Σαβ, Σεπ 28, 2024

ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΣΟΦΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο Υπουργος Εξωτερικων της Ιορδανιας Safadi αποτελεί μια φωνή σοφίας μέσα στην ΠΟΛΕΜΙΚΗ ακροτητα των ημερων.

Προσφατα σε σημαντική συνέντευξη του τονισε με έμφαση τα παρακατω λογικά και νουνεχη:
" Αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να δημιουργήσει ασφάλεια ή ειρήνη για τους Παλαιστίνιους ή τους Ισραηλινούς. Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απαιτώντας το τέλος του πολέμου, τον τερματισμό της βίας, να επιστρέψουμε σε μια ειρηνευτική τροχιά που θα έδινε την ειρήνη για τους Παλαιστίνιους, για τους Ισραηλινούς, ώστε κανείς να μην χρειαστεί να περάσει την αγωνία που βλεπουμε να ξετυλίγεται από τις αρχές αυτού του μήνα, Δεν χρειάζεται να βρεθούμε ξανά σε αυτό το τρομερό μέρος. Αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό σε όλα τα επίπεδα: ανθρώπινο, ασφάλεια, πολιτικό. Η ποσότητα του μίσους που θα παραμείνει μαζί μας μετά τη σιωπή των όπλων είναι κάτι που προσπαθούσαμε για χρόνια να ξεπεράσουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να αποδεχτούν την ανθρωπιά ο ένας του άλλου. Οπότε νομίζω ότι το απλό μήνυμα είναι: Πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε. Μόνο η ειρήνη θα εξασφάλιζε την ασφάλεια και την ασφάλεια και των δύο λαών."

Έχω μελετησει την επί δεκαετιες διαφορετική αναγνωση και στρατηγική, ειρηνικη αντιμετωπιση που υιοθετει η Ιορδανια στη Μέση Ανατολή και βρίσκω πολύ ρεαλιστικα τα ερωτηματα που θέτει ο Υπουργος Εξωτερικων και κορυφαιος διπλωματης στο Ισραηλ στις ΗΠΑ και σε όλη την ανθρωπότητα:

" Η πρόκληση, είναι ότι η Χαμάς δεν αποτελεί ένας στρατό που είναι υπεύθυνος για ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης που μπορεί να πάει ο ισραηλινός στρατός και να εμπλέξει στρατό με στρατό και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Εάν το Ισραήλ πάει στη Γάζα τώρα – και επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής μαζί σας. Ας πούμε ότι το Ισραήλ πηγαίνει στη Γάζα και σκοτώνει όλους όσους πρόφεραν ποτέ τη λέξη Χαμάς από τριών ετών έως 100 ετών, σκοτώστε 100 (.000), 200 (.000), 300.000. Θα μείνετε με 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Τι θα κάνετε με αυτό; Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να θέσουμε τις δύσκολες ερωτήσεις. Πρέπει να ρωτήσουμε, ξέρετε, τι είδους Γάζα θα είχε μείνει μόλις τελειώσει αυτή η στρατιωτική επιχείρηση; Και, πάλι, θα οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών όπου οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να γιορτάσουν την ειρήνη και να προχωρήσουν μπροστά, ή οι συνθήκες της μιζέριας και της κατοχής και η έλλειψη ευκαιριών θα ευνοήσουν τη δημιουργία ακόμη πιο βίαιων ομάδες λαών; Αυτά είναι – αυτά είναι αληθινά ερωτήματα."

Αυτά τα αληθινά ερωτήματα. Με δυο εκατομμύρια ανθρώπους στη Νότια ΓΑΖΑ εν μέσω ερειπιων τι θα πραξουμε; Τι θα κάνετε με αυτό; Οι δύσκολες ερωτήσεις παραμενουν. Τι είδους Γάζα θα απομείνει μόλις τελειώσει αυτή η στρατιωτική επιχείρηση; Θα οδηγήθουμε στη δημιουργία συνθηκών όπου οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να γιορτάσουν την ειρήνη και να προχωρήσουν μπροστά; Με τις συνθήκες της μιζέριας και της κατοχής και την έλλειψη ευκαιριών τι θα πραξουμε;Μπροστά στη πιθανη ριζοσπαστικοποιηση πιο βίαιων ομάδων πληθυσμου πολλών χωρών έχουμε σχεδιο ;

Όντως έχει δίκαιο ο εμπειρος Ιορδανος διπλωματης... Αυτά είναι – αυτά είναι αληθινά ερωτήματα.

Listen Live