Δευ, Οκτ 21, 2024

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ): Επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στα ανατολικα ... Οι ανθρωπιστικές ανάγκες εδώ είναι τεράστιες.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ): Επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στα ανατολικα ... Οι ανθρωπιστικές ανάγκες εδώ είναι τεράστιες.

Κινσάσα - Με επίπεδα ρεκόρ εσωτερικού εκτοπισμού, οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και βία λόγω φύλου, απαιτείται επείγουσα και συντονισμένη δράση για να αναχαιτιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), προειδοποίησε η Έιμι Πόουπ, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο τέλος της τριήμερης επίσκεψης στη χώρα.

«Στην ανατολική ΛΔΚ, συνάντησα ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από συγκρούσεις όλη τους τη ζωή – εκτοπίστηκαν πολλές φορές, ζώντας στις πιο δύσκολες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια –που φέρουν το κύριο βάρος αυτής της σύγκρουσης– είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, με αυξανόμενα επίπεδα σεξουαλικής και έμφυλης βίας», είπε η κ. Pope, η οποία ταξίδεψε στη ΛΔΚ με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του ΔΟΜ και ως κοινή Κύριος Ανθρωπιστικός Συνήγορος της Μόνιμης Διοργανικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (IASC).

Οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της ΛΔΚ και της ένοπλης ομάδας M23 –η πιο σημαντική από τις περισσότερες από 100 ένοπλες ομάδες που αναφέρεται ότι δραστηριοποιούνται στη στρατηγικής σημασίας και πλούσια σε πόρους περιοχή, στο επίκεντρο πολλαπλών συγκρούσεων από τη δεκαετία του 1990– έχει εκτοπίσει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς πολλές φορές – τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια από αυτούς μόνο στο Βόρειο Κίβου.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κινσάσα, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άλλους.

Η κ. Πόουπ ταξίδεψε στην Γκόμα, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, όπου επισκέφθηκε την τοποθεσία Lac Vert Bulengo για εκτοπισμένα άτομα - μια από τις μεγαλύτερες από τις πολλές άτυπες τοποθεσίες εκτοπισμού που έχουν αναδυθεί στην περιοχή, με περίπου 70.000 άτομα που έχουν τράπηκαν σε φυγή πολεμώντας στην περιοχή που ζουν σήμερα εδώ. Εκεί, συνάντησε εκπροσώπους του στρατοπέδου και μίλησε με γυναίκες που επλήγησαν από τη σύγκρουση.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες εδώ είναι τεράστιες. Ωστόσο, οι εκτοπισμένες οικογένειες με τις οποίες μίλησα εδώ μου είπαν ότι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, χρειάζονται ειρήνη για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», είπε η κ. Πόουπ.

«Έτσι, ενώ πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές, γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο η θεραπεία. Δεδομένης της κλίμακας και του μεγέθους των αναγκών στη ΛΔΚ, η συνεργασία σε συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε προσπάθειες σε όλους τους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης και της ειρήνης για να οδηγήσουμε σε ολοκληρωμένες, καινοτόμες, βιώσιμες λύσεις – θέτοντας τους πληγέντες στο επίκεντρο».

Listen Live