Παρ, Φεβ 7, 2025

Η FAO, Η UNICEF ΚΑΙ ΤΟ WFP ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ

Η FAO, Η UNICEF  ΚΑΙ ΤΟ WFP ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ

Η Δυτική και Κεντρική Αφρική αντιμετωπίζουν ολοένα και βαθύτερην πεινα και επισιτιστική κρίση - οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν ενισχυμένη ανθρωπιστική δράση και μόνιμες λύσεις εναντίον της πείνας.

ΝΤΑΚΑΡ – Πάνω από 40 εκατομμύρια* άνθρωποι σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Αφρική αγωνίζονται να τραφούν κατά την περίοδο μετά τη συγκομιδή του 2024. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 52,7 εκατομμύρια έως τα μέσα του 2025, συμπεριλαμβανομένων 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επείγοντα επίπεδα πείνας (IPC/CH Φάση 4) σύμφωνα με μια νέα ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας του Cadre Harmonisé που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Παρά την οριακή μείωση του αριθμού των ατόμων με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε σύγκριση με πέρυσι - που συνδέεται με τη βελτίωση της ασφάλειας και τις βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο σε ορισμένες περιοχές του Σαχέλ, η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται. Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν επείγοντα επίπεδα πείνας (IPC/CH Φάση 4) έχει αυξηθεί κατά 70 τοις εκατό κατά την περίοδο μετά τη συγκομιδή και 22 τοις εκατό κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2025.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνουν τη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ - που μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνολικού επισιτιστικής ανασφάλειας - ενώ οι βίαια εκτοπισμένοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της επισιτιστικής κρίσης. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένη ανθρωπιστική δράση και μακροπρόθεσμες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επισιτιστική κρίση που τυλίγει το Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης Τσαντ.

«Ο φαύλος κύκλος της πείνας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική μπορεί να σπάσει, αλλά απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στην προσέγγισή μας», δήλωσε η Margot van der Velden, Περιφερειακή Διευθύντρια του WFP για τη Δυτική Αφρική. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη, ευέλικτη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για να προσεγγίσουμε τους πληγέντες από την κρίση βοήθεια σωστικής βοήθειας και τεράστιες επενδύσεις στην ετοιμότητα, την πρόβλεψη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων και τη μείωση των ανθρωπιστικών αναγκών».

Η επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή οφείλεται σε συγκρούσεις, εκτοπισμούς, οικονομική αστάθεια και σοβαρούς κλιματικούς κραδασμούς. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια στην περιοχή, με σημαντικό αριθμό στη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Καμερούν, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία. Οι βίαια εκτοπισμένοι συχνά αποκόπτονται από τα χωράφια τους και τις περιοχές βοσκής καθιστώντας αδύνατη τη γεωργία - ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια. Επιπλέον, τα κλιματικά σοκ - ειδικά οι φονικές πλημμύρες φέτος που έπληξαν έξι εκατομμύρια ανθρώπους - στοιχίζουν ζωές και καταστρέφουν τα προς το ζην, διαταράσσοντας τη γεωργική παραγωγικότητα.

«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής παρά τις σημαντικές προσπάθειες των κυβερνήσεων και των εταίρων, τονίζει την ανάγκη για επείγουσα αλλαγή παραδείγματος ως απάντηση», δήλωσε ο Robert Guei, Υποπεριφερειακός Συντονιστής του FAO για τη Δυτική Αφρική. «Πρέπει να ενισχύσουμε και να εφαρμόσουμε κοινά ολοκληρωμένα προγράμματα ανθεκτικότητας στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι μόνο. Επιπλέον, πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μικροκαλλιεργητών σε λιπάσματα τοπικής παραγωγής για να ενισχύσουμε τη βιώσιμη, οικονομικά προσιτή και θρεπτική παραγωγή τροφίμων».

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και η χαμηλή αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών επιδεινώνουν την κρίση, καθιστώντας αδύνατο για πολλές οικογένειες να αγοράσουν ακόμη και βασικά θρεπτικά τρόφιμα. Αυτά τα οικονομικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε παράκτιες χώρες όπως η Σενεγάλη, η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Νιγηρία, όπου το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική κατάσταση των παιδιών. Το 2024, περίπου 16,3 εκατομμύρια παιδιά αναμενόταν να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων στη σοβαρή του μορφή. Πρόσφατες έρευνες διατροφής που πραγματοποιήθηκαν στο Σαχέλ αποκαλύπτουν επίσης επιδείνωση της κατάστασης σε αρκετές περιοχές.

«Η καλή διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι το θεμέλιο της παιδικής επιβίωσης, ανάπτυξης και μιας μελλοντικής υγιούς ενήλικης ζωής. Κάθε δολάριο που επενδύεται στη διατροφή αποφέρει έως και 16 δολάρια σε οικονομικές αποδόσεις μέσω βελτιωμένης υγείας, βελτιωμένων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και αυξημένης παραγωγικότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, Gilles Fagninou. «Πρέπει να διασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και επαρκή παροχή θεραπευτικών τροφίμων για τη θεραπεία παιδιά κάτω των 5 ετών στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα για να αποτρέψουμε εξαρχής τον υποσιτισμό».

Με επαρκή και προβλέψιμη χρηματοδότηση, ο FAO, η UNICEF και το WFP θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις εθνικές κυβερνήσεις, κλιμακώνοντας τις συνεχείς προσπάθειές τους για την ανακούφιση της πείνας, τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων, τη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα διατροφής και την απελευθέρωση των ανθρώπων από τη φτώχεια μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας.

Από το 2018, το WFP και η UNICEF συνεργάζονται με τις εθνικές κυβερνήσεις σε όλο το Σαχέλ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της πείνας και την οικοδόμηση ενός πιο ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος που παρέχει προσιτό, προσβάσιμο και θρεπτικό φαγητό σε οικογένειες και κοινότητες. Χρησιμοποιώντας μια πολυτομεακή προσέγγιση, οι δύο υπηρεσίες δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα συστήματα ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα και να ανταπεξέλθουν εν μέσω επαναλαμβανόμενων κρίσεων και κρίσεων.

Σχετικά με το WFP

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθήστε μας στο Twitter @wfp_media; @WFP_WAfrica και @WFP_FR; Facebook και YouTube .

Σχετικά με τον FAO

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) είναι ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται των διεθνών προσπαθειών για την εξάλειψη της πείνας. Στόχος του είναι να επιτύχει την επισιτιστική ασφάλεια για όλους και να εξασφαλίσει τακτική και επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα καλής ποιότητας για όλους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζήσουν υγιή και δραστήρια ζωή. Με περισσότερες από 194 χώρες μέλη, ο FAO εργάζεται σε περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι λογαριασμοί βασικής γλώσσας του FAO στο Twitter είναι @ FAO , @ FAOArabic , @ FAOenEspanol , @ FAOenFrancais

Σχετικά με τη UNICEF

Η UNICEF εργάζεται σε μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου, για να προσεγγίσει τα πιο μειονεκτούντα παιδιά του κόσμου. Σε περισσότερες από 190 χώρες και περιοχές, εργαζόμαστε για κάθε παιδί, παντού, για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live