Τρι, Οκτ 8, 2024

Ο ΟΗΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων (Λωρίδα της Γάζας)

Ο ΟΗΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων (Λωρίδα της Γάζας)

Υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων (Λωρίδα της Γάζας)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι λειτουργικά, αν και εν μέρει: η μερική λειτουργικότητα υποδηλώνει ότι ένα νοσοκομείο είναι προσβάσιμο σε άτομα που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να δεχθεί νέους ασθενείς και μπορεί να αναλάβει κάποιο επίπεδο χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τα ποσοστά πληρότητας φθάνουν το 206 τοις εκατό στα εσωτερικά τμήματα και το 250 τοις εκατό στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα 16 νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς περιλαμβάνουν εννέα στο νότο και επτά στο βορρά. Πρόκειται για αύξηση ενός ακόμη νοσοκομείου στο βορρά –το Kamal Adwan– το οποίο λειτουργεί ξανά σε κάποιο βαθμό από τα μέσα Ιανουαρίου. Τα νοσοκομεία στο βορρά προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες μητρότητας, τραύματος και επείγουσας φροντίδας. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως έλλειψη ιατρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων χειρουργών, νευροχειρουργών και προσωπικού εντατικής θεραπείας, καθώς και έλλειψη ιατρικών προμηθειών και έχουν επείγουσα ανάγκη για καύσιμα, τροφή και πόσιμο νερό.

Τα εννέα μερικώς λειτουργικά νοσοκομεία στο νότο λειτουργούν με τριπλάσια χωρητικότητά τους, ενώ αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις σε βασικές προμήθειες και καύσιμα. Στο Deir al Balah και στο Khan Younis, τρία νοσοκομεία – το Al Aqsa, το Nasser και το Gaza European – κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της έκδοσης εντολών εκκένωσης σε παρακείμενες περιοχές και της συνεχιζόμενης διεξαγωγής εχθροπραξιών κοντά. Στις 19 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να πραγματοποίησαν επίθεση στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Αμάλ στο Χαν Γιουνίς, όπου ένας Παλαιστίνιος φέρεται να σκοτώθηκε. Στις 20 Ιανουαρίου, οι απεργίες γύρω από το Αλ Αμάλ και το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο συνεχίστηκαν, με θύματα.

Αναφέροντας ότι κρούσματα ηπατίτιδας Α έχουν επιβεβαιωθεί στη Γάζα μέσω κιτ δοκιμών που παρέχονται από τον ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής, Δρ. Τέντρος Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι «απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης – σχεδόν καθόλου καθαρό νερό, καθαρές τουαλέτες και δυνατότητα διατήρησης του περιβάλλοντος καθαρού – θα επιτρέψει στην ηπατίτιδα Α να εξαπλωθεί περαιτέρω ... Η ικανότητα διάγνωσης ασθενειών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Δεν υπάρχει εργαστήριο που να λειτουργεί. Η ικανότητα ανταπόκρισης παραμένει επίσης περιορισμένη. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και για προστασία της υγείας».

Listen Live