Παρ, Σεπ 27, 2024

Κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης: «Φτάνει πια» λένε δώδεκα ανθρωπιστικες οργανώσεις του ΟΗΕ

Κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης: «Φτάνει πια» λένε δώδεκα ανθρωπιστικες οργανώσεις του ΟΗΕ

Δώδεκα υπηρεσίες του ΟΗΕ επανέλαβαν επείγουσες εκκλήσεις για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί περισσότερη σωστική βοήθεια στη Γάζα.

Με την εντεινόμενη κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης να μπαίνει στον δεύτερο μήνα της, δώδεκα υπηρεσίες του ΟΗΕ επανέλαβαν επείγουσες εκκλήσεις για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί περισσότερη σωστική βοήθεια στη Γάζα.

Μεταξύ εκείνων που ενώνονται πίσω από το μήνυμα ότι «φτάνει πια», ο αρχηγός αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ανανέωσε τις προηγούμενες εκκλήσεις για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που συνελήφθησαν από τη Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επέμειναν οι ηγέτες της υπηρεσίας του ΟΗΕ, εν μέσω δημοσιευμάτων για τεράστιες εκρήξεις από αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Γάζα τη νύχτα.

«Οι πολίτες και οι υποδομές στις οποίες βασίζονται – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των καταφυγίων και των σχολείων – πρέπει να προστατεύονται», είπαν.

Μια "αγανάκτηση"

Στην κοινή τους δήλωση , οι ηγέτες της ανθρωπιστικής οργάνωσης χαρακτήρισαν «εξοργισμό» τις δολοφονίες μεγάλου αριθμού αμάχων στη Γάζα. Το ίδιο ήταν και το γεγονός ότι οι 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας συνεχίζουν να είναι αποκομμένοι από τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ηλεκτρισμό και καύσιμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου έχει φτάσει τους 9.770, συμπεριλαμβανομένων 4.008 παιδιών και 2.550 γυναικών, ανέφερε το γραφείο συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ( OCHA ).

Περίπου 2.260 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.270 παιδιά, αναφέρονται αγνοούμενοι στον θύλακα, με τους περισσότερους να θεωρούνται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Οι ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι « ένας ολόκληρος πληθυσμός πολιορκείται και δέχεται επίθεση , δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα για την επιβίωση, βομβαρδίζεται στα σπίτια, τα καταφύγια, τα νοσοκομεία και τους χώρους λατρείας του».

«Αυτό είναι απαράδεκτο», επέμειναν.

Listen Live