Δευ, Δεκ 23, 2024

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ CBRN.

Η μόλυνση από όπλα περιλαμβάνει την παρουσία ναρκών, εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου (ERW) και άλλων πηγών μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης ή τυχαίας απελευθέρωσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών κινδύνων, γνωστών και ως CBRN.

Ακόμη και πολύ καιρό μετά το τέλος μιας σύγκρουσης, οι άνθρωποι υποφέρουν από τις συνέπειες της μόλυνσης από όπλα, τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν, οι άνθρωποι που πλήττονται από χημικούς παράγοντες συνεχίζουν να υποφέρουν. Η μόλυνση από όπλα περιλαμβάνει την παρουσία ναρκών, εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου (ERW) και άλλων πηγών μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης ή τυχαίας απελευθέρωσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών κινδύνων, γνωστών και ως CBRN.

Στερεί από ολόκληρους πληθυσμούς την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως καθαρό νερό, καυσόξυλα ή γεωργικές εκτάσεις και υγειονομική περίθαλψη ή εκπαίδευση, καθώς και σε υποδομές διαβίωσης και ζωτικής σημασίας, όπως μονάδες επεξεργασίας νερού ή νοσοκομεία. Παρεμποδίζει το έργο αρωγής, στερώντας από τους ανθρώπους την ανθρωπιστική βοήθεια και επιδεινώνοντας τα ανθρωπιστικά προβλήματα.

Αυτή την περίοδο στη Γαζα,στο Βόρειο Ισραηλ,στο Λιβανο,στην Υεμενη ο Ερυθρός Σταυρός είναι σχεδόν αδυνατον να ενεργησει ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ για να προστατεύσει τους αμαχους και να μειώσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης από όπλα στους αμάχουςΗ πρόληψη των ατυχημάτων και η μείωση των επιπτώσεων της μόλυνσης από όπλα συμβαδίζουν με δραστηριότητες για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν πέσει θύματα μόλυνσης από όπλα, όπως προνοσοκομειακή απολύμανση, φυσική αποκατάσταση, χειρουργική επέμβαση και προγράμματα οικονομικής ασφάλειας.

Η ICRC προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο της μόλυνσης από όπλα στον πληθυσμό μέσω μιας ευέλικτης, διεπιστημονικής προσέγγισης. Ειδικότερα, το κάνει μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης των πολιτών σε συμβατικούς και μη κινδύνους, ευαισθητοποιώντας τους κινδύνους, προωθώντας την ασφαλή συμπεριφορά και διεξάγοντας άλλες δραστηριότητες μείωσης του κινδύνου.

Το τι ακριβώς κάνει η ΔΕΕΣ για την πρόληψη ατυχημάτων και τη μείωση των επιπτώσεων της μόλυνσης από όπλα εξαρτάται από το πλαίσιο, αλλά το έργο μας γενικά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό των εξής πεντε δρασεων.

(Οι δρασεις αυτες είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθουν στις περιοχές που προαναφεραμε)
1.Eυαισθητοποίηση κινδύνου . Προώθηση ασφαλέστερης συμπεριφοράς·μείωση του κινδύνου (μέσω της κινητοποίησης άλλων ικανοτήτων Βοήθειας ή Προστασίας της ΔΕΕΣ)· έρευνα και εκκαθάριση.
2.Διαχείριση πληροφοριώνΗ διαχείριση πληροφοριών περιλαμβάνει τη συλλογή, αξιολόγηση, ανάλυση, χαρτογράφηση και διάδοση δεδομένων που σχετίζονται με τη μόλυνση από όπλα και τα υλικά ΧΒΡΠ. Αυτές οι πληροφορίες - σχετικά με τον τύπο και τη θέση της μόλυνσης, την ημερομηνία και την ώρα των περιστατικών, τα προφίλ των θυμάτων και τους τύπους συμπεριφορών σε κίνδυνο - βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να εντοπίσουν επικίνδυνες περιοχές και να σχεδιάσουν/ ιεραρχήσουν δραστηριότητες για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα μελλοντικών συμβάντων.


Όπου είναι δυνατόν, τέτοιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται με εθνικές αρχές, ΜΚΟ ή Εθνικές Εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού ή της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεδομένης της παρουσίας τους σε όλες σχεδόν τις χώρες και των ευρειών τοπικών τους δικτύων, οι Εθνικές Εταιρείες είναι συχνά οι καταλληλότερες για τη συλλογή πληροφοριών.

Η ΔΕΕΣ βοηθά τις Εθνικές Εταιρείες ή τις εθνικές αρχές δράσης ναρκών να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες διαχείρισης πληροφοριών εφαρμόζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΕΣ εξακολουθεί να συμμετέχει στην ανάπτυξη εργαλείων για τη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων, όπως το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών για τη Δράση ναρκών και ταΔιεθνή Πρότυπα Δράσης Ναρκών (IMSMA). Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με τις Εθνικές Εταιρείες στη συλλογή δεδομένων και στην παροχή ζωτικής σημασίας πληροφοριών σε φορείς της ευρύτερης κοινότητας δράσης ναρκών, ώστε να μπορούν να ιεραρχήσουν, να σχεδιάσουν και/ή να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους.


3.Επίγνωση κινδύνου και ασφαλής συμπεριφορά. Ο εντοπισμός των προτύπων συμπεριφοράς που εκθέτουν τους ανθρώπους στις επιπτώσεις της μόλυνσης από όπλα και η ανάπτυξη και η προώθηση μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στη μείωση αυτής της έκθεσης, απαιτεί συνεργασία με τις κοινότητες που επηρεάζονται από ναρκοπέδια/ΑΜΣ ή ΧΒΡΠ παράγοντες. Η ICRC διεξάγει συνεδρίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο και την ασφαλή συμπεριφορά, έρχεται σεεπαφή μεταξύ κοινοτήτων σε κίνδυνο και χειριστών εκκαθάρισης και προωθεί τις διατάξεις του ΔΑΔ που σχετίζονται με τη χρήση όπλων. Οι συνεδρίες διάδοσης ως αυτόνομες δραστηριότητες πραγματοποιούνται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και οι κίνδυνοι είναι επικείμενοι. Αυτές οι συνεδρίες είναι συνήθως πιο αποτελεσματικές σε άμεσες καταστάσεις μετά τη σύγκρουση, όταν οι εκτοπισμένοι τείνουν να επιστρέφουν γρήγορα στα σπίτια τους και οι αριθμοί των θυμάτων είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι δραστηριότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και την προώθηση της ασφαλούς συμπεριφοράς βασίζονται στην κοινότητα και συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου και την απορρύπανση. Η εύρεση των καλύτερων τρόπων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης εξαρτάται από πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες, από τη φύση της απειλής και από τον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο στον πληθυσμό. Μια διαδραστική προσέγγιση με γνώμονα την κοινότητα έχει βρεθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο ανταλλαγής πληροφοριών.

Λόγω των υφιστάμενων τοπικών τους δικτύων και της κατανόησης των πλαισίων στα οποία δραστηριοποιούνται, οι Εθνικές Εταιρείες είναι μοναδικά τοποθετημένες για να βοηθούν τους ανθρώπους που πλήττονται από μόλυνση από όπλα και να το κάνουν έγκαιρα και με κατάλληλο τρόπο. Η ΔΕΕΣ επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με την τοπική Εθνική Εταιρεία όπου είναι δυνατόν.

4.Μείωση ρίσκουΣε χώρες που διαταράσσονται από συγκρούσεις, οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ταξιδεύουν σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από νάρκες/ΑΜΣ ή παράγοντες ΧΒΡΠ προκειμένου να καλλιεργήσουν, να συλλέξουν νερό και καυσόξυλα, να βοσκήσουν ζώα. Μέχρι να εκκαθαριστούν αυτοί οι κίνδυνοι, τα περιστατικά μπορούν να μειωθούν παρέχοντας ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις που συχνά εφαρμόζονται σεσυντονισμό ή ως μέρος της οικονομικής ασφάλειας και των υποπρογραμμάτων για το νερό και τους οικοτόπους της ΔΕΕΣ. Για παράδειγμα, για να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη των ανθρώπων να πηγαίνουν σε μολυσμένες περιοχές για να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή να κερδίσουν τα προς το ζην, η ICRC επισημαίνει ασφαλείς περιοχές, δημιουργεί ή παρέχει εναλλακτικές πηγές καυσίμων και νερού και χορηγεί μικροδάνεια ή παρέχει επιχορηγήσεις για μικρές επιχειρήσεις.

5.Τοποθέτηση και εκκαθάρισηΗ ΔΕΕΣ έχει την ικανότητα να ερευνά απευθείας και να καθαρίζει περιοχές που έχουν μολυνθεί από συμβατικούς και ΧΒΡΠ κινδύνους. Θα συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία, όπως όταν η ΔΕΕΣ έχει αποκλειστική πρόσβαση σε μια περιοχή όπου η μόλυνση από όπλα έχει ανθρωπιστικό αντίκτυπο σε κοντινές κοινότητες. Για παράδειγμα,σε περιπτώσεις όπου οι νάρκες/ΜΕΑ εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβαση σε βασικές υποδομές ή/και εμποδίζουν τη ΔΕΕΣ και τους εταίρους της να διεξάγουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες, η ΔΕΕΣ μπορεί να αναπτύξει ειδικούς για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών (EOD) ως μέρος των ομάδων ανταπόκρισής της. Σε άλλες περιπτώσεις, η ΔΕΕΣ θα επιδιώξει να κινητοποιήσει άλλους που είναι σε θέση να το πράξουν σύμφωνα με τοIMAS.

Αν και η ΔΕΕΣ δεν θα συμμετάσχει σε μακροπρόθεσμα έργα εκκαθάρισης, μπορεί να παρέχει στα κράτη τεχνική ή άλλη βοήθεια σχετικά με αυτό. Ως μέρος αυτών των προσπαθειών, η ΔΕΕΣ ενισχύει επίσης την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα της ιατρικής υποστήριξης από το 2015. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένων κιτ εξοπλισμού και εκπαίδευση για ιατρικούς ανταποκριτές που υποστηρίζουν τις εργασίες εκκαθάρισης.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρος αγωνιζεται διαχρονικά αλλά και σήμερα με συνέχεις επαφες σε Ισραηλ,Λιβανο,ΔΥΤΙΚΗ Οχθη,στην εδρα του ΟΗΕ, στην Υεμενη μέσω συνεργατων και πολύ πρόσφατα ξανά στη Συρία για την απελευθέρωση των αμάχων από τη μόλυνση από πολεμικά κατάλοιπα που περιλαμβάνει την παρουσία ναρκών, εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου (ERW) και άλλων πηγών μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης ή τυχαίας απελευθέρωσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών κινδύνων, γνωστών και ως CBRN.

Ανάμεσα σε άλλους κινδύνους η Μέση Ανατολη έχει να αντιμετωπίζει από σήμερα και για πολλά ετη την μόλυνση από όπλικαλ συστήματα drones,πυραυλους,καταλοιπα του προστατευτικου θολου, βομβων ΜΚ,καταλοιπα αεροπορικων επιδρομων την παρουσία ναρκών, υπολειμμάτων αστικου πολέμου ,χειροβομβιδων,αυτοσχεδιων βομβων και μηχανισμους αυτονομων οπλικων συστηματων.

Δυστυχώς η Σημερινή ΤΡΑΓΩΔΙΑ θα έχει και παράπλευρα συνέχεια αν δεν φτάσουμε τώρα.

ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ CBRN.

Listen Live