ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ… ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.. ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΝΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΙΝΑΣ
ΟΙ ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΝΟ
Δύο μήνες κλιμάκωσης των συγκρούσεων, που προηγήθηκαν 11 μήνες συνεχιζόμενων εχθροπραξιών – οι μεγαλύτερες σε κλίμακα που έχει δει η χώρα από το 2006 – είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, 4.047 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 290 παιδιά και 790 γυναίκες, έως τις 4 Δεκεμβρίου 2024. Ενώ η σχετική ηρεμία αποκαταστάθηκε μετά την ανακοίνωση της παύσης των εχθροπραξιών, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και ο Λίβανος συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια όλο και πιο περίπλοκη ανθρωπιστική κατάσταση.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Οι μετακινήσεις πληθυσμού ήταν ρευστές και πολύπλοκες, καθώς οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανταποκρίνονται προσεκτικά στα εξελισσόμενα γεγονότα. Το 2024, η κυβέρνησή του υπολόγισε ότι ο Λίβανος φιλοξενούσε 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους (που έφυγαν από την κρίση στη Συρία), 23.026 Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Συρία, 200.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο και περισσότερους από 11.200 πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων. Ο ΔΟΜ εντόπισε επίσης 175.947 μετανάστες (70 τοις εκατό γυναίκες) στον Λίβανο.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ
Η έντονη σύγκρουση, μεταξύ 8 Οκτωβρίου 2023 και 24 Νοεμβρίου 2024, εκτόπισε τουλάχιστον 899.725 άτομα (51 τοις εκατό γυναίκες και 49 τοις εκατό άνδρες) εντός του Λιβάνου (DTM). Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, 190.102 άτομα ήταν εγγεγραμμένα σε 1.177 συλλογικά καταφύγια και 3.316 ήταν εγγεγραμμένα σε 11 καταφύγια έκτακτης ανάγκης της UNRWA. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εντόπισε περισσότερους από 105.000 πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν δευτερογενώς στον Λίβανο, ενώ εκτιμάται ότι 562.000 άτομα (37 τοις εκατό Λιβανέζοι και 63 τοις εκατό Σύροι) είχαν εγκαταλείψει τον Λίβανο στη Συρία και 41.442 Λιβανέζοι υπήκοοι πέρασαν στο Ιράκ. Περίπου 25.000 μετανάστες αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους (ΔΟΜ).
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΝΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Από την ανακοίνωση της παύσης των εχθροπραξιών, και έως τις 26 Δεκεμβρίου, 819.693 άτομα που εκτοπίστηκαν εντός του Λιβάνου αναφέρθηκαν ότι επέστρεψαν στα κτηματολογικά τους κτηματολόγιο, με τον μεγαλύτερο αριθμό μετακινήσεων επιστροφής να καταγράφεται στις περιοχές Nabatieh, Sour και Baalbek. Εν τω μεταξύ, 160.900 άνθρωποι παρέμειναν εκτοπισμένοι εκτός των κτηματολογίων καταγωγής τους, κυρίως στις περιοχές Aley, Saida, Beirut και Chouf (DTM). Υπολογίζεται ότι 4.485 εκτοπισμένοι παρέμειναν σε 45 συλλογικά καταφύγια (DRM). Παρατηρούνται επίσης διασυνοριακές μετακινήσεις προς τον Λίβανο, με 90.000 άτομα να περνούν στον Λίβανο από τη Συρία έως τις 19 Δεκεμβρίου (UNHCR), συμπεριλαμβανομένων περίπου 38.000 που φιλοξενούνται σε 159 άτυπα συλλογικά καταφύγια (κυρίως Σύριοι), 32.000 Σύροι εκτός συλλογικών καταφυγίων και 20,0 Λιβανέζοι. επιστρέφοντες από χωριά κατά μήκος των συνόρων Συρίας/Λιβάνου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καταγράψει περίπου 10.000 Σύρους που επέστρεψαν στη Συρία μέσω επίσημων συνοριακών σημείων διέλευσης, έως τις 12 Δεκεμβρίου. Οι μετακινήσεις συνεχίζονται καθημερινά τόσο μέσω επίσημων όσο και άτυπων συνόρων. Μερικές από αυτές τις επιστροφές φαίνεται να είναι προσωρινές, καθώς τα άτομα ταξιδεύουν πίσω στη Συρία για να ελέγξουν τα μέλη της οικογένειας ή να αξιολογήσουν την κατάσταση των περιουσιών τους.
ΕΚΑΤΟΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ
Πολλοί εκτοπισμένοι που επιστρέφουν στις κοινότητές τους από συλλογικά καταφύγια ή άλλες τοποθεσίες όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα των κατεστραμμένων υποδομών και της περιορισμένης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Σχεδόν 100.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικές ζημιές σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, με απώλειες ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (Παγκόσμια Τράπεζα). Το πρόσφατο κύμα καταστροφής έχει επιδεινώσει επίσης τη μόλυνση από εκρηκτικά μηχανήματα σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις. Εν τω μεταξύ, πολλοί δεν μπορούν να επιστρέψουν σε περισσότερες από 60 τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο, μετά από συνεχείς προειδοποιήσεις από τον ισραηλινό στρατό.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η σύγκρουση, η οποία επηρέασε ένα στα δέκα νοσοκομεία και σκότωσε 241 εργαζομένους στον τομέα της υγείας ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία, έχει καταστρεπτικό αντίκτυπο στις υγειονομικές υποδομές, με αποτέλεσμα τις συντριπτικές ανάγκες υγείας (ΠΟΥ).
Η εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών. Χιλιάδες με τραυματικά τραύματα χρειάζονται επειγόντως επανορθωτική χειρουργική επέμβαση, ενώ οι συνέπειες στην ψυχική υγεία είναι βαθιές. Η σύγκρουση διέκοψε την εκπαίδευση για περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά. Πάνω από 397 σχολεία και παραρτήματα πανεπιστημίων έκλεισαν λόγω ανασφάλειας ή/και ζημιών και περίπου 599 εκπαιδευτικά ιδρύματα μετατράπηκαν σε καταφύγια.
ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΙΝΑΣ
ΟΙ ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
Οι συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας της γεωργίας, του πληθωρισμού και της διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού. Περίπου 130 δήμοι υπέστησαν ζημιές σε γεωργική γη και περιουσιακά στοιχεία, ενώ η παραγωγή σιτηρών μειώθηκε απότομα στο 40 τοις εκατό κάτω από το μέσο όρο. Ήδη, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου υποφέρει από κακά πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων, ενώ περίπου οι μισοί Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια (FAO/WFP).
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προοπτικές του Λιβάνου είναι ανησυχητικές, καθώς 14 μήνες συγκρούσεων επιδείνωσαν σημαντικά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας για το 2024 έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 6,6 τοις εκατό και η σύγκρουση έχει ανέλθει σε οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι οπισθοδρομήσεις επιδεινώνουν την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση: τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Λίβανος γνώρισε μια παρατεταμένη συρρίκνωση που υπερβαίνει το 34 τοις εκατό του πραγματικού ΑΕΠ, διαγράφοντας ουσιαστικά 15 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΕΤΡΑΚΩΣΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ
Περίοδος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025
Η οικονομική έκκληση ζητά επιπλέον 371,4 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή επείγουσας σωτήριας βοήθειας και προστασίας σε ένα εκατομμύριο Λιβανέζους, Σύρους, Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο,
Προς υποστήριξη της απόκρισης έκτακτης ανάγκης υπό την ηγεσία της κυβέρνησης, η ανθρωπιστική κοινότητα επεκτείνει το Flash Appeal που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2024), για άλλους τρεις μήνες (από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025) για να επιτρέψει στους εταίρους να προσφέρουν γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια με αρχές και αποτελεσματικότητα βοήθεια. Η έκκληση ζητά επιπλέον 371,4 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή επείγουσας σωτήριας βοήθειας και προστασίας σε ένα εκατομμύριο Λιβανέζους, Σύρους, Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο, Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Συρία και μετανάστες που επηρεάστηκαν άμεσα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών και τον εκτοπισμό.
Αυτό το Flash Appeal είναι πλήρως συμπληρωματικό και υποστηρίζει το Σχέδιο Αντίδρασης του Λιβάνου (LRP) 2025, το οποίο παραμένει το πρωταρχικό πλαίσιο σχεδιασμού για την ανθρωπιστική αντίδραση και τη σταθεροποίηση, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Το LRP καλύπτει άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες σε όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Λιβανέζων, των προσφύγων και των μεταναστών, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης σε λιβανικά ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω της πολύπλευρης κρίσης. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη η χρηματοδότηση του LRP να συνεχιστεί και να αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης, παράλληλα με τη χρηματοδότηση για το Flash Appeal
Συνοπτική ενημέρωση από Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων και τους οργανισμούς που στηρίζουν την ανθρωπιστική κρίση στο Λίβανό
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ