Τετ, Οκτ 23, 2024

ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Μετεχουμε εδώ και χρόνια σε ένα ανθρωπιστικο δίκτυο ενημέρωσης ως παραληπτες συνεχους πληροφορησηςγια την πρώτη γραμμή παραχωγησης ανθρωπιστικης βοηθειας.Αυτο.σταδιακα μας βοηθήσε να έχουμε πολυεπιπεδη πληροφορηση ακόμα και από περιοχές δυσπροσιτες στα μέσα ενημερωσης και τους λειτουργουςτους

Επιπρόσθετα μια υπηρεσία που παρέχεται από το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων μας βοηθά να διασταυρωνουμε την πληροφορηση ΠΕΔΙΟΥ που λαμβανουμε.

Ως γνωστό ο OCHA συντονίζει την παγκόσμια αντίδραση έκτακτης ανάγκης για να σώσει ζωές και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Υπερασπιζόμαστε αποτελεσματική και βασισμένη στις αρχές ανθρωπιστική δράση από όλους, για όλους.

Τις τελευταίες μέρες μας κρατούν και τα δύο δικτυα ενημερους για την κατάσταση στον Λιβανο.

Παρακατώ δημοσιευουμε ενημερωση από τρεις οργανισμούς οι οποίοι λαμβανουν πληροφορηση από τον Λιβανο και τους εκεί εθελοντες λειτουργους τους:

Λίβανος: Συναγερμός για την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

1.Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ:

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη βία και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων.

Χθες σηματοδότησε την πιο θανατηφόρα ημέρα βίας εδώ και χρόνια, με αναφορές για τουλάχιστον 492 νεκρούς και 1.645 τραυματίες μετά από μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε ολόκληρο τον Λίβανο. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε ότι 35 παιδιά και 58 γυναίκες ήταν μεταξύ των νεκρών, καθώς και ένας αριθμός ιατρών. Οι δρόμοι στο νότιο Λίβανο είναι γεμάτοι με ανθρώπους σε αυτοκίνητα που φεύγουν από τη βία. Αυτή η τελευταία βία ακολουθεί τις φονικές επιθέσεις τηλεειδοποίησης και αμφίδρομων ραδιοφωνικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στον Λίβανο και τη Συρία, και την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι πολύ σαφές. Όλα τα μέρη σε μια ένοπλη σύγκρουση πρέπει ανά πάσα στιγμή να διακρίνουν μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και των μαχητών και μεταξύ των πολιτικών αντικειμένων και των στρατιωτικών στόχων. Πρέπει να λαμβάνεται διαρκής μέριμνα για τη διάσωση του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών αντικειμένων. Οι νόμοι του πολέμου υποχρεώνουν επίσης όλα τα μέρη να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας.

Περιστατικά στα οποία άμαχοι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ιατρικών εργαζομένων – σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά, δυνητικά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητες, ενδελεχείς και διαφανείς έρευνες για τις συνθήκες των επιθέσεων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Volker Türk καλεί όλα τα κράτη και τους φορείς με επιρροή στην περιοχή και πέρα από αυτήν να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

12.Δήλωση των ΓΧΣ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά τους ευρείας κλίμακας ισραηλινούς βομβαρδισμούς πολλών περιοχών στον Λίβανο τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντείνουν σταδιακά την ανταπόκρισή τους στις κλιμακούμενες ανθρωπιστικές ανάγκες παρέχοντας πρωτογενή υγειονομική περίθαλψη και βασικά είδη βοήθειας στον εκτοπισμένο πληθυσμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 558 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.835 τραυματίστηκαν και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο αλλού στη χώρα.

Οι ομάδες μας διανέμουν μη διατροφικά είδη όπως στρώματα και κιτ υγιεινής σε συλλογικά καταφύγια σε όλη τη χώρα και οι κινητές ιατρικές μας μονάδες παρέχουν πρωτοβάθμια και ψυχική φροντίδα σε καταφύγια για όσους έχουν ανάγκη. Επιπλέον, διαθέτουμε γραμμές βοήθειας για την ψυχική υγεία, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη σε εκτοπισμένα και επηρεαζόμενα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αγωνίας.

Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους συνεργάτες μας και τα νοσοκομειακά δίκτυα, προσφέροντας υποστήριξη όπου είναι δυνατόν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Από χθες, μέρος του προσωπικού μας στο νότιο Λίβανο, τη Βηρυτό και άλλα μέρη της χώρας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, με τους ανθρώπους να φεύγουν και να περνούν ώρες σε κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλέστερες τοποθεσίες. Στο νότιο Λίβανο και στο Μπααλμπέκ-Χερμέλ, περιοχές που συνεχίζουν να δέχονται σφοδρά αεροπορικά πλήγματα, το προσωπικό των ΓΧΣ ανέφερε βομβαρδισμούς σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους. Πολλοί από το προσωπικό μας εκεί εξακολουθούσαν να βρίσκουν καταφύγιο στα σπίτια τους, ενώ τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να πετούν πάνω από το κεφάλι και όλη τη νύχτα.

3.Η Christian Aid λέει ότι οι Λιβανέζοι "αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα" με τους πολίτες της Γάζας

Με εκατοντάδες αμάχους να σκοτώνονται και να μην εγκαταλείπονται οι ισραηλινές επιθέσεις, η διεθνής αναπτυξιακή υπηρεσία Christian Aid λέει ότι οι εταίροι της που απαντούν επί τόπου φοβούνται ότι ο τεράστιος αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα θα επαναληφθεί στο νότιο Λίβανο.

Η Julie Mehigan Επικεφαλής Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τη Χριστιανική Βοήθεια δήλωσε: «Είναι μια τρομακτική στιγμή για τον Λίβανο. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος με τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η επόμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση ή πού θα χτυπηθεί.

«Οι τοπικοί εταίροι μας στον Λίβανο μας είπαν ότι αφού είδαν την αποτυχία να σταματήσουν τους τεράστιους αριθμούς που σκοτώθηκαν στη Γάζα, φοβούνται ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα.

«Με τεράστιους αριθμούς να εγκαταλείπουν το νότο του Λιβάνου και να κατευθύνονται προς τη Βηρυτό και βορειότερα, η Christian Aid και οι τοπικοί εταίροι της επιδιώκουν να ανακατανείμουν τους ήδη μειωμενους πόρους για να βοηθήσουν αυτά τα νέα κύματα εκτοπισμένων ανθρώπων.

«Θα επιδιώξουμε να υποστηρίξουμε όσους φτάνουν σε καταφύγια που χρειάζονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και να υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας που κινδυνεύουν να κατακλυστούν από τον αριθμό των τραυματιών».

 

Listen Live