الإثنين, آذار 31, 2025

B'Tselem Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα

B'Tselem Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα

Το Δόγμα της Γάζας σε μετακίνηση: Η Δυτική Όχθη δέχεται πυρά
Στις 19 Ιανουαρίου 2025, όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι προσθέτει το αίτημα για «αυξημένη επιθετική δραστηριότητα» στη Δυτική Όχθη στον επίσημο κατάλογο των «πολεμικών στόχων». Η προσθήκη ήταν απλώς μια επίσημη επιβεβαίωση της μεταχείρισης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ως ένα άλλο μέτωπο στον ολοκληρωτικό πόλεμο που κηρύχθηκε στους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, το ισραηλινό καθεστώς έχει εντείνει την καταπίεση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και έχει υιοθετήσει πιο ακραία μέτρα, όπως ακραία αυθαίρετη βία κατά αθώων πολιτών, περαιτέρω χαλάρωση της επιτρεπτικής πολιτικής ανοιχτού πυρός , αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης και διαταραχές της καθημερινής ζωής, γενική ακύρωση αδειών εισόδου στο Ισραήλ και ακραίοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο αγρόκτημα . των εγκαταστάσεων κράτησης σε ένα δίκτυο στρατοπέδων βασανιστηρίων .

Μαζί με την εντεινόμενη καταπίεση, στη βόρεια Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει αρχίσει να αναπαράγει τακτικές και δόγματα μάχης που ακονίζονται στην τρέχουσα επίθεσή του στη Γάζα. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη χρήση αεροπορικών επιδρομών σε κέντρα αμάχου πληθυσμού, εκτεταμένη και σκόπιμη καταστροφή κατοικιών και πολιτικών υποδομών και εκτόπιση αμάχων από περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τον στρατό ως ζώνες μάχης. Αυτές οι ενέργειες υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ εργάζεται για τον «Gazafication» της Δυτικής Όχθης, που έχει ήδη εφαρμοστεί στο βορρά και, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων , αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη.

Από τον Μάρτιο του 2025, η εφαρμογή επικεντρώνεται στη βόρεια Δυτική Όχθη, και κυρίως σε καταυλισμούς προσφύγων στις περιοχές Jenin, Tulkarem και Tubas. Ο στρατός πραγματοποίησε μια σειρά εισβολών σε αυτά τα στρατόπεδα στην αρχή του πολέμου, ακολουθούμενη από Επιχείρηση Θερινά στρατόπεδα που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2024 και μια περαιτέρω κλιμάκωση μετά τις 19 Ιανουαρίου 2025: μαζικά στρατεύματα εισέβαλαν σε πολλές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στο βορρά με μπουλντόζες, καταστρέφοντας σκόπιμα και αδιάκριτα ηλεκτρικά και αδιάκριτα δίκτυα . δίκτυα . Εκατοντάδες σπίτια βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς χωρίς καμία συγκεκριμένη απειλή να σχετίζεται με αυτά. Η ιατρική βοήθεια για τους κατοίκους διακόπηκε και υπήρξαν μαζικοί και αδιάκριτοι πυροβολισμοί. Πρόσφατα, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα.

Ένα άλλο στοιχείο του Gazafication είναι η αυξανόμενη χρήση αεροπορικών επιδρομών, με στόχο ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές στη Δυτική Όχθη και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 8 Μαρτίου 2025, ο B'Tselem κατέγραψε 69 αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες σκότωσαν 261 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 41 ανηλίκων. Σε πλήρη αντίθεση, οι αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη σκότωσαν 14 άτομα τα προηγούμενα 18 χρόνια, από το 2005 έως τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η θανατηφόρα δραστηριότητα αντικατοπτρίζεται επίσης στην επιτρεπτική πολιτική ανοιχτών πυρών που εφαρμόζει ο στρατός, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανήλικους Παλαιστίνιους. Το 2024, ο B'Tselem παρακολούθησε τη δολοφονία τουλάχιστον 488 Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη - 90 εκ των οποίων ανήλικοι. Το 2023, 498 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν—120 από αυτούς ανήλικοι και τέσσερις από αυτούς γυναίκες. Με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις σχετικά με σχέδια επέκτασης αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη, τα τελευταία δύο χρόνια – τα πιο θανατηφόρα από τη δεύτερη κορύφωση της Ιντιφάντα του 2002 – μπορεί να είναι μια προεπισκόπηση για μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Μια ιδιαίτερα κραυγαλέα εκδήλωση του Gazafication είναι η μαζική εκτόπιση κατοίκων από προσφυγικούς καταυλισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου οι κάτοικοι διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της απειλής στρατιωτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την UNRWA , από τότε που ξεκίνησε η Επιχείρηση Iron Wall στις 21 Ιανουαρίου 2025 στο Jenin RC, που αργότερα επεκτάθηκε στο Tulkarm RC, Nur Shams RC και al-Far'ah RC, περίπου 40.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί. Μερικοί έχουν βρει λύσεις προσωρινής στέγασης, αλλά πολλοί παραμένουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς εκτοπισμένων, βασιζόμενοι στις τοπικές κοινωνίες για τις βασικές τους ανάγκες. Με βάση την πικρή εμπειρία της Γάζας, υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι αυτή η μετατόπιση δεν θα είναι σύντομη. Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας Israel Katz διευκρίνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Jenin RC για το επόμενο έτος, κατά το οποίο οι κάτοικοι δεν θα επιτρέπεται να επιστρέψουν.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά δημόσια πρόσωπα, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 δεν περιορίζεται στη Γάζα, αλλά στοχεύει όλους τους Παλαιστίνιους που ζουν στις διάφορες περιοχές υπό τον ισραηλινό έλεγχο. Από την έναρξη του πολέμου, το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ έχει κλιμακώσει ριζικά την καταπίεση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και λειτουργεί στο βόρειο τμήμα σαν να είναι ως ζώνη μάχης. Από την κήρυξη της εκεχειρίας στις 19 Ιανουαρίου 2025, το Ισραήλ έχει μετατοπίσει το επίκεντρο της επίθεσής του στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και ενεργεί εκεί αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ καταπατά τις βασικές ηθικές αρχές. Αυτές οι επιτόπιες ενέργειες και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σε συνδυασμό με το διακηρυγμένο σχέδιο του Τραμπ και του Νετανιάχου για εθνοκάθαρση της Γάζας, εγείρουν σοβαρή ανησυχία ότι το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη μετατόπιση στη μάχη για να αποδείξει μη αναστρέψιμα γεγονότα: αναδιαμόρφωση της Δυτικής Όχθης για να προωθήσει τη φιλοδοξία της να εκτοπίσει ορισμένους Παλαιστίνιους και να τους εξαναγκάσει οριστικά σε συνθήκες διαβίωσης.

Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα

B'Tselem – Το Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα αγωνίζεται για ένα μέλλον στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία και η ισότητα είναι εγγυημένα σε όλους τους ανθρώπους, Παλαιστίνιους και Εβραίους, που ζουν μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου. Ένα τέτοιο μέλλον θα είναι δυνατό μόνο όταν τελειώσει η ισραηλινή κατοχή και το καθεστώς του απαρτχάιντ. Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο εργαζόμαστε. Το B'Tselem (στα εβραϊκά κυριολεκτικά: κατ' εικόνα), το όνομα που επέλεξε για την οργάνωση ο αείμνηστος βουλευτής της Κνεσέτ Yossi Sarid, είναι μια νύξη στο εδάφιο Γένεση 1:27: «Και ο Θεός δημιούργησε την ανθρωπότητα κατ' εικόνα Του. Κατά την εικόνα του Θεού τους δημιούργησε». Το όνομα εκφράζει το παγκόσμιο και εβραϊκό ηθικό διάταγμα για σεβασμό και υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Από την ίδρυση του B'Tselem το 1989, τεκμηριώνουμε, ερευνούμε και δημοσιεύουμε στατιστικά στοιχεία, μαρτυρίες, βίντεο, έγγραφα θέσης και αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα Εδάφη. Η αρχική εντολή που αναλάβαμε επικεντρώθηκε στο καθεστώς κατοχής στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, με τα χρόνια, κατέστη σαφές ότι η έννοια δύο παράλληλων καθεστώτων που λειτουργούν μεταξύ της Μεσογείου και του ποταμού Ιορδάνη –μια μόνιμη δημοκρατία δυτικά της Πράσινης Γραμμής και μια προσωρινή στρατιωτική κατοχή στα ανατολικά της– είναι διαζευγμένη από την πραγματικότητα. Ολόκληρη η περιοχή που ελέγχει το Ισραήλ διοικείται από ένα ενιαίο καθεστώς απαρτχάιντ, που διέπει τις ζωές όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτό και λειτουργεί σύμφωνα με μια οργανωτική αρχή: εγκαθίδρυση και διαιώνιση του ελέγχου μιας ομάδας ανθρώπων –Εβραίων– επί μιας άλλης– Παλαιστινίων– μέσω νόμων, πρακτικών και κρατικής βίας.

Σε περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας, ο B'Tselem έχει κερδίσει μια θέση τιμής στην τοπική και διεθνή κοινότητα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει λάβει διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Carter-Menil για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1989, από κοινού με τον Al-Haq). το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιδρύματος Δανίας PL (2011, από κοινού με την Al-Haq)· το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Στοκχόλμης (2014). και το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας (2018, από κοινού με την Al-Haq). Το βίντεο-πρότζεκτ του B'Tselem έχει επίσης λάβει διάφορα βραβεία, όπως το British One World Media Award (2009) και το Israeli Documentary Filmmakers Forum Award (2012).

Η B'Tselem είναι μια ανεξάρτητη, μη κομματική οργάνωση. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές: επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά ιδρύματα που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και γενναιόδωρες συνεισφορές από ιδιώτες στο Ισραήλ και στο εξωτερικό.

Listen Live