Sun, Oct 6, 2024

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει τώρα «όχι» στο ΝΑΤΟ – Τι συζητά με τη Ρωσία, υπό προϋποθέσεις

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει τώρα «όχι» στο ΝΑΤΟ – Τι συζητά με τη Ρωσία, υπό προϋποθέσεις

Δύο ανοίγματα προς τη Μόσχα στη βάση των θεμάτων που ήταν οι αιτίες για την επίθεση στο ουκρανικό έδαφος

Με τη ρωσική εισβολή να έχει μπει στη 13η ημέρα και την Ουκρανία να βυθίζεται και στην ανθρωπιστική κρίση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη στο ΝΑΤΟ – αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει.

Επιπλέον, κάνοντας ακόμα ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δήλωσε έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των εδαφών της Ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν αυτονομιστές. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ λίγες ημέρες πριν από την επίθεση.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε η θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί.

Για τις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» που έχουν αναγνωριστεί από τη Ρωσία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο. «Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη […] μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον», εξήγησε.

Όπως ανέφερε, το πιο σημαντικό για εκείνον είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι στις συγκεκριμένες περιοχές, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».

Τέλος ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι τα τελεσίγραφα απορρίπτονται. «Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.

 

Listen Live