Δευ, Απρ 29, 2024

Το παιδί στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΚΟΑ «Ασφαλής Αθλητισμός-Προστασία των παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και κάθε μορφής βία»

Το παιδί στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΚΟΑ «Ασφαλής Αθλητισμός-Προστασία των παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και κάθε μορφής βία»

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Συνέδριο «Ασφαλής Αθλητισμός-Προστασία των παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και κάθε μορφής βία» που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο «Φωνή», την
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο ΚΟΑ ως η Ανώτατη Αρχή Αθλητισμού της χώρας έχει αναλάβει δράσεις για την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό. Έχουν γίνει αρκετά, αλλά
χρειάζονται τολμηρές και αποφασιστικές τομές, αφού έχουμε ως Πολιτεία τη θεσμική υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά».

Εκ μέρους του Προέδρου του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την ΥΠΑΝ, το συνέδριο χαιρέτισε το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής «Ισότητα των Φίλων» Κάλλη Χατζηιωσήφ, η οποία τόνισε ότι
«η ασφάλεια και η ευημερία των αθλητών και αθλητριών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον άθλησης ως αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα, θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα, χρέος και ευθύνη για τον Οργανισμό». Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ
Παναγιώτης Ιωαννίδης στο χαιρετισμό του υποστήριξε ότι το Εγχειρίδιο θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με παρουσίαση από την Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, της πολιτικής του Οργανισμού και των δράσεων και πρωτοβουλιών που περιλαμβάνονται σε αυτήν, με στόχο τον ασφαλή και υγιή
αθλητισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας του Οργανισμού και των υποχρεώσεων που πηγάζουν μέσα από αυτήν, στον Οδηγό Ευημερίας και Προστασίας όλων των Συμμετεχόντων στον Αθλητισμό που  δημιούργησε ο ΚΟΑ, καθώς και στο Εγχειρίδιο ενημέρωσης, αναγνώρισης και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στον αθλητισμό, το οποίο δημιουργήθηκε από τον ΚΟΑ σε συνεργασία με το Συμβούλιο «Φωνή». Η ΓΔ 
του Οργανισμού αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του ΚΟΑ στο πρόγραμμα Erasmus+ «Safe sport allies» και τη δημιουργία σχετικού εκπαιδευτικού υλικού για τους αθλητικούς οργανισμούς, αλλά και στη συμμετοχή του ΚΟΑ στην πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Start to Talk».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου, παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την προστασία των παιδιών εντός και εκτός αθλητισμού, καθώς και τις δράσεις του Συμβουλίου Φωνή προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυρία Παπαδοπούλου, μαζί με την κυρία Μαρία Παπαευσταθίου, μέλος της ομάδας Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων για τη Σεξουαλική Βία και μία εκ των συγγραφέων του Εγχειριδίου, παρουσίασαν το περιεχόμενο, πρόνοιες και κατευθυντήριες οδηγίες που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο.

Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης ως ομιλήτρια η Τιν Βέρτομεν, συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος «Safe Sport Allies», η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα και στόχους του προγράμματος, καθώς και η Νουρίτ Ταραγκάνο Σαρβίτ, Διευθύντρια του τμήματος Ισότητας και Προστασίας των Παιδιών του Υπουργείου Αθλητισμού του Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα της προς την κατεύθυνση του ασφαλούς αθλητισμού.

Στο πρακτικό μέρος του Συνεδρίου, η Λειτουργός του ΚΟΑ Στέφανη Γουήλερ, παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα «Safe Sport Allies» και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους αθλητικούς οργανισμούς με στόχο την ενίσχυσή τους σε θέματα προστασίας των παιδιών.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνιζε η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, με συμμετέχουσες τις ομιλήτριες του συνεδρίου καθώς και την ακαδημαϊκό, Μόνικα Σιακού, η οποία συμμετείχε σε δύο ερευνητικά προγράμματα με σχετικό περιεχόμενο.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ Χρίστος Νεοφύτου, ο Νομικός Σύμβουλος Σωτήρης Σαμψών, καθώς και εκπρόσωποι Αθλητικών Ομοσπονδιών, προπονητές και αθλητές.

Listen Live