Πεμ, Οκτ 24, 2024

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

Η OCHA λέει ότι οι τοπικές παύσεις επέτρεψαν την έναρξη της εκστρατείας έκτακτου εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία στοχεύει να προσεγγίσει περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας .

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι περίπου 74.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εμβολιάστηκαν χθες, τη δεύτερη ημέρα της εκστρατείας. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε πάνω από 160.000. Ο Δρ. Tedros πρόσθεσε ότι η τρίτη ημέρα της εκστρατείας είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα με τις τοπικές παύσεις, ο OCHA λέει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι χερσαίες επιχειρήσεις και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα περαιτέρω απώλειες αμάχων, εκτοπισμό και καταστροφή σπιτιών και άλλων υποδομών πολιτών. Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα εδώ, οικογένειες συνεχίζουν να φεύγουν και να βρίσκονται σε υπερπλήρη περιοχές με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρού νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και βασικών ειδών υγιεινής, συμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών.

Τα μέρη πρέπει πάντα να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και οι βασικές τους ανάγκες –συμπεριλαμβανομένης της τροφής, της στέγης, του νερού και της υγείας– πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται στη Γάζα.

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία και την πρόληψη των υδατογενών ασθενειών, οι τοπικοί εταίροι, σε συνεργασία με τη UNICEF, μπόρεσαν να επισκευάσουν την κύρια γραμμή μεταφοράς νερού από το Ισραήλ στο Khan Younis, η οποία υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό οδήγησε στη μερική αποκατάσταση των υπηρεσιών ύδρευσης σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Al Mawasi όπου εκατοντάδες εκτοπισμένοι ζουν σε αφόρητες συνθήκες. Η UNICEF και οι συνεργάτες της έχουν επίσης παραδώσει περισσότερα από 12.000 λίτρα απαραίτητων προμηθειών για απολύμανση νερού στους δήμους της πόλης της Γάζας και της Jabalya για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, η παγκόσμια ύδρευση και αποχέτευση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι τρομερή με τις υπηρεσίες και την ανταπόκριση να παρεμποδίζεται από τη συνεχιζόμενη καταστροφή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, την περιορισμένη πρόσβαση και τους περιορισμούς στην είσοδο βασικών πόρων.

Με τις πρώτες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο OCHA προειδοποιεί ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού μένει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες σε όλη τη Γάζα. Οι τοπικές αρχές και οι ανθρωπιστικοί εταίροι ανησυχούν για το θαλασσινό νερό που πλημμυρίζει σκηνές κατά μήκος της παραλίας, καθώς και για ζημιές στα δίκτυα όμβριων υδάτων και αποχέτευσης με αποτέλεσμα πρόσθετες πλημμύρες. Σήμερα, η UNICEF, μαζί με το OCHA, το UNDP και μη κυβερνητικές οργανώσεις αξιολόγησαν την κατάσταση του νερού, της υγιεινής και της αποχέτευσης σε τέσσερις τοποθεσίες εκτοπισμού που βρίσκονται σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες στο Khan Younis και στο Deir al Balah. Και αυτό ενημερώνει την προετοιμασία για την περίοδο των βροχών.

Εν τω μεταξύ, η OCHA λέει ότι η ανασφάλεια και οι περιορισμοί πρόσβασης συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Από τον Ιανουάριο του 2024, έχουν καταγραφεί στη Γάζα 16 περιστατικά με απευθείας χτυπήματα οχημάτων του ΟΗΕ. Υπενθυμίζει ότι η ασφαλής, απρόσκοπτη και προβλέψιμη ανθρωπιστική πρόσβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και την παροχή βασικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα.

Στη Δυτική Όχθη, το OCHA προειδοποιεί για τη συνεχιζόμενη χρήση θανατηφόρων πολεμικών τακτικών από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, με ανθρώπους να σκοτώνονται, να τραυματίζονται, να εκτοπίζονται ή να στερούνται της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν τώρα ξανά στο Τουλκάρμ, ενώ συνεχίζονται στη Τζενίν. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει πάνω από δύο δωδεκάδες θανάτους την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Το OCHA έχει κινητοποιήσει οργανισμούς από τον ΟΗΕ και πέραν αυτού για την αξιολόγηση των ζημιών και των ανθρωπιστικών αναγκών επί τόπου. Επισκεπτόμενοι το Τουλκάρμ το Σάββατο, επιβεβαίωσαν τον εκτοπισμό 120 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν. Κατά τη στιγμή της αξιολόγησης, 13.000 άνθρωποι στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams αντιμετώπισαν διακοπές νερού, που αποδίδονται σε ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης και παρατηρήθηκε υπερχείλιση λυμάτων. Οι ομάδες σημείωσαν επίσης ότι ο πληθυσμός ήταν τραυματισμένος και χρειαζόταν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ο OCHA έχει πυροδοτήσει ανθρωπιστική ανταπόκριση στις εντοπισμένες ανάγκες.

Σήμερα, πολλές οργανώσεις που κινητοποιήθηκαν από το OCHA επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αξιολόγηση στην Τζενίν, αλλά δεν τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση από τις ισραηλινές αρχές. Το OCHA προειδοποιεί ότι τα εμπόδια πρόσβασης επηρεάζουν την ικανότητα παροχής ουσιαστικής ανθρωπιστικής απάντησης. Η κίνηση των ασθενοφόρων και των ιατρικών ομάδων έχει παρεμποδιστεί και καθυστερήσει από την έναρξη της επιχείρησης που διαρκεί πλέον μια εβδομάδα. Η ανθρωπιστική πρόσβαση πρέπει πάντα να διευκολύνεται.

 

Listen Live