Wed, Nov 27, 2024

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΡΕΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΡΕΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΙΤΑΡΙΥ ΚΑΙ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

Το δίκτυο συστήματος προειδοποιησης πεινας και άλλοι Ανθρωπιστικου οργανισμοί προειδοποιουσαν και προεβλεπαντα παρακατω από το Φεβρουαριο

Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες διακοπές της εγχώριας γεωργικής παραγωγής λόγω των άμεσων επιπτώσεων της σύγκρουσης, το δυναμικό παραγωγής και εξαγωγών της Ουκρανίας πιθανότατα θα μειωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λόγω των προκλήσεων πρόσβασης στις γεωργικές εισροές, των διαταραχών στην πρόσβαση στα λιμάνια και των εμπορικών περιορισμών και διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την εθνική οικονομία της Ουκρανίας λόγω της απώλειας σημαντικών εσόδων από εξαγωγές και συναλλάγματος. Ενώ ορισμένοι παραγωγοί εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων στη δυτική Ουκρανία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών και την αυξημένη ζήτηση, τα οφέλη θα περιοριστούν από την ικανότητα αποθήκευσης και λιμενικής υποδομής. 

Σημαντικός και παρατεταμένος αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές και τις τιμές σιτηρών θα ήταν πιθανός λόγω της μείωσης των εξαγωγών της Ουκρανίας στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας 2021/22, η Ουκρανία προβλέπεται να είναι υπεύθυνη για το 12 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 17 τοις εκατό των εξαγωγών αραβοσίτου. Δεδομένων γενικά ευνοϊκών προβλέψεων για την παγκόσμια παραγωγή, πολλοί αγοραστές πιθανότατα θα προμηθεύονται σιτάρι και καλαμπόκι, ή φθηνότερα υποκατάστατα, από εναλλακτικές αγορές. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των ουκρανικών σιτηρών στις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές, ένα σημαντικό σοκ στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μείωνε την προσφορά σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, οδηγώντας σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών που ήδη αυξάνονταιλόγω των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Επιπλέον, παραμένει πιθανό οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή να συνεχίσουν να αναθεωρούνται προς τα κάτω και τυχόν επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία που θα διαταράσσουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και σιτηρών θα οδηγούσαν σε ακόμη υψηλότερες παγκόσμιες τιμές.

Όπως έχει φανεί σε προηγούμενες παγκόσμιες κρίσεις τιμών των τροφίμων, οι φτωχές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για τις βασικές προμήθειες τροφίμων τους είναι πιο ευάλωτες σε παγκόσμιες κρίσεις τιμών. Οι υψηλότερες τιμές των βασικών τροφίμων σε ευάλωτες χώρες θα περιόριζαν περαιτέρω τους πόρους των φτωχών νοικοκυριών, επιδεινώνοντας την κλίμακα και τη σοβαρότητα της υπάρχουσας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τα φτωχά αστικά νοικοκυριά να είναι μεταξύ των χειρότερων πληγέντων λόγω της υψηλής εξάρτησης από την αγορά.

Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των περιοχών της Ασίας (συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, της Τυνησίας, της Λιβύης, του Πακιστάν και της Ινδονησίας ) έχουν επίσης σχετικά μεγαλύτερη εξάρτηση από το ουκρανικό σιτάρι και θα πρέπει να προμηθευτούν σιτηρά από άλλες χώρες σε υψηλότερες τιμές. Ο βαθμός ανησυχίας για την ικανότητά τους να το κάνουν αυτό εξαρτάται από ένα σύνθετο σύνολο παραγόντωνπέρα από το επίπεδο εξάρτησης από τα ουκρανικά σιτηρά, τη συνολική εξάρτηση από τις εισαγωγές και τη συνολική οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων: τη δομή των αλυσίδων εφοδιασμού εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της ευκινησίας των μεγάλων εμπόρων (πολλοί από τους οποίους είναι ιδιωτικές εταιρείες), τη γεωγραφική θέση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εγγύτητας με αγορές εναλλακτικών πηγών, η ποσότητα των βασικών προϊόντων διατροφής που καλλιεργούνται στην εγχώρια αγορά, η ισχύς των εθνικών θεσμών και η ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται με κατάλληλες πολιτικές εμπορικών και κοινωνικών δικτύων ασφάλειας, ο βαθμός διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας και πολλά άλλα . 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Listen Live