Παρ, Ιαν 3, 2025

ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ο Λίβανος επηρεάζεται σοβαρά από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, με καθημερινές ανταλλαγές όπλων σε όλη τη νότια οριοθέτηση με το Ισραήλ. Οι έντονοι βομβαρδισμοί είναι συγκεντρωμένοι εντός 12 χιλιομέτρων από τη Μπλε Γραμμή,
ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές φτάνουν έως και 100 χλμ χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν σημαντικές ζημιές στο νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα του νότιου Λιβάνου, τηλεπικοινωνιακές υποδομές και δρόμους, με θύματα μεταξύ εργαζομένων
συντήρησης, ιατρών, και πρώτων ανταποκριτων. Επιπλέον η αύξηση των χαμηλών πτήσεων ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών που σπάζουν τα τζάμια και επιρεάζουν την ηχητική υγεία.

Οι εχθροπραξίες έχουν επηρεάσει σημαντικά το Νότο και τη Ναμπατιέ και περιφέρειες όπως οι Bint Jbeil, Marjayoun, Saida και Sour.

Μεταξύ 8 Οκτωβρίου 2023 και 25 Ιουνίου 2024, τα αντιμαχόμενα μέρη ξεκίνησαν 6.950 επιθέσεις που περιλαμβάνουν
αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις με drone, βομβαρδισμούς, πυροβολικό και πυραύλους, με το Ισραήλ ευθύνεται για περίπου το 85% αυτών των επιθέσεων, και η Χεζμπολάχ και άλλες παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 15%.3

2.Εκτοπισμένοι και μετατόπιση στο Λίβανο μέχρι τον Ιούλιο

Στις 25 Ιουλίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι ο Λίβανος είχε 98.750 εκτοπισμένους.
Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι (ΕΔΠ) διαμένουν σε 16 συλλογικά καταφύγια. Εκτοπισμένοι διαμένουν πλέον σε 339 δήμους.
Σημειωτέον, 2.330 άτομα είχαν επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής τους. Τα δεδομένα μετατόπισης έδειξαν ότι 411 τοποθεσίες (χωριά ή γειτονιές) σε 23 από τις 26 συνοικίες του Λιβάνου φιλοξενούσαν εκτοπισμένους.
Οι περιοχές Sour, El Nabatieh, Saida, Baabda και Beirut φιλοξένησαν το 76% των εκτοπισμένων.
Η πλειοψηφία των εκτοπισμένων (96%) προέρχονταν από τους Bint Jbeil, Marjayoun και Sour. Επί του παρόντος, 82%
των εκτοπισμένων ζουν σε περιβάλλοντα υποδοχής, 15% σε ενοικιαζόμενες κατοικίες και 1% σε συλλογικά καταφύγια και

3.Επισιτιστική ανασφάλεια ,πείνα και διαβίωση στον Λίβανο πριν την μεγάλη επίθεση

Η επισιτιστική ανασφάλεια στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και αναμένεται να επηρεάσει περίπου 1,26 εκατομμύρια ανθρώπους —σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού— από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, από 19% τον περασμένο χειμώνα. Οι περιοχές στο νότιο Λίβανο επηρεάζονται, ενώ οι βόρειες και ανατολικές περιοχές αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας (33-37%). Οι διαταραχές στη γεωργία που σχετίζονται με συγκρούσεις και οι υψηλές τιμές των τροφίμων λόγω του κόστους παράδοσης και των αυξήσεων του δείκτη τιμών καταναλωτή έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, με ορισμένες εκτοπισμένες οικογένειες στο Sour να λαμβάνουν μόνο δύο έως τρεις μερίδες τροφίμων σε περισσότερους από οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο αντί για τις απαραίτητες ημερήσιες μερίδες. 11 Λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης του Λιβάνου, τρία στα τέσσερα παιδιά κάτω των πέντε ετών, τόσο Λιβανέζοι όσο και πρόσφυγες, ζουν σε διατροφική φτώχεια, καταναλώνοντας δίαιτες με μόνο τέσσερις ομάδες τροφίμων. Πάνω από 85.000 παιδιά υποφέρουν από ακραία διατροφική φτώχεια, καταφεύγοντας σε δίαιτες με δύο το πολύ
ομάδες τροφίμων, οδηγώντας σε σοβαρή καθυστέρηση και σπατάλη και αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου έως και 12 φορές.
Πάνω από το 30% των παιδιών στον Βόρειο Λίβανο και στην κοιλάδα Bekaa αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια. Τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο (24%) από τα αγόρια (17%).

Σε όλο τον Λίβανο, 277.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών αντιμετωπίζουν επισιτιστική φτώχεια, με το ένα τρίτο να ζει σε ακραίες συνθήκες. Πάνω από το 60% των παιδιών σε διάφορες περιοχές ζουν σε επισιτιστική φτώχεια: 43% στη Μπεκάα, 39% στο Βόρειο Λίβανο και 30% στη Βηρυτό. Στο όρος Λίβανος και στο Βορρά, πάνω από το 60% των παιδιών αντιμετωπίζουν επισιτιστική φτώχεια. Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε άτυπους καταυλισμούς, το 51% των παιδιών από τη Συρία, το 35% των παιδιών της Παλαιστίνης και το 21% των παιδιών του Λιβάνου υποφέρουν από σοβαρή επισιτιστική φτώχεια και πείνα.

4.Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός αντίκτυπος της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών Χεζμπολάχ-Ισραήλ, Το Υπουργείο Γεωργίας του Λιβάνου κ αταδ ίκασε τις επίθεσεις και κάλεσε για διεθνή παρέμβαση για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους εν μέσω επαναλαμβανόμενων ισραηλινών επιθέσεων.

Το Συμβούλιο του Νότου του Λιβάνου ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας έχασε 17 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης λόγω
του ισραηλινού βομβαρδισμού, κυρίως από λευκό φώσφορο, με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Επιπλέον, οι αγρότες δεν
μπόρεσαν να μαζέψουν καλλιέργειες από 12 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης.13 Από τις 8 Οκτωβρίου 2023 έως τις 5 Ιουνίου 2024, οι ισραηλινές επιθέσεις λευκού φωσφόρου (που είναι διεθνώς απαγορευμένοι) σε λιβανικά εδάφη οδήγησαν στο ξέσπασμα 812 πυρκαγιών .

Μόνο στις 26 Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκαν 96 πυρκαγιές. Αυτές οι επιθέσεις στόχευσαν 43 περιοχές στο Κυβερνείο Nabatieh, 12 περιοχές στο South Governorate και 55 σε άλλες επαρχίες, επηρεάζοντας περισσότερες από 2.400 ντουνάμ γης και έφτασαν τα 6.500 ντουνάμ, συμπεριλαμβανομένων δασών και γεωργικών περιοχών.
Στο στόχαστρο μπήκαν περισσότερα από 60.000 αιωνόβια ελαιόδεντρα και πεύκα και βελανιδιές, κυρίως σε παραμεθόριες
περιοχές με την Παλαιστίνη. Οι αγροτικές και προστατευόμενες περιοχές που επλήγησαν περιελάμβαναν πεύκα, άγρια
​​δέντρα και χόρτα. Οι επιθέσεις οδήγησαν στον θάνατο 340.000 πουλερικών και περισσότερων από 1.000 κεφαλών ζώων,
κατέστρεψαν 93 αγροτικές σκηνές, κατέστρεψαν ολοσχερώς 370 κυψέλες και κατέστρεψαν μερικώς 3.000 κυψέλες λόγω
πολέμου και εκτοπισμού. Επιπλέον, αποδεκατίστηκε μια αποθήκη ζωοτροφών 600 τετραγωνικών μέτρων και
στοχοποιήθηκαν 13 αγροκτήματα.

5.OHE ..O Λίβανός μετά την χτέσινή επίθεση Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου, περισσότεροι από 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον χιλιάδες τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, μετά από συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο .

Πολλοί άνθρωποι εκτοπίζονται από περιοχές που επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές, με πυκνή κίνηση να αναφέρεται προς τη Βηρυτό και το όρος Λίβανος.

Κλειστά για παραμένουν από τις 24 Σεπτεμβρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Τα σχολεία σε περιοχές εκτός του Νότου λειτουργούν ως συλλογικά καταφύγια και ήδη υποδέχονται τους νεοεκτοπισμένους.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μετά από μια άνοδο των εχθροπραξιών, η Διοίκηση Εσωτερικών Στρατιωτικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στο βόρειο Ισραήλ, που λειτουργούν από Κυριακή έως Παρασκευή, έχουν κλείσει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στις 6 μ.μ.

Σήμερα, ο Imran Riza, κάτοικος και ανθρωπιστικός συντονιστής για τον Λίβανο, συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες αντίδρασης της κυβέρνησης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι.
Σε αυτές τις συνομιλίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενεργοποίηση κέντρου επειγόντων επιχειρήσεων και επίσης ότι τα σχολεία πρόκειται να χαρακτηριστούν ως καταφύγια.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να προδιαγράψουν βασικές ανάγκες
–όπως τρόφιμα και προμήθειες στέγασης– για άμεση ανταπόκριση για τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Listen Live