Πεμ, Οκτ 24, 2024

Η Ισραηλινη επίθεση και το χειλος ενός άγνωστου κρημνου για την ανθρωποτητα

 Η Ισραηλινη επίθεση και το χειλος ενός άγνωστου κρημνου για την ανθρωποτητα

Ο Ανταποκριτής Ασφαλείας Frank Gardner (Του BBC) έχει δημοσιευσει τις προηγούμενες ημέρες μια ανάλυση με τίτλο :"Τα πράγματα είναι επισφαλή για τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο"Στην ανάλυση του αυτή υποστηριζει πως βρισκομαστε στο χειλος ενός άγνωστου κρημνου:"

"Η Μέση Ανατολή βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χείλος μιας πολύ ευρύτερης και πιο καταστροφικής σύγκρουσης από εκείνες τις πυρκαγιές που φλέγονται ήδη στον Λίβανο, τη Γάζα και αλλού.

Πολλά εξαρτώνται τώρα από το πώς το Ισραήλ σκοπεύει να ακολουθήσει την ευρέως δημοσιευμένη υπόσχεσή του να «κάνει το Ιράν να πληρώσει βαρύ τίμημα» για την πρόσφατη βολίδα βαλλιστικών πυραύλων του.

Εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί σκληρά στο Ιράν –και πολλοί του ζητούν να μην το κάνει– τότε η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να ανταποδώσει με τη σειρά της, όχι μόνο εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον εκείνων των χωρών που θεωρεί ότι το υποστηρίζουν."

Ήδη πολλοί ηγέτης σε ολόκληρη την υφηλιο ανησυχουν .Μια εκτεταμενης επίθεση επί των πετροχημικων εγκαταστασεων του Ιραν θα εκτοξευσει  τις τιμές του πετρελαίου.Κατι τετοιο θα επιρεασει  αρνητικά  τις οικονομικής κρατώ και θα βυθισει σε απογνωση πολλές ανθρωπιστικης αποστολες.

Ο Frank Gardner όμως ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ και απαριθμει και κάποιες άλλες πιθανές συνεπειες ενός μεγάλου κτυπηματος:

" Αυτό θα μπορούσε να θέσει τις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές βάσεις σε κίνδυνο επίθεσης, στον Κόλπο ή ακόμα και στην Κύπρο, όπου μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Ghadr-1 του Ιράν.

Με τις ελπίδες να εξασθενούν για οποιαδήποτε επικείμενη κατάπαυση του πυρός είτε στη Γάζα είτε στον Λίβανο, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να αντιμετωπίσει όλους τους εχθρούς ταυτόχρονα, με ειδική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Στρατιωτικά, είναι ισχυρότερο από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του, αλλά οι πόλεμοι που ξεκίνησαν σπάνια τελειώνουν γρήγορα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Η κατοχή του Λιβάνου από το Ισραήλ διήρκεσε 18 χρόνια.

Και μια παρατεταμένη και άμεση σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να έχει πολλές άγνωστες συνέπειες για την περιοχή και για τον ευρύτερο κόσμο."

Ενώ ολόκληρη η οικουμενη αναμενει με κομμένα την ανασα την επίθεση του Ισραηλ.

Κορυφαιοι αναλυτες επιμενουν πως ο κόσμος μετά την επίθεση αυτή θα είναι πλέον πολύ διαφορετικός και πιθανόν να εισελθει σε μια ακόλουθια απροβλεπτων πολεμικων ενεργειων.

Τα τυμπανα του πολέμου ηχουν εκκωφαντικα τις τελευταίες ημέρες και το μήνυμα τους ίσως να είναι πολλαπλασια καταστροφικο.

Listen Live