Η Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Μιρτιάνα Σπόλιαριτς, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή της στη Συρία, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μετά από χρόνια πολέμου. Η κ. Σπόλιαριτς υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (IHL) και της παροχής απαντήσεων στις οικογένειες των αγνοουμένων, ως βασικούς πυλώνες για τη συμφιλίωση και τη σταθερότητα.
Αγνοούμενοι και δικαιώματα
«Υπάρχουν πιθανώς δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά ήδη εργαζόμαστε σε περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις», ανέφερε η Πρόεδρος της ICRC. «Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των Συνθηκών της Γενεύης και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Η Πρόεδρος τόνισε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων ζουν έναν ατελείωτο εφιάλτη. «Η έλλειψη πρόσβασης της ICRC στους κρατούμενους τα προηγούμενα χρόνια είχε σοβαρές συνέπειες. Αν είχαμε πρόσβαση, θα μπορούσαμε να καταγράψουμε ονόματα και να ενημερώσουμε έγκαιρα τις οικογένειες. Σήμερα, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της έλλειψης».
Επίσκεψη σε περιοχές κρίσιμης σημασίας
Η κ. Σπόλιαριτς επισκέφθηκε το Χαλέπι και την Ιντλίμπ, περιοχές που αντιμετωπίζουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Στο Χαλέπι παρακολούθησε τις προσπάθειες της ICRC για την αποκατάσταση βασικών υποδομών, όπως η παροχή νερού και η υγειονομική περίθαλψη, που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση.
Η Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για προστασία κρίσιμων υποδομών στις περιοχές συγκρούσεων κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από αυτές για την παροχή νερού και ενέργειας. «Αν προκληθεί ζημιά στις εγκαταστάσεις αυτές, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την προστασία τους, ειδικά στον τομέα της υγείας, του νερού και της ενέργειας».
Η αποστολή της ICRC στη Συρία
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εργάζεται στη Συρία από το 1967, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις. Σήμερα, πάνω από 700 εργαζόμενοι της ICRC δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπως η Δαμασκός, το Χαλέπι και η Χομς, προσφέροντας κρίσιμες υπηρεσίες σε άμαχους πληθυσμούς.
Η αποστολή της ICRC συνεχίζεται, με στόχο τη βελτίωση της ζωής όσων υποφέρουν από την πολυετή κρίση στη Συρία.