Παρ, Οκτ 4, 2024

ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Από την ψεσινή μας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από συνεργάτες του Ανθρωπιστικού Γραφείου του ΟΗΕ στη Γάζα και του δίκτυο συνεργατών του της UNICEF και WFP παραθέτουμε τις πληροφορίες για τις προσπαθείες κάλυψης αναγκών των αμάχων σε τροφή και νερό και τον κίνδυνο λιμού:

"Η Επιτροπή Αναθεώρησης Λιμού (FRC), που ενεργοποιήθηκε λόγω στοιχείων που ξεπερνούν την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια Φάση 5 (Καταστροφικό κατώφλι) στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται καθημερινά εν μέσω έντονων συγκρούσεων και περιορισμένης ανθρωπιστικής πρόσβασης. Η επιτροπή πρόσθεσε ότι για την εξάλειψη του κινδύνου λιμού, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η επιδείνωση της υγείας, της διατροφής, της ασφάλειας των τροφίμων και της θνησιμότητας μέσω της αποκατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών WASH. Η παύση των εχθροπραξιών και η αποκατάσταση του ανθρωπιστικού χώρου για την παροχή πολυτομεακής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας πρώτα βήματα για την εξάλειψη κάθε κινδύνου πείνας."

Στις 22 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 2722 για την επέκταση της άμεσης, ασφαλούς και απρόσκοπτης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στον θύλακα. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», είπε.

«Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια. προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια· υλικοτεχνική ικανότητα· και την επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν υπάρχουν», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας, προτρέποντας το Ισραήλ να λάβει μέτρα που θα άρουν τα εμπόδια στον τρόπο διανομής της βοήθειας.

Στις 22 Δεκεμβρίου, 69 φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες και πέντε ασθενοφόρα εισήλθαν στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα και 23 φορτηγά εισήλθαν μέσω της διάβασης Kerem Shalom. Αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των αγαθών του ιδιωτικού τομέα) που εισέρχονταν κάθε εργάσιμη ημέρα πριν από τις 7 Οκτωβρίου."

Το Γραφείο Ανθρωπιστικων ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ συγκεντρωσε πληροφορίες και ενημερωσε ψες για την κρισιμη κατάσταση σε σχέση με το νερό στη Λωριδα της Γαζας:

"Νερό, Αποχέτευση και Υγιεινή.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η UNICEF δήλωσε ότι τα παιδιά στη Γάζα δεν έχουν πρόσβαση στο 90 τοις εκατόν γιακανονική χρήση νερού. Ο αντίκτυπος στα παιδιά είναι σοβαρός, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στην αφυδάτωση, τη διάρροια, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Οι ανησυχίες για ασθένειες που μεταδίδονται με νερό, όπως η χολέρα και η χρόνια διάρροια, είναι ιδιαίτερα αυξημένες δεδομένης της έλλειψης ασφαλούς νερού, ειδικά μετά τις εποχικές βροχές και τις πλημμύρες. Οι αξιωματούχοι έχουν καταγράψει σχεδόν 20 φορές τον μηνιαίο μέσο όρο των αναφερόμενων περιπτώσεων διάρροιας σε παιδιά κάτω των 5 ετών, 160.000 περιπτώσεις οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και αυξήσεις σε άλλες μολυσματικές καταστάσεις και ασθένειες, όπως ψώρα, ψείρες, ανεμοβλογιά και δερματικά εξανθήματα .

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών δηλώνοντας ότι «η Γάζα αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενα ποσοστά εστιών μολυσματικών ασθενειών. Οι περιπτώσεις διάρροιας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι 25 φορές περισσότερες από αυτές που ήταν πριν από τη σύγκρουση. Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα υποσιτισμένα παιδιά, πολύ περισσότερο ελλείψει λειτουργικών υπηρεσιών υγείας".

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΟΛΛΛΩΝ

Σε τελευταία επί τόπου εξεταση των προσπαθειων μεταφοράς και παραγωγης νερού από μοναδες αφαλατωσης καθώς και ληψης μετρων για την υγεία λαβαμε την παρακατω ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τον συντονιστη δεκαδων Οργανωσεων που φορούν εν μέσω κινδύνου στη Γαζα.

Α.Συνολικά 20 εταίροι WASH δραστηριοποιούνται επί του παρόντος και ενεργουν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετές οργανώσεις προσπαθούν να επανενεργοποιήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ράφα (15), στο Χαν Γιουνίς (15), στην Πόλη της Γάζας (10) και στη βόρεια Γάζα (7).

Β.Οι περιορισμοί στην εισαγωγή ειδών διπλής χρήσης εμποδίζουν την επαρκή απόκριση WASH. Μια παρτίδα σωληνώσεων και γεννητριών δεν επετράπη να εισέλθει στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής παύσης. Κατά τη διάρκεια της παύσης, λίγες προμήθειες WASH εισήλθαν στη Γάζα, παρά τη χρήση της λίστας προτεραιοτήτων για είσοδο. Δεν εισήλθαν νέες δεξαμενές αποθήκευσης, μπιτόνια ή κιτ καθαρισμού μέσω της διάβασης της Ράφα. Δεν κατασκευάστηκαν αποχωρητήρια.

Γ.Τα πρότυπα ποιότητας και πρόσβασης του νερού παραμένουν ανεκπλήρωτα. Η πρόσβαση είναι μια βασική πρόκληση. Τα δίκτυα ύδρευσης είναι σπασμένα, τα σημεία παραγωγής μειώνονται, η ισχύς για άντληση και διανομή είναι περιορισμένη και η αποθήκευση και οι έξοδοι ελαχιστοποιούνται. Πολλές κοινότητες είναι απομονωμένες σε όλη τη Γάζα, ιδιαίτερα βόρεια του Ουάντι Γάζα.

Δ.Τα πρακτορεία CMWU και WASH έχουν παράγει κατά μέσο όρο 41.068 κυβικά μέτρα νερού και έχουν διανείμει περίπου 80.000 λίτρα καυσίμου, περίπου 11.430 λίτρα ημερησίως.

Είναι περαν πασης αμφιβολιας επιβεβλημενο καθήκον ολοκληρης της Ανθρωπότητας και των ηγετων να ενισχυσουν στο πενταπλασιο τουλαχιστον την ανθρωπιστικη στηριξη των αμαχων στη Γαζα.Αυτο πρέπει να συμβεί τις επομένες ημερες και κατοπιν πολλαπλασιαστικα να εισελθουν προμηθειες διατροφης για ένα μήνα και νέες μοναδες αφαλατωσης.Σε αντίθετη περιπτωση μια σειρά επιδημιων και ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ λόγω πεινας θα κατακλυσουν ολόκληρη τη Γαζα.

Listen Live