- ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΥΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Η συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου και δυνητικά μη αναστρέψιμη ζημιά στα παιδιά της Παλαιστίνης, με συνέπειες που απειλούν όχι μόνο το ατομικό τους μέλλον αλλά τον ίδιο τον ιστό της παλαιστινιακής κοινωνίας για τις επόμενες γενιές. Ενώ όλα τα μέρη στη σύγκρουση έχουν διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ) , αυτό το έγγραφο εστιάζει στη συστηματική υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παλαιστινιακών παιδιών όπως κατοχυρώνονται στο ΔΑΔ και στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΔΑΔ). Η συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα έχει επιδεινώσει μια ανθρωπιστική κρίση σε επίπεδα πρωτοφανούς μεγέθους, με ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών.
Άμεσες απειλές για την επιβίωση: Τα παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από εκρηκτικά όπλα, πείνα, ασθένειες και έλλειψη βασικών υπηρεσιών. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν επίσης τεκμηριώσει σκόπιμες στοχοποιήσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις παιδιών σε καταφύγια ή κατά τη φυγή. Τα παιδιά έχουν βρεθεί από τον ΟΗΕ ως τα κύρια θύματα των εχθροπραξιών, με τα παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών να εκπροσωπούνται περισσότερο στα επαληθευμένα θύματα. Η καταστροφή ιατρικών εγκαταστάσεων και η συστηματική άρνηση της ανθρωπιστικής πρόσβασης από την κυβέρνηση του Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε μια καταστροφική κρίση υγείας που επηρεάζει δυσανάλογα και μοναδικά τα παιδιά.
Εκτεταμένη καταστροφή: Η συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης έχει εκσπλαχνίσει τις υποδομές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και βασικών υπηρεσιών. Αυτή η καταστροφή έχει βαθιές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παιδιά, στερώντας τους ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη. Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «διέπραξε μια συντονισμένη πολιτική για να καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας ως μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στη Γάζα, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της εξόντωσης κατά της ανθρωπότητας».
Μόνιμη βλάβη για τα επιζώντα παιδιά: Ο υποσιτισμός, η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη και η συνεχής έκθεση στη βία προκαλούν μόνιμη βλάβη στη σωματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Η κρίση ψυχικής υγείας απειλεί να δημιουργήσει μια γενιά τραυματισμένη πέρα από την ανάκαμψη. Η εκτεταμένη καταστροφή και η διακοπή της εκπαίδευσης θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές των παιδιών και τη μακροπρόθεσμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Γάζας.
Κατώτερο όριο βλάβης: Τα παιδιά είναι μοναδικά ευάλωτα στις επιπτώσεις της σύγκρουσης, με σημαντικά χαμηλότερο όριο βλάβης σε σύγκριση με τους ενήλικες. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία πρέπει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο στις προσπάθειες προστασίας, τις αξιολογήσεις, τις έρευνες και τους μηχανισμούς λογοδοσίας.
Συστηματική διάβρωση του παλαιστινιακού μέλλοντος: Η σωρευτική επίδραση αυτών των βλαβών στα παιδιά αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για τη συνέχεια της παλαιστινιακής κοινωνίας, την πολιτιστική ταυτότητα, τη γλώσσα και τις αξίες, τον πολιτισμό και την ταυτότητα. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) δήλωσε ότι τα πλήγματα του Ισραήλ «κατέστρεψαν θεμελιώδεις κοινωνικές δομές και δίκτυα υποστήριξης Παλαιστινίων στη Γάζα, προκαλώντας συμπεράσματα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επίσης σκοπό να αποδυναμώσουν τη συνολική συνοχή της παλαιστινιακής κοινότητας στη Γάζα». Η εκτεταμένη και συστημική φύση και η κλίμακα της ζημίας που προκλήθηκε στα παιδιά είναι πειστικές αποδείξεις ότι το διεθνές δίκαιο δεν τηρείται.
Τα σημερινά παιδιά είναι οι ενήλικες του αύριο . Είναι το μέλλον των κοινοτήτων και των κοινωνιών τους. Το μέλλον των παιδιών της Γάζας – και κατ’ επέκταση, το μέλλον της ίδιας της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας (oPt) – κρέμεται στην ισορροπία. Για να διαφυλαχθεί αυτό το μέλλον και να αποτραπεί περαιτέρω ανεπανόρθωτη ζημιά, απαιτείται επείγουσα και ολοκληρωμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα.
- Η Save the Children καταδικάζει τη δολοφονία μέλους του προσωπικού κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
Αυτός ο πόλεμος ήταν ο πιο θανατηφόρος που έχει καταγραφεί για τη δολοφονία εργαζομένων του ΟΗΕ και της ανθρωπιστικής βοήθειας, με τουλάχιστον 337 να έχουν αναφερθεί σκοτωμένοι από τον Οκτώβριο του 2023. Η βία κατά πολιτών και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα είναι απαράδεκτη
ΓΑΖΑ, 30 Νοεμβρίου 2024 - Με βαθιά λύπη επιβεβαιώνουμε ότι ένα μέλος του προσωπικού του Save the Children σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis σήμερα, ο δεύτερος συνάδελφος του Save the Children που σκοτώθηκε στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.
Ο Ahmad Faisal Isleem Al-Qadi, 39 ετών, εργαζόταν για τη διοικητική ομάδα στη Γάζα από τον Μάιο του 2024. Σκοτώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου καθώς επέστρεφε σπίτι στη σύζυγό του και στην τρίχρονη κόρη του από το τζαμί. Έως και 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές επιθέσεις στο Khan Younis το Σάββατο.
Ο Ahmad, ο οποίος ήταν κωφός, θα μείνει στη μνήμη για την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει τους άλλους, για την περηφάνια του για την κόρη του και για την ικανότητά του να φωτίζει τις μέρες των άλλων. Είχε μοιραστεί το όνειρό του με συναδέλφους του να ξαναχτίσει το σπίτι του που καταστράφηκε σε προηγούμενη αεροπορική επιδρομή.
Ο Ahmad είναι το δεύτερο μέλος του προσωπικού της Save the Children που σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.
Ο Sameh Ewaida, 39 ετών, η σύζυγός του, τα τέσσερα παιδιά και μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 όταν χτυπήθηκε το κτήριο κατοικιών τους.
Η Inger Ashing, Διευθύνων Σύμβουλος της Save the Children, δήλωσε:
« Δεν υπάρχουν αρκετά δυνατά λόγια για να εκφράσουμε τη θλίψη και την οργή που νιώθουμε για την απώλεια του Ahmad σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ήταν πολύτιμο μέλος της ομάδας μας και αγαπήθηκε από όλους όσοι τον γνώρισαν.
«Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και απαιτούμε έρευνα. Αυτός ο πόλεμος ήταν ο πιο θανατηφόρος που έχει καταγραφεί για τη δολοφονία εργαζομένων του ΟΗΕ και της ανθρωπιστικής βοήθειας, με τουλάχιστον 337 να έχουν αναφερθεί σκοτωμένοι από τον Οκτώβριο του 2023. Η βία κατά πολιτών και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να υπάρξει ευθύνη».
Η Save the Children παρέχει βασικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε παλαιστίνια παιδιά από το 1953 και έχει μόνιμη παρουσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1973. Είμαστε παρόντες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ