Παρ, Δεκ 27, 2024

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανάπαυλα, όχι μια λύση για τη Μέση Ανατολή

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανάπαυλα, όχι μια λύση για τη Μέση Ανατολή

Τζέρεμι Μπάουεν, Διεθνής Συντάκτης

Για τους περισσότερους από τους κατοίκους του Λιβάνου, η κατάπαυση του πυρός δεν μπορούσε να έρθει αρκετά γρήγορα. Μια κορυφαία Λιβανέζα αναλύτρια σε ένα συνέδριο για τη Μέση Ανατολή που παρακολουθώ στη Ρώμη είπε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί καθώς πλησίαζε η καθορισμένη ώρα για την κατάπαυση του πυρός.

«Ήταν σαν το βράδυ πριν από τα Χριστούγεννα όταν ήσουν παιδί. Ανυπομονούσα να συμβεί».

Μπορείτε να δείτε γιατί υπάρχει ανακούφιση. Περισσότεροι από 3.500 πολίτες του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα. Οι εκτοπισμένοι μάζεψαν τα αυτοκίνητά τους πριν τα ξημερώματα για να προσπαθήσουν να επιστρέψουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους.

Πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ισραηλινή στρατιωτική δράση. Χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων άλλων έχουν καταστραφεί.

Αλλά στο Ισραήλ, ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στη Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των δήμων του βόρειου Ισραήλ, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα με περίπου 60.000 πολίτες να έχουν εκκενωθεί νοτιότερα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet του Ισραήλ ανέφερε ότι ήταν μια οργισμένη συνάντηση που μετατράπηκε σε αγώνα φωνών, με μερικούς από τους τοπικούς αξιωματούχους να απογοητεύονται που το Ισραήλ έπαιρνε την πίεση από τους εχθρούς του στον Λίβανο και δεν πρόσφερε ένα άμεσο σχέδιο για να φέρει τους αμάχους στα σπίτια τους.

Σε μια στήλη εφημερίδας, ο δήμαρχος του Kiryat Shmona, κοντά στα σύνορα, είπε ότι αμφέβαλλε ότι η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί, απαιτώντας από το Ισραήλ να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο . Σε μια δημοσκόπηση που έγινε από τον ισραηλινό σταθμό Channel 12 News, οι ερωτηθέντες χωρίστηκαν κατά προσέγγιση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της εκεχειρίας.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει ηττηθεί και το 30% πιστεύει ότι η κατάπαυση του πυρός θα καταρρεύσει.

Οι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός

Πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μια συμφωνία φαινόταν σαν να ήταν κοντά. Διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο να συμβεί μια κατάπαυση του πυρός πολύ παρόμοια με αυτή που τίθεται τώρα σε ισχύ.

Όλες οι πλευρές στον πόλεμο φάνηκε να έχουν επισημάνει την προθυμία τους να αποδεχθούν μια κατάπαυση του πυρός με βάση τις διατάξεις της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία εγκρίθηκε για τον τερματισμό του πολέμου του Λιβάνου το 2006: Η Χεζμπολάχ θα αποσυρόταν από τα σύνορα για να αντικατασταθεί από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις. Καθώς εισέρχονταν, οι ισραηλινές δυνάμεις θα απομακρύνονταν σταδιακά.

Αλλά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πήγε στο βήμα του ΟΗΕ για να εκφωνήσει μια φλογερή ομιλία που αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε παύση στην επίθεση του Ισραήλ.

Πίσω στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, ο επίσημος φωτογράφος του Νετανιάχου απαθανάτισε τη στιγμή που διέταξε τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ανώτατης διοίκησης του. Το γραφείο του Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες, σε μια άλλη υπολογιζόμενη αδιαφορία για την αμερικανική διπλωματία.

Η δολοφονία ήταν μια σημαντική κλιμάκωση και ένα πλήγμα για τη Χεζμπολάχ. Τις εβδομάδες μετά, ο ισραηλινός στρατός έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη στρατιωτική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Θα μπορούσε ακόμα να εκτοξεύσει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα και οι μαχητές της συνέχισαν να εμπλέκονται με τη δύναμη εισβολής του Ισραήλ. Αλλά η Χεζμπολάχ δεν είναι πλέον η ίδια απειλή για το Ισραήλ.

Νετανιάχου: Ώρα να «αναπληρώσουμε τις μετοχές»

Η στρατιωτική επιτυχία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν συγκεντρωθεί για να πείσουν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει.

Η ατζέντα του Ισραήλ στον Λίβανο είναι πιο περιορισμένη από ό,τι στη Γάζα και στα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Θέλει να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά της και να επιτρέψει στους αμάχους να επιστρέψουν στις παραμεθόριες πόλεις.

Εάν η Χεζμπολάχ φαίνεται να προετοιμάζει μια επίθεση, το Ισραήλ έχει μια δευτερεύουσα επιστολή από τους Αμερικανούς που συμφωνούν ότι μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Σε ηχογραφημένη δήλωση που ανακοινώνει την απόφασή του, ο Νετανιάχου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους ήρθε η ώρα για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ, είπε, είχε κάνει το έδαφος στη Βηρυτό να ταρακουνήσει. Τώρα υπήρχε μια ευκαιρία «να δώσουμε μια ανάσα στις δυνάμεις μας και να αναπληρώσουμε τα αποθέματα», συνέχισε.

Το Ισραήλ είχε επίσης διακόψει τη σύνδεση μεταξύ της Γάζας και του Λιβάνου. Αφού ο αείμνηστος Χασάν Νασράλα διέταξε τις επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, την ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, είπε ότι θα συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τώρα, είπε ο Νετανιάχου, η Χαμάς στη Γάζα θα βρίσκεται υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται νέα κλιμάκωση στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Υπήρχε ένας ακόμη λόγος. να επικεντρωθεί σε αυτό που ο Νετανιάχου αποκάλεσε ιρανική απειλή. Το να βλάψεις τη Χεζμπολάχ σημαίνει να βλάψεις το Ιράν. Κατασκευάστηκε από τους Ιρανούς για να δημιουργήσει μια απειλή ακριβώς στα σύνορα του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έγινε το ισχυρότερο μέρος του άξονα αντίστασης του Ιράν, το όνομα που έδωσε στο δίκτυο της μπροστινής άμυνας που αποτελείται από συμμάχους και πληρεξούσιους.

Γιατί το Ιράν ήθελε κατάπαυση του πυρός

Ακριβώς όπως οι επιζώντες ηγέτες της Χεζμπολάχ, οι προστάτες τους στο Ιράν ήθελαν επίσης κατάπαυση του πυρός. Η Χεζμπολάχ χρειάζεται μια παύση για να γλείψει τις πληγές της. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τη γεωστρατηγική αιμορραγία. Ο άξονας αντίστασής του δεν είναι πλέον αποτρεπτικός. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Νασράλα δεν αποκατέστησε τη ζημιά.

Δύο άνδρες, και οι δύο δολοφονημένοι τώρα, σχεδίασαν τη Χεζμπολάχ για να αποτρέψουν το Ισραήλ όχι μόνο από το να επιτεθεί στον Λίβανο – αλλά και από το να επιτεθεί στο Ιράν. Ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2020. Η εντολή δόθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες στον Λευκό Οίκο στο τέλος του την πρώτη του θητεία. Ο άλλος ήταν ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε από μια τεράστια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η αποτρεπτική στρατηγική της Χεζμπολάχ και του Ιράν ταίριαζε με την αποτροπή του ίδιου του Ισραήλ για σχεδόν 20 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου του 2006. Αλλά μεταξύ των βαθιών αλλαγών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να μην αποδεχτεί περιορισμούς στους πολέμους που θα διεξαγόταν ως απάντηση. Η Αμερική, ο σημαντικότερος σύμμαχός της, επίσης δεν έβαλε σχεδόν κανένα περιορισμό στην προμήθεια ή τη χρήση των όπλων που συνέχιζε να παρέχει.

Ο Νασράλα και το Ιράν δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Δεν κατάλαβαν πώς είχε αλλάξει το Ισραήλ. Επιδίωξαν να επιβάλουν έναν πόλεμο φθοράς στο Ισραήλ και τα κατάφεραν για σχεδόν ένα χρόνο. Στη συνέχεια, στις 17 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ το ξέσπασε πυροδοτώντας τις μικροσκοπικές βόμβες που ήταν ενσωματωμένες στο δίκτυο των παγιδευμένων τηλεειδοποιητών που οι υπηρεσίες πληροφοριών του είχαν εξαπατήσει τη Χεζμπολάχ να αγοράσει.

Η Χεζμπολάχ βγήκε εκτός ισορροπίας. Προτού μπορέσει να αντιδράσει με τα πιο ισχυρά όπλα που είχε δώσει το Ιράν, το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα και τους περισσότερους βασικούς υπολοχαγούς του, συνοδευόμενα από μαζικά πλήγματα που κατέστρεψαν χωματερές όπλων. Ακολούθησε μια εισβολή στον Νότιο Λίβανο και η χονδρική καταστροφή λιβανέζικων παραμεθόριων χωριών καθώς και του δικτύου τούνελ της Χεζμπολάχ.

Τραμπ, Γάζα και μέλλον

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο δεν είναι απαραιτήτως προπομπός μιας εκεχειρίας στη Γάζα. Η Γάζα είναι διαφορετική. Ο πόλεμος εκεί είναι κάτι περισσότερο από την ασφάλεια των συνόρων και τους ισραηλινούς ομήρους.

Αφορά επίσης την εκδίκηση, την πολιτική επιβίωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και την απόλυτη απόρριψη των παλαιστινιακών φιλοδοξιών για ανεξαρτησία από την κυβέρνησή του.

Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι εύθραυστη και σκόπιμα ρυθμίζεται για να κερδίσει χρόνο για να λειτουργήσει. Όταν τελειώσουν οι 60 ημέρες στις οποίες υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αλλά τα ακριβή σχέδιά του δεν έχουν ακόμη προκύψει.

Η Μέση Ανατολή περιμένει τους τρόπους που μπορεί να επηρεάσει την περιοχή. Μερικοί αισιόδοξοι ελπίζουν ότι μπορεί να θέλει να δημιουργήσει μια στιγμή παρόμοια με την εντυπωσιακή επίσκεψη του Προέδρου Νίξον στην Κίνα το 1972, προσεγγίζοντας το Ιράν.

Οι απαισιόδοξοι φοβούνται ότι μπορεί να εγκαταλείψει ακόμη και την κούφια γενναιοδωρία που εξακολουθούν να κάνουν οι ΗΠΑ στην ιδέα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης δίπλα στο Ισραήλ – τη λεγόμενη λύση δύο κρατών. Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την προσάρτηση εκείνων των τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών που θέλει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης και της βόρειας Γάζας.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η Μέση Ανατολή δεν έχει καμία πιθανότητα να ξεφύγει από περισσότερες γενιές πολέμου και βίαιου θανάτου μέχρι να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν οι θεμελιώδεις πολιτικές ρήξεις της περιοχής. Η μεγαλύτερη είναι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, μαζί με τους περισσότερους Ισραηλινούς πιστεύουν ότι είναι δυνατό να κυριαρχήσουν στους εχθρούς τους πιέζοντας για μια στρατιωτική νίκη. Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί ενεργά βία, ασυγκράτητη από τις ΗΠΑ, για να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή προς όφελος του Ισραήλ.

Σε μια σύγκρουση που κράτησε περισσότερο από έναν αιώνα, τόσο οι Άραβες όσο και οι Εβραίοι έχουν ονειρευτεί επανειλημμένα την ειρήνη μέσω της στρατιωτικής νίκης. Κάθε γενιά προσπάθησε και απέτυχε. Οι καταστροφικές συνέπειες των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 διέλυσαν κάθε προσποίηση ότι η σύγκρουση μπορούσε να διαχειριστεί ενώ το Ισραήλ συνέχιζε να αρνείται τα δικαιώματα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων. Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανάπαυλα. Δεν είναι λύση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live