Τρι, Ιαν 14, 2025

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

Οπως και παλαιοτερα δημοσιευσαμε η ΔΕΕΣ υποστηρίζει πρωτοβουλίες κρατών με στόχο τη θέσπιση διεθνών ορίων στα αυτόνομα οπλικά συστήματα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών που εγείρονται από αυτά τα όπλα, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλονται στη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα για συμφωνία σε πτυχές κανονιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων, είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια. Πέρα από τους νέους νομικούς κανόνες, αυτά τα όρια μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κοινά πρότυπα πολιτικής και καθοδήγηση ορθής πρακτικής, τα οποία μπορεί να είναι συμπληρωματικά και αλληλοενισχυόμενα.

Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εντολής και της εμπειρογνωμοσύνης της, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να εργαστεί σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων κυβερνήσεων, ενόπλων δυνάμεων, της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας και της βιομηχανίας.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ
Προ ημερών η εγκυρη εφημερίδα του ΛΙΒΑΝΟΥ L ORIENT TODAY διερευνησε την αμφιλεγομενη και ενιοτε επικίνδυνη τεχνολογία αναγνωρισης προσωπων και την μεγάλη αξιοποιηση της από τον Ισραηλινο στρατό στον πόλεμο με τη Χαμας
Παραθετουμε παρακατω την πρώτη αναφορα της λιβανικης εφημερίδας η οποία αξιοποιησε και πηγές της εφημερίδας NEW YORK TIMES

" Η στρατιωτική μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να πραγματοποιήσει ευρεία παρακολούθηση και να καταγράψει πρόσωπα Παλαιστινίων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των New York Times .

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι το πρόγραμμα, το οποίο αρχικά προοριζόταν για τον εντοπισμό Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα για να «προσδιορίσει άτομα που σχετίζονται με μαχητικές ομάδες, οδηγώντας περιστασιακά σε εσφαλμένες ταυτοποιήσεις αμάχων».

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Γάζα, όταν ο Mosab Abu Toha, ένας Παλαιστίνιος ποιητής, αναγνωρίστηκε από το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, αποσύρθηκε και ανακρίθηκε - παρόλο που δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες αναγνώρισης προσώπου κατά την ανάπτυξη, έχουν χαλαρά κριτήρια για να σταματούν άτομα στα σημεία ελέγχου. Αυτό το ήδη χαμηλό όριο, σε συνδυασμό με ορισμένες φορές αναξιόπιστες πληροφορίες από πηγές της παλαιστινιακής κοινότητας, οδήγησε στον εσφαλμένο χαρακτηρισμό του Αμπού Τόχα ως πράκτορα της Χαμάς. Ο Αμπού Τόχα είπε στους NYT ότι υπέμεινε ανάκριση και κακομεταχείριση πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος."

Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή τη συλληψη ακόμα και και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών.Η φιλοσοφία και ο προβληματισμος του Ερυθρου Σταυρου εναντι των ΝΕΩΝ τεχνολογιων πολέμου δικαιωνεται για ακόμα μια φορα.Είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια και στη χρήση των ΝΕΩΝ τεχνολογιων αναγνωρισης προσωπων.

Listen Live