Πεμ, Απρ 18, 2024

Εμπόδια στη διανομη Βοηθειας στη Βόρεια και Νότια Γάζα

Εμπόδια στη διανομη Βοηθειας στη Βόρεια και Νότια Γάζα

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων ενημερωνει για τα προβλήματα διανομης Βοηθειας στη Βόρεια και Νότια Γαζα.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων ενημερωνει για τα προβλήματα διανομης Βοηθειας στη Βόρεια και Νότια Γαζα

Η πολιορκία που επιβλήθηκε στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών διασταυρώσεων, της έλλειψης νερού και ηλεκτρισμού ήταν βασικά συστατικά για τη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα, σύμφωνα με τον OCHA . Σε συνδυασμό με εντατικές ισραηλινές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις, αυτό έχει υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των ανθρωπιστικών παραγόντων να διασφαλίζουν ότι υπάρχει μια αξιόπιστη και προβλέψιμη αλυσίδα εφοδιασμού και ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση για να προσεγγίσουν άτομα που έχουν ανάγκη, αφήνοντας την ανθρωπιστική επιχείρηση «γονατιστή». Αντί της ταχύτερης πρόσβασης από το λιμάνι Ashdod στο Ισραήλ μέσω της διέλευσης Erez για να φτάσετε στη βόρεια Γάζα ( ), όπου ο λιμός προβλέπεται να σημειωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο του 2024 και το 70 τοις εκατό του πληθυσμού προβλέπεται να αντιμετωπίσει καταστροφική πείνα μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2024, η παράδοση της βοήθειας που εκφορτώνεται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου στη Γάζα είναι μακρά και γεμάτη εμπόδια. Περιλαμβάνει εκφόρτωση, επαναφόρτωση, αποθήκευση και έλεγχο των προμηθειών βοήθειας σε πολλές τοποθεσίες στην Αίγυπτο και σε σημεία διέλευσης του Ισραήλ που οδηγούν στη Γάζα, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα. «Μόλις εισέλθουν στη Γάζα, οι νηοπομπές βοήθειας πρέπει να ταξιδέψουν σε πολυσύχναστους, αδιάβατους δρόμους, με κίνδυνο μη εκραγών πυρομαχικών, συχνά κοντά σε μάχες και ανάμεσα σε απελπισμένα πεινασμένα πλήθη. Οι στρατιώτες του IDF πολύ συχνά καθυστερούν ή αρνούνται τις νηοπομπές να περάσουν από σημεία ελέγχου, με απορριπτόμενα αιτήματα για ασφαλή διέλευση, έρευνες, κρατήσεις και μερικές φορές βία κατά των νηοπομπών βοήθειας και των πλήθων που περιμένουν», πρόσθεσε η OCHA . Στις 22 Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός και κάλεσε το Ισραήλ να άρει όλα τα εμπόδια στη βοήθεια.

Μεταξύ 23 και 29 Μαρτίου, το 42 τοις εκατό (8 από τις 19) των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, το 42 τοις εκατό (8) αρνήθηκαν και το 16 τοις εκατό (3) αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν. Κατά την ίδια περίοδο, το 93 τοις εκατό (38 από τις 41) των αποστολών βοήθειας σε περιοχές νότια της Γουάντι Γάζας που απαιτούν συντονισμό διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές και το 7 τοις εκατό (3) αποσύρθηκαν. Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, το 48 τοις εκατό (29 από τις 60) των αποστολών βοήθειας στη βόρεια Γάζα διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας που αρχικά διευκολύνθηκε αλλά αργότερα παρεμποδίστηκε, το 30 τοις εκατό (18) αρνήθηκαν και 22 τοις εκατό (13) αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν. Επιπλέον, από 187 αιτήματα αποστολής βοήθειας για περιοχές νότια της Γουάντι Γάζας που απαιτούν συντονισμό, το 80 τοις εκατό (150) διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, το 10 τοις εκατό (19) απορρίφθηκαν και το 10 τοις εκατό (18) αναβλήθηκαν ή αποτραβηγμένος. Διευκολυνόμενες αποστολές που εμπλέκονται: διανομή τροφίμων. μετακίνηση ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης· αξιολογήσεις καυσίμων, διατροφής και υγείας· παράδοση προμηθειών στα νοσοκομεία· και υποστήριξη για δραστηριότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH).

Listen Live