Κυρ, Ιαν 5, 2025

Η INGO CARE εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στον Λίβανο

Η INGO CARE εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στον Λίβανο

Η CARE ιδρύθηκε το 1945 και είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος οργανισμός ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η CARE
εργάζεται στον Λίβανο για σχεδόν 20 χρόνια υλοποιώντας ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά έργα, με εταίρους, σε διάφορους
τομείς, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης, η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών και η προστασία, διασφαλίζοντας παράλληλα δεσμούς με την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σχετικά με τη CARE Australia
Η CARE Australia υποστηρίζει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο για να σώσουν ζωές, να νικήσουν τη φτώχεια και να επιτύχουν κοινωνική δικαιοσύνη. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες που τους έχουν στερηθεί εδώ και καιρό: την ικανότητα να αποκτήσουν εισόδημα, να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκαιο μερίδιο των πόρων τους, να ηγηθούν και να συμμετέχουν σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και να σε θέση να αντέξει τις αυξανόμενες επιπτώσεις των κλιματικών καταστροφών και άλλων κρίσεων.

Η 23η Σεπτεμβρίου 2024 ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και χρόνια με 300 ταυτόχρονες αεροπορικές επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες σε μία μόνο ημέρα, σκοτώνοντας σχεδόν 500 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 1.500. Με τις προσπάθειες διάσωσης σε εξέλιξη, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων αμάχων, χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να αναμένεται να έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τις εντολές μαζικών εκτοπίσεων που εξέδωσε το Ισραήλ σε κατοίκους στο νότιο Λίβανο και στην Μπεκάα.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη εδώ στον Λίβανο. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη Βηρυτό από τα νότια και την κοιλάδα Beqaa είναι πλέον πλημμυρισμένοι από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον βομβαρδισμό, αφήνοντας τα πάντα πίσω.

Εντοπίζονται σχολεία και άλλοι χώροι που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Ο
κόσμος ζει με φόβο εδώ και εβδομάδες, σε μια εποχή που η χώρα βιώνει ήδη μια τεράστια οικονομική κρίση και εξακολουθεί να ταράζεται από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από τέσσερα χρόνια. Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα. Ο λαός του Λιβάνου χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση και μάλιστα γρήγορα», εξήγησε ο Michael Adams, διευθυντής της CARE στο Λίβανο .

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός (44%) βρισκόταν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας το 2024 , πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από επισιτιστική ανασφάλεια. Τα νοσοκομεία λειτουργούσαν μόνο με βασικά είδη πρώτης ανάγκης και πριν από αυτή την κρίση και δεν έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλης κλίμακας κρίση.

Από τον Οκτώβριο του 2023, η CARE International στον Λίβανο διανέμει καλάθια τροφίμων και έτοιμα γεύματα σε εκτοπισμένες οικογένειες με την υποστήριξη οκτώ στρατηγικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Η CARE Lebanon προσπαθεί να κλιμακώσει την απάντησή της για να συνεχίσει να παρέχει τροφή και νερό, καθώς και μη εδώδιμα είδη, όπως μαξιλάρια, στρώματα και κουβέρτες σε εκτοπισμένες γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Η CARE θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται μαζί με τις Λιβανέζικες οργανώσεις που ηγούνται των γυναικών και των δικαιωμάτων των γυναικών για την προστασία όσων φεύγουν από τον αυξημένο κίνδυνο βίας λόγω φύλου και
σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει τη διανομή των απαραίτητων κιτ υγιεινής για όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους χωρίς τίποτα.

Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να αποκλιμακώσουν αμέσως την κατάσταση και να συμφωνήσουν σε άμεση παύση των
εχθροπραξιών. Πρέπει να υπερισχύσει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Τα μέρη πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για
προστασία αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών. «Είναι συγκλονιστικό να γινόμαστε μάρτυρες για άλλη μια φορά σε αυτή την περιοχή της πλήρους περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Hazem Fahmy, περιφερειακός διευθυντής της CARE MENA .

Όλα τα μέρη πρέπει να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη. «Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες όπως η CARE και οι συνεργάτες μας δεν μπορούν να προσεγγίσουν άτομα που βομβαρδίζονται. Οι ανθρωπιστές πρέπει επίσης να προστατεύονται», πρόσθεσε ο Μάικλ Άνταμς .

 

Listen Live