Πεμ, Οκτ 10, 2024

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΩΔΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΩΔΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Η εφημερίδα Τα ι μς οφ Ισραελ δημοσιευει καιριες παρατηρησεις και θεωρείται ως ο έκφραστης της μετριοπαθους κοινης γνωμης του Ισραηλ. Εικονογραφει την παρουσα κατάσταση στην πολιτική δύσκολη συγκυρία: "Η Χαμάς αναμένεται να απαιτήσει την απελευθέρωση πολλών τρομοκρατών υψηλού προφίλ, οι οποίοι εκτίουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές, ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Οι ειδήσεις του Channel 12 ανέφεραν ότι η λίστα περιλαμβάνει ονόματα τρομοκρατών πίσω από μερικές από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα μεταξύ 2000 και 2005, όπως ο Abdullah Barghouti, ο Abbas Al-Sayed, ο Ibrahim Hamed, ο Ahmad Saadat και ο Muhammad Arman.

"Η Χαμάς επιδιώκει την απελευθέρωση των κορυφαίων τρομοκρατών ως μέρος μιας νέας συμφωνίας που θα μπορούσε να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα που απήχθησαν από το Ισραήλ κατά τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της ομάδας στις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες τρομοκράτες σκότωσαν 1.200 ανθρώπους σε όλο το νότιο Ισραήλ και απήχθησαν 253 ως όμηροι."

Εν τω μεταξύ ο ΟΗΕ εκφραζει τις ανησυχίες του για τις διαταγες εκκενωσης και τις απειρες του ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ στην ΡΑΦΑ:
" Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καλύπτουν τώρα τα δύο τρίτα της επικράτειας, δήλωσαν οι παρατηρητές ανθρωπιστικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται τώρα στοιβαγμένο στην πόλη Ράφα. Η είδηση ​​ήρθε καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να πάει στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της περιοδείας του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας μια νέα εκεχειρία και «ένα διαρκές τέλος» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς "

Το FRANCE 24 εν τω μεταξύ ενώ η Γαλλία ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ με άλλην οπτικη και δια μεσου του ΥΠΟΥΡΓΟΥ Εξωτερικων της που ταξιδεύει μεταδίδει την συνέντευξη μιας μετριοπαθους Παλαιστινιακης φωνης: Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στον πέμπτο μήνα του, το FRANCE 24 μίλησε με τον Μουσταφά Μπαργκούτι, γιατρό, Γενικό Γραμματέα του κόμματος Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία (PNI) και μακροχρόνιο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Ραμάλα.

Ο Μπαργκούτι χαρακτήρισε την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα «απολύτως φρικιαστική», με «τους ανθρώπους να βομβαρδίζονται όλο το εικοσιτετράωρο». Αμφισβήτησε επίσης τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς. «Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ είναι να εξαλείψει τον παλαιστινιακό λαό και όχι τη Χαμάς», είπε. «Το Ισραήλ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εξαλείψουν τη Χαμάς ως πολιτική δύναμη».

"Οι 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν (στη Γάζα ), είναι η Χαμάς ; Τα 11.000 παιδιά που σκοτώνονται, είναι η Χαμάς; Φυσικά όχι. Αυτή δεν είναι μια επίθεση μόνο στη Χαμάς, είναι μια επίθεση σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό", Μπαργκούτι είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 27.478 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 66.835 τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπαργκούτι ζήτησε «άμεση, πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός » στη Λωρίδα της Γάζας. Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τη δήλωση του Ισραήλ ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα προχωρήσουν στην υπερπλήρη συνοριακή πόλη Ράφα στη Γάζα.

"Μιλούν τώρα για επίθεση στη Ράφα. Η Ράφα έχει 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, τουλάχιστον, συγκεντρωμένους σε μια πολύ μικρή περιοχή. Εάν αρχίσουν να βομβαρδίζουν (τη Ράφα) θα είναι η μεγαλύτερη σφαγή στην ανθρώπινη ιστορία", προειδοποίησε."

Από δεκαημερου πληροφορηθηκαμε πως οι μέσω τριτων επαφες για παύση εχθροπραξιων ξεκινησαν πριν καιρό και συγκεκριμενα " στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού τρεις Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις" Άρα οι μυστικες υπηρεσιες των τεσσάρων και η Ουασιγκτον γνωριζαν την ύπαρξη ενός διαλογου ελπιδας από τις αρχές Ιανουαριου.Τελικα οι ανθρώποι των πληροφοριών και οι άγνωστοι διαπραγματευτες των μερων είχαν και έχουν ρόλο δημιουργικό και ελπιδοφορα σε αυτή την χρονικη συγκυρια.

Ο,τι εκτισαν μέχρι τωρά ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ να διασωθει αναπληρωσει και ενισχυσεις ο Υπουργους Εξωτερικων των ΗΠΑ περιοδευοντας αγωνιωδως και με καθαρή και αυστηρή γλώσσα σε όλα τα κρατη της Μεσης Ανατολης που εμπλεκονται στην μεγάλη επικίνδυνο συρραξη.

Listen Live