένε ότι ήταν φοβισμένοι.

Στο Mezzeh 86, η παρουσία μαχητών του HTS σε σημείο ελέγχου δεν φάνηκε να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Πολλοί Αλαουίτες ήρθαν και μίλησαν μαζί μας - πρόθυμοι να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς του Άσαντ.

"Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ, το στερεότυπο για τους Αλαουίτες είναι ότι έχουν όλες τις ευκαιρίες εργασίας και ότι είναι πλούσιοι. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι Αλαουίτες είναι φτωχοί και θα βρεις μόνο έναν από τους χίλιους πλούσιους", είπε. Ο Mohammad Shaheen, ένας 26χρονος φοιτητής φαρμακείου.

"Ακόμη και όταν το HTS πήγε σε χωριά των Αλαουιτών κοντά στην ακτή, διαπίστωσαν ότι όλα τα χωριά ήταν φτωχά. Μόνο η οικογένεια Άσαντ συγκέντρωσε πλούτο", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην καρδιά των Αλαουιτών στα δυτικά της χώρας.

Ο Hasan Dawood, ένας καταστηματάρχης, είπε: «Ήμασταν σκλάβοι του - οδηγοί, μάγειρες και καθαρίστριες».
Υπάρχει επίσης μια αίσθηση προδοσίας.

"Ο Μπασάρ ήταν προδότης. Και ο τρόπος που τράπηκε σε φυγή ήταν δειλός. Έπρεπε τουλάχιστον να απευθυνθεί στον κόσμο και να μας πει τι συνέβαινε. Έφυγε χωρίς να μιλήσει, γεγονός που έκανε την κατάσταση χαοτική", είπε ο Μοχάμαντ.

Αλλά άνθρωποι από την κοινότητα των Αλαουιτών, και μάλιστα από αυτήν τη γειτονιά, υπηρέτησαν στις βάναυσες δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ. Φοβούνται αντίποινα εναντίον τους, ρωτήσαμε.

"Όσοι ήταν στον στρατό και έκαναν άσχημα πράγματα τράπηκαν σε φυγή. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Φοβούνται την εκδίκηση", είπε ο Thaier Shaheen, ένας εργάτης σε οικοδομές.

«Αλλά οι άνθρωποι που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους, δεν φοβούνται και έχουν μείνει πίσω».

Υπήρξαν αναφορές για μερικές δολοφονίες αντίποινων σε περιοχές της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι έγιναν από το HTS.

"Μέχρι τώρα είμαστε εντάξει. Μιλάμε με τη Hayat Tahrir al-Sham και τους σέβονται. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι από το HTS αλλά προσποιούνται ότι είναι αυτοί που απειλούν. Θέλουν να αποτύχει η κοινωνία μας και είναι αυτοί που φοβόμαστε», είπε ο Μοχάμεντ.

Μετά τον έλεγχο της Δαμασκού, το HTS και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι όσοι από το έκπτωτο καθεστώς είχαν εμπλακεί σε βασανιστήρια και δολοφονίες θα λογοδοτήσουν, αν και δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποια μορφή θα έχει αυτή η δικαιοσύνη.
Το HTS είπε επίσης ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων θα προστατεύονται.
Η ομάδα έχει ένα τζιχαντιστικό παρελθόν από το οποίο έχει αποστασιοποιηθεί. Αλλά έχει ένα ισλαμιστικό παρόν, και πολλοί ρωτούν τι θα σημαίνει αυτό για την πλουραλιστική κοινωνία της Συρίας.

"Δεν θέλουμε η Συρία να γίνει ένα άλλο Αφγανιστάν" - Youssef Sabbagh

"Είμαι τόσο χαρούμενος γιατί το καθεστώς Άσαντ έπεσε. Αυτό είναι σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Κανείς δεν θέλει να ζήσει υπό δικτατορία. Αλλά υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να είμαι ρεαλιστής", είπε ο Γιουσέφ Σαμπάγκ, χριστιανός δικηγόρος.

"Οι HTS είναι εδώ τώρα, και είναι μια ισλαμική πολιτοφυλακή. Αυτό είναι. Μακάρι, προσεύχομαι να είναι μια σύγχρονη ισλαμική πολιτοφυλακή."

"Μιλάω όχι μόνο ως Χριστιανός, πολλοί Σύροι, Μουσουλμάνοι και όλοι, δεν θέλουμε η Συρία να γίνει ένα άλλο Αφγανιστάν, δεν θέλουμε να γίνουμε μια νέα Λιβύη. Έχουμε ήδη υποφέρει πολλά".

Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο, με τη χώρα να φιλοξενεί ορισμένους φημισμένους ιερούς τόπους.

Όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Άσαντ το 2011, οι Χριστιανοί ήταν αρχικά επιφυλακτικοί στο να πάρουν θέση, αλλά τελικά μέλη της κοινότητας πολέμησαν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος της Χομς, Ζακ Μουράντ, είπε στο BBC ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με το HTS και είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους με ειλικρίνεια.

Μέχρι στιγμής, τα σημάδια είναι καθησυχαστικά για πολλούς χριστιανούς.

Μπαρ και εστιατόρια που σερβίρουν αλκοόλ είναι ανοιχτά στη χριστιανική συνοικία της Παλιάς Δαμασκού και σε άλλα μέρη της πόλης. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι επίσης σε πολλά μέρη.

Σε ένα εστιατόριο στην Παλιά Πόλη, συναντήσαμε τον δικηγόρο Ouday al-Khayat, ο οποίος είναι σιίτης μουσουλμάνος.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει προσμονή και άγχος. Τα σημάδια που προέρχονται από το HTS είναι καλά, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθήσουμε", είπε.

"Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τις απόψεις όλων των Σιιτών, αλλά υπάρχει μια ανησυχία για ένα σενάριο παρόμοιο με τη Λιβύη ή το Ιράκ. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η Συρία είναι διαφορετική. Η συριακή κοινωνία είναι διαφορετική για πολύ καιρό."

«Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε [διαμαρτυρόμενοι] και να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας» - Wajiha al-Hajjar

Οδηγήσαμε περίπου 110 χιλιόμετρα (70 μίλια) νοτιοανατολικά της Δαμασκού, μέσα από μαύρους ηφαιστειακούς λόφους, στην πόλη Suweida, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Δρούζων της Συρίας.

Η πίστη των Δρούζων είναι άλλο ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, αλλά έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα και πεποιθήσεις.

Πολλοί Δρούζοι ήταν πιστοί στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο πίστευαν ότι θα προστάτευε τις μειονότητες.

Αλλά η αντιπολίτευση αυξανόταν σταθερά κατά τη διάρκεια του πολέμου, και τα τελευταία χρόνια υπήρξαν συχνές διαμαρτυρίες.

Η τελευταία ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία της Suweida τον Αύγουστο του 2023 και συνεχίστηκε μέχρι την ημέρα που έπεσε το καθεστώς.

Ο ακτιβιστής Wajiha al-Hajjar πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις δεν καταστράφηκαν βάναυσα όπως άλλες στη Συρία, επειδή ο Άσαντ ήθελε να δείξει στον κόσμο και στους ξένους συμμάχους του ότι προστάτευε τις μειονότητες.

"Προσπάθησαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο - όχι μέσω όπλων ή βομβαρδισμών, αλλά στερώντας μας διαβατήρια και πολιτικά δικαιώματα και πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα. Έγινε δύσκολο να φύγουμε από τη Suweida και επιβλήθηκε ένα είδος πολιορκίας. "είπε εκείνη.

Εκατοντάδες εξακολουθούν να μαζεύονται στην πλατεία καθημερινά. Όταν το επισκεφτήκαμε, υπήρχε ένας αέρας γιορτής. Τα τραγούδια ακούγονταν σε ένα μεγάφωνο, και νεαρά κορίτσια και αγόρια έκαναν μια παράσταση γυμναστικής, οι οικογένειές τους χειροκροτούσαν και επευφημούσαν γι' αυτά.

"Γιορτάζουμε την πτώση του καθεστώτος, αλλά αυτή η συγκέντρωση είναι επίσης επίδειξη δύναμης. Σε περίπτωση που υπάρξει ένα ακραίο καθεστώς με ακραίους νόμους, είμαστε έτοιμοι να μείνουμε σε αυτή την πλατεία και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να απαιτήσουμε ισότητα". είπε ο Wajiha.

Η Suweida είχε ένα σχεδόν αυτόνομο καθεστώς υπό τον Άσαντ και οι Δρούζοι θέλουν αυτό να συνεχιστεί.

Είναι μόνο ένα παράδειγμα της ποικιλομορφίας και της πολυπλοκότητας της συριακής κοινωνίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Πρόσθετες αναφορές από τους Aamir Peerzada, Leen Al-Saadi και Sanjay Ganguly

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live