Παρ, Νοε 22, 2024

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz το Times of Israel και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ξεκαθαριζουν το τοπιο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ειρηνης

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz το Times of Israel και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ξεκαθαριζουν το τοπιο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ειρηνης

Το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ ότι ο IDF θα αποχωρήσει πλήρως από τον Φιλαδέλφη στη 2η φάση της εκεχειρίας

Η δέσμευση ήρθε ώρες πριν ο πρωθυπουργός υποσχεθεί ότι ο στρατός θα παραμείνει στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου επ' αόριστον. Ο Μπαρνέα είπε ότι είπε στους διαμεσολαβητές την προθυμία τους να αποσυρθούν, σύμφωνα με τις παραμέτρους που θέτει το Ισραήλ

ΜεJacob Magid και Προσωπικό ToI

Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές είπαν στους διαμεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πλήρη απόσυρση των IDF από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφη στη δεύτερη φάση μιας πιθανής συμφωνίας ομήρων, παρά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία εκεί επ' αόριστον, σύμφωνα με την εβραϊκή αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ένας Άραβας διπλωμάτης είπε στους Times of Israel ότι ώρες πριν ο Νετανιάχου δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα πέταξε επειγόντως στη Ντόχα προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι για τη θέση της Ιερουσαλήμ. σχετικά με τον διάδρομο της Φιλαδέλφου, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή εξοικειωμένη με τις διαπραγματεύσεις είπε στη Haaretz ότι η τελική πρόταση των ΗΠΑ θα ζητήσει μείωση των ισραηλινών δυνάμεων να παραμείνουν στον διάδρομο στο πρώτο στάδιο των έξι εβδομάδων και στη συνέχεια να αποχωρήσουν στο δεύτερο, προφανώς σύμφωνα με ένα πλαίσιο που υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο τέλος Μαΐου.

Σε μια ζωντανή ομιλία τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το να επιτραπεί στα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την περιοχή των 14 χιλιομέτρων στα σύνορα θα είχε ως αποτέλεσμα όπλα, μαζί με εξοπλισμό για την κατασκευή όπλων και το σκάψιμο τούνελ, και πάλι λαθραία στη Λωρίδα και πιθανότητα παράνομης διακίνησης ομήρων.

Είπε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφη για το άμεσο μέλλον, περιγράφοντας την παρουσία του εκεί ως κρίσιμης σημασίας για να αποτρέψει τη Χαμάς από τον επανεξοπλισμό και να πραγματοποιήσει ξανά μια μαζική επίθεση στο Ισραήλ, όπως η καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που άνοιξε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Ο Νετανιάχου είπε ότι η διατήρηση του ελέγχου του διαδρόμου είναι «ζωτικής σημασίας» για το μέλλον του Ισραήλ. Ενώ ήταν ασαφής σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνθήκες του ισραηλινού ελέγχου, ανέφερε ότι θα περιλάμβανε παρουσία στο έδαφος.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, Ισραηλινοί διαπραγματευτές είπαν στους διαμεσολαβητές ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στον διάδρομο στο πρώτο στάδιο μιας συμφωνίας τριών φάσεων υπό συζήτηση και να αποχωρήσει πλήρως στη δεύτερη φάση, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan. επικαλούμενος αξιωματούχο που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Η Haaretz ανέφερε ότι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μπαρνέα είπε στους μεσολαβητές στη Ντόχα την προθυμία του Ισραήλ να αποσυρθεί από τον διάδρομο, με την επιφύλαξη των επιχειρησιακών απαιτήσεων που θέτει το Ισραήλ. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι αυτά θα περιλαμβάνουν εξοπλισμό επιτήρησης υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, καθώς και ένα υπόγειο τείχος που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του Νετανιάχου δεν διέψευσε τις αναφορές, αλλά αντ' αυτού εξέδωσε δήλωση το βράδυ της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν έχει συζητήσει ακόμη τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στη Haaretz ότι «ο Νετανιάχου συμφώνησε εδώ και πολύ καιρό στην πλήρη αποχώρηση των στρατιωτών από τον άξονα Φιλαδέλφε και στην πλήρη εκκένωση των δυνάμεων».

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Νετανιάχου έχουν προκαλέσει «απλώς μεγάλη ζημιά στις διαπραγματεύσεις».

Ο αξιωματούχος κατηγόρησε ότι η συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου τη Δευτέρα το βράδυ είχε σκοπό «να παρεμποδίσει τη συμφωνία για πολιτικούς λόγους. Αν αυτές οι απαιτήσεις δεν είχαν προκύψει ξαφνικά, θα υπήρχε μια συμφωνία εδώ και πολύ καιρό».

Ο Νετανιάχου κλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας να εξηγήσει πώς η ομιλία του για τον αόριστο έλεγχο των IDF του Διαδρόμου της Φιλαδέλφη ισοδυναμούσε με την εξουσιοδότηση του για μια πρόταση στα τέλη Μαΐου που περιλάμβανε πλήρη απόσυρση του IDF από ολόκληρη τη Γάζα στη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Ο Νετανιάχου απάντησε ότι μιλούσε μόνο για την πρώτη φάση της συμφωνίας.

«Η πρόταση στην οποία συμφώνησα μιλά για μια πρώτη φάση 42 ημερών, μετά την οποία μπορούμε να επιστρέψουμε στη μάχη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία εξακολουθεί να απαιτεί από τις πλευρές να διεξάγουν συνομιλίες κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης για να καθορίσουν τους ακριβείς όρους της δεύτερης φάσης, που είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η πρώτη φάση επιτρέπεται επίσης να παραταθεί πέραν των έξι εβδομάδων εάν οι πλευρές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη και η ικανότητα του Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο δεν φαίνεται να είναι τόσο οριστική όσο την παρουσίασε ο Νετανιάχου.

«Εάν επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος… με τη διασφάλιση των συνόρων της Γάζας, [αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο]. Προς το παρόν δεν το βλέπω στον ορίζοντα», συνέχισε, χαριτολογώντας ότι ήλπιζε ότι θα βρεθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην παρουσία του IDF στον Φιλαδέλφη πριν έρθει ο Μεσσίας.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση είναι ακόμα μπροστά μας», είπε ο Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια δεύτερη φάση αποχώρησης από τον Φιλαδέλφη, αλλά η υπόλοιπη ομιλία του επικεντρώθηκε στο γιατί το Ισραήλ έχει μια υπαρξιακή ανάγκη να παραμείνει εκεί - κάτι που δεν θα εξαφανιζόταν πιθανότατα σε μόλις έξι εβδομάδες όταν η φάση υποτίθεται ότι θα τέλος. Κατέστησε πολύ σαφές ότι δεν πίστευε ότι θα δημιουργηθεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει το Ισραήλ στην ασφάλεια των συνόρων και τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να είναι εκεί επ' αόριστον — ένα χρονοδιάγραμμα που δεν συνάδει με τον οραματισμό της συμφωνίας για πλήρη Ισραηλινή αποχώρηση μετά από μόλις έξι εβδομάδες.

Αυτή η πρώτη φάση των έξι εβδομάδων μπορεί να παραταθεί εάν οι πλευρές διαπραγματεύονται καλή τη πίστη και η πρόταση δεσμεύει τους μεσολαβητές να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της μόνιμης εκεχειρίας στη δεύτερη φάση.

Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των ισραηλινών στρατευμάτων που σταθμεύουν κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας κατά τη φάση 1 της συμφωνίας, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μισή μεραρχία αναπτυχθεί εκεί, που είναι πολύ περισσότερο από αυτό που θα χρειαστεί ο IDF.

«Δεν χρειάζεται να είμαστε εκεί με μια τεράστια δύναμη, μόνο με μια αρκετά μεγάλης δύναμης», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα σταθμεύσουν σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της διαδρομής και θα έχουν τη δυνατότητα να περιπολούν σε όλη την έκταση της από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το πέρασμα Kerem Shalom.

Δεν υπάρχει αντικατάσταση για τη φυσική παρουσία του Ισραηλινού Στρατού κατά μήκος του διαδρόμου — ούτε αισθητήρες ούτε εναλλακτικές δυνάμεις — είπε ο Νετανιάχου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη, απορρίπτοντας τα σχόλια του Νετανιάχου σχετικά με την ανάγκη του Ισραήλ να διατηρήσει επ' αόριστον τον έλεγχο στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

«Το Κάιρο απορρίπτει τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον θεωρεί υπεύθυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αιγυπτιακή δήλωση απέρριψε επιπλέον τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου ότι το Κάιρο επέτρεψε στη Χαμάς να μεταφέρει όπλα από τη χερσόνησο του Σινά στη Γάζα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιτέθηκε στην Αίγυπτο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του ισραηλινού κοινού από την αυξανόμενη κριτική του για τον χειρισμό του πολέμου.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την τελευταία πρόταση συμφωνίας, η οποία απαιτεί από τον Ισραηλινό Στρατό να αποσυρθεί από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος του διαδρόμου του Φιλαδέλφου κατά την πρώτη φάση έξι εβδομάδων της συμφωνίας.

Οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης Μπάιντεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ισραηλινά στρατεύματα σε άλλα σημεία του διαδρόμου που δεν γειτνιάζουν με πυκνοκατοικημένες περιοχές στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Κυριακή ότι ήταν κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση στις πλευρές μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Καν ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να το κάνει μέχρι την Παρασκευή.

Αρκετές ανώνυμες πηγές είπαν στη Haaretz ότι η πρόταση των ΗΠΑ θα είναι «πάρε το ή άφησέ το» με την κυβέρνηση να μην είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να τελειώσουν, ανέφεραν οι πηγές.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μπαρνέα τη Δευτέρα με τον Αλ-Θάνι, ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε στον αρχηγό της Μοσάντ να παροτρύνει τον Νετανιάχου να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου Φιλαδέλφε.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στον Walla ότι η πρόταση των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει ρήτρες που αναστατώνουν τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς και ότι και οι δύο πλευρές θα πιεστούν να την αποδεχθούν.

Listen Live