Κυρ, Οκτ 20, 2024

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ TIMES OF ISRAEL

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την επίθεση στο Ιράν καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται για να αναβιώσουν τον συνασπισμό που απέτρεψε την επίθεση του Απριλίου
Οι ηγέτες του Ισραήλ είπαν να συζητήσουν την ετοιμότητα για «πολεμικό πόλεμο», με ανησυχίες ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει σε «πολλά μέτωπα». Ο επικεφαλής της CENTCOM αναμένεται στο Ισραήλ. Ο Μπάιντεν λέει ότι ελπίζει να παραιτηθεί η Τεχεράνη

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ τις επόμενες ημέρες και εκτιμά ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν από πολλά μέτωπα, ανέφεραν το Σάββατο τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναβιώσουν έναν περιφερειακό συνασπισμό που νωρίτερα φέτος πέτυχε σχεδόν εξ ολοκλήρου να αποτρέψει μια προηγούμενη άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ανέφεραν αναφορές, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι αυτή τη φορά μπορεί να υπάρξουν ζημιές και θύματα.

Μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να γίνει μόλις τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Ιράν, ο σύμμαχός του Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία στην Τεχεράνη την Τετάρτη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Η δολοφονία του έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση που ανέλαβε το Ισραήλ και σκότωσε τον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, το βράδυ της Τρίτης κοντά στη Βηρυτό. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Σουκρ, αλλά δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη Χανίγια, για τον θάνατο του οποίου η Χαμάς, το Ιράν και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ.

Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί εκδίκηση για τις δολοφονίες που σημειώθηκαν εν μέσω ήδη εκρηκτικών εντάσεων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ που η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα λέει ότι υποστηρίζουν τη Γάζα.

Το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» και τα μέλη ενός διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των συμμαχικών αραβικών κρατών - με στόχο την αποτροπή πιθανών ιρανικών επιθέσεων σε «πολλά μέτωπα» προετοιμάζονται για να προσπαθήσουν να τους αποτρέψουν και να αναχαιτίσουν, Channel 12 έχουν αναφερθεί.

Μεταξύ των προφυλάξεων που ελήφθησαν είναι περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία συμμαχικών χωρών στην περιοχή, ανέφερε η έκθεση, χωρίς να αναφέρει πηγές ή να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ηγεσία του Ισραήλ διεξήγαγε συζητήσεις για το πώς θα απαντούσε η χώρα σε τέτοιες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού που το δίκτυο περιέγραψε ως «ετοιμότητα για είσοδο σε ολοκληρωτικό πόλεμο σε αυτό το πλαίσιο».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ομοίως έναν γύρο συναντήσεων ασφαλείας στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο για να προετοιμαστεί για μια επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο σε αυτό που είπε ότι θα μπορούσε να είναι «πέντε μέτωπα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί έχουν πει να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο και ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να περιλαμβάνει «χιλιάδες» κατεστραμμένες τοποθεσίες, ανέφερε η έκθεση.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγωνιστούν για να σταματήσουν μια επίθεση από πολλά μέτωπα και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για «πολλά θύματα». Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε επίσης στο Ισραήλ να απαντήσει πιο δυνατά και θα έβλεπε τον κόσμο να συσπειρώνεται γύρω από το Ισραήλ, ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.

Το Channel 12 σημείωσε ότι η έκδοση του Σαββάτου της φιλοκαθεστωτικής εφημερίδας Kayhan του Ιράν, στο κύριο άρθρο της, προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με την σχεδόν τελείως αποτυχημένη επίθεση του Ιράν στον Απρίλιο στο Ισραήλ, η επίθεσή του αυτή τη φορά θα στόχευε περιοχές βαθιά μέσα στο Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα. , στρατηγικά κέντρα και τα σπίτια Ισραηλινών αξιωματούχων.

Το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ απειλούν να χτυπήσουν στόχους τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ.

Το Channel 12 είπε ότι η δολοφονία του Haniyeh της Χαμάς σε έναν ξενώνα που διοικείται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην καρδιά της Τεχεράνης άφησε το καθεστώς να αισθάνεται «βαθιά διεισδυμένο» και «εντελώς εκτεθειμένο» στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η έκθεση σημείωσε ότι το Ιράν είχε ήδη επηρεάσει το Ισραήλ προκαλώντας την ακύρωση πτήσεων από πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες και προκαλώντας ανησυχία στους Ισραηλινούς για μια επικείμενη επίθεση.

Όπως έχουν τα πράγματα, οι οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου προς το ισραηλινό κοινό παραμένουν αμετάβλητες.

Εάν κάτι αλλάξει, τόνισε το IDF, θα ενημερωθεί αμέσως το κοινό.

Το Ynet επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο ασφαλείας που είπε ότι η στρατηγική της μη έκδοσης συγκεκριμένων νέων οδηγιών στο κοινό βασίστηκε στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την αντιπαράθεση του Απριλίου με το Ιράν.

Τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία δύο ανώτερων στρατηγών του στρατού σε επίθεση στη Δαμασκό για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Το κύμα αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα μαζί με έναν σημαντικό συνασπισμό περιφερειακών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιλάμβανε βρετανικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές πληροφοριών και ραντάρ από ορισμένα αραβικά έθνη. Μερικοί πύραυλοι διέσχισαν την ασπίδα προκαλώντας πολύ μικρές ζημιές σε μια αεροπορική βάση, αν και μια νεαρή κοπέλα Βεδουίνο τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας σκάγια από αναχαίτιση.

Οι ΗΠΑ, που έχουν ορκιστεί να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ από το Ιράν, ελπίζουν τώρα να δημιουργήσουν μια παρόμοια συντονισμένη σειρά δυνάμεων για να σταματήσουν μια ιρανική επίθεση.

Ο ιστότοπος Axios την Κυριακή επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι μια ιρανική επίθεση μπορεί να γίνει μέχρι τη Δευτέρα.

Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, διοικητής της CENTCOM των ΗΠΑ, αναμενόταν να φτάσει στο Ισραήλ στην περιοχή τη Δευτέρα, ανέφερε ο ιστότοπος.

Το ταξίδι στην περιοχή, όπου βρισκόταν από το Σάββατο, είχε προγραμματιστεί πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις που πυροδότησαν την απειλή πολέμου, αλλά τώρα αναμένεται να συνδυάσει τον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων που βοήθησε στην αποτροπή της προηγούμενης άμεσης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός της CENTCOM των ΗΠΑ, στρατηγός Michael Erik Kurilla (δεξιά) συναντά τον αρχηγό του επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγο Herzi Halevi (στο κέντρο) και τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης, Υποστράτηγο Ori Gordin, σε μια εικόνα που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2024. (Israel Defense Δυνάμεις)

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Kurilla πρόκειται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε πολλές χώρες του Κόλπου, καθώς και στην Ιορδανία και το Ισραήλ. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θέλουν και πάλι η Ιορδανία να επιτρέψει σε αμερικανικά και ισραηλινά τζετ στον εναέριο χώρο της για να αναχαιτίσουν εισερχόμενα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί η ίδια συνεργασία από τις περιφερειακές χώρες εν μέσω αντι-ισραηλινών συναισθημάτων για τη δολοφονία της Χανίγια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια ιρανική απάντηση θα είναι παρόμοια με την επίθεση του Απριλίου, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και να περιλαμβάνει επίσης πυρά της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Ο Axios σημείωσε ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει σε μια ιρανική επίθεση ή θα επιδιώξει εκδίκηση σε μια ξεχωριστή δική της επίθεση. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις προετοιμασίες για την επίθεση ή δεν έχουν λάβει την τελική έγκριση σε πολιτικό επίπεδο.

Το Πεντάγωνο και η CENTCOM δεν σχολίασαν την έκθεση του Axios.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν περισσότερα αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στον Axios ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η ανακοίνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του Ιράν και της Χεζμπολάχ και ως εκ τούτου να τους κάνει να αλλάξουν τα σχέδια επίθεσης.

Στην έκθεσή της, η Ynet επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο ασφαλείας του Ισραήλ ότι είπε ότι η επέμβαση των ΗΠΑ και του αμυντικού συνασπισμού που προσπαθεί να οικοδομήσει είχε πραγματικό αντίκτυπο στους Ιρανούς και στα σχέδια που διατυπώνουν.

Ερωτηθείς το Σάββατο από δημοσιογράφους εάν το Ιράν θα παραιτηθεί από την πρόθεσή του να αναλάβει ισχυρή στρατιωτική δράση για να εκδικηθεί τη δολοφονία της Χανίγια στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε: «Το ελπίζω. Δεν γνωρίζω."

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφωνεί σχόλια σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία από την κρατική τραπεζαρία του Λευκού Οίκου, 1 Αυγούστου 2024, στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/Evan Vucci)

Σε μια προφανή ένδειξη αμυντικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, κάτοικοι του κεντρικού Ισραήλ ανέφεραν διακοπές την Κυριακή σε εφαρμογές πλοήγησης όπως το Google Maps, το Waze και άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν GPS, με ορισμένους αυτοκινητιστές του Τελ Αβίβ να δείχνουν ότι βρίσκονταν στη Βηρυτό.

Διακοπές GPS σημειώνονται περιοδικά από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός Στρατός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι παρεμπόδιζε τα σήματα GPS εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο του IDF για τις αναταραχές.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και των ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» για να αποτρέψουν μια περιφερειακή σύγκρουση, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρν συζήτησε τηλεφωνικά την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντόνι Μπλίνκεν, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν να καλούν όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περιφερειακή πυρκαγιά που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής», είπε.

Θα συνεχίσουν επίσης τις κοινές προσπάθειές τους για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Stephane Sejourne φθάνει για συνάντηση με τους υπουργούς για μια έκθεση προόδου σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 στο ξενοδοχείο Matignon στο Παρίσι στις 31 Ιουλίου 2024.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty τόνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή ήταν «άνευ προηγουμένου, πολύ επικίνδυνες» και απειλητικές για τη σταθερότητα, δήλωσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αυξηθεί επικίνδυνα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ηγήθηκε μιας καταστροφικής διασυνοριακής επίθεσης στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και συνελήφθησαν 251 όμηροι. Το Ισραήλ απάντησε με στρατιωτική εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

Την επομένη της επίθεσης της Χαμάς, η Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο. Καθώς το Ισραήλ και η τρομοκρατική ομάδα ανταλλάσσουν πυρά, η βία έχει αυξηθεί με τη Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές επιθέσεις, εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες στο βορρά το Σάββατο.

 

Listen Live