Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας, κ. Νίκος Κεραυνός και κ. Αντρέας Βασιλείου, ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, από τις 09 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μάθησης και διδασκαλίας, με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες, τις Καινοτόμες Διδακτικές Μεθόδους, τη Συμπερίληψη, την Πολιτισμικότητα, την Πράσινη Εκπαίδευση, την Κλιματική Αλλαγή και την Αειφορία. Η προετοιμασία του Προγράμματος και ο συντονισμός ανάμεσα στα δύο σχολεία είχαν σχεδιαστεί εβδομάδες πριν, με στόχο την ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα, η σχολική πραγματικότητα του συνεργαζόμενου Σχολείου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μετά τις πρώτες συστάσεις, περιμέναμε τον γνώριμο ήχο του κουδουνιού για την έναρξη των μαθημάτων. Ωστόσο, αντί για τον συνηθισμένο ήχο, ακούστηκε μελωδική μουσική, που είχε αντικαταστήσει το κουδούνι, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα. Η ξενάγησή μας στους χώρους του Σχολείου πραγματοποιήθηκε από μαθητές/τριες, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή, κ. Alberto Moran Vindel, και της υπεύθυνης του Προγράμματος, κ. Silva Subires Vanessa Sandra. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης διαπιστώσαμε τη σημασία που δίνει το σχολείο στη φιλαναγνωσία και τη ρομποτική. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι μαθητές/τριες έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη ρομποτική και να εξερευνήσουν νέους κόσμους μέσα από μία πλήρως εξοπλισμένη και όμορφα διακοσμημένη βιβλιοθήκη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης η σχολική αυλή, η οποία, αν και μικρή σε μέγεθος για τον αριθμό των μαθητών/τριών, ήταν εξαιρετικά λειτουργική. Το ασφαλές δάπεδο και ο τοίχος αναρρίχησης προσέδιδαν μια θετική και φιλική εικόνα στο χώρο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαθήματα σε διάφορες τάξεις. Εντύπωση προκάλεσε η ευχέρεια των μαθητών/τριών της Α’ τάξης στη χρήση ταμπλέτας και η ενεργή συμμετοχή τους στο μάθημα ρομποτικής, μέσω του Προγράμματος Scratch. Πολύ εποικοδομητικές υπήρξαν και οι συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς που μας φιλοξένησαν στις τάξεις τους για θέματα, διδακτικής μεθοδολογίας, αξιοποίησης των ΤΠΕ και της αποτελεσματικής χρήσης εποπτικών μέσων.
Παράλληλα, με βάση τον σχεδιασμό της επίσκεψής μας, είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε πληροφορίες για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τις πόλεις της Κύπρου, κατασκεύασαν τον χάρτη της χώρας ενώνοντας κομμάτια παζλ και έμαθαν για την ιστορία της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και άλλων πόλεων. Η συνεργασία μεταξύ των μαθητών/τριών ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.
Η παρακολούθηση και η ενεργή εμπλοκή μας στα μαθήματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά επωφελείς για όλους. Η διάδραση μεταξύ των εκπαιδευτικών και η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και πρακτικών αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη.
Νίκος Κεραυνός, Β. Διευθυντής
Αντρέας Βασιλείου, εκπαιδευτικός