Σαβ, Ιαν 11, 2025

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περιγραφει την κατάσταση στον Λιβανο

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περιγραφει την κατάσταση στον Λιβανο

Ο ΕΡΥΘΡΌΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ

Τα νότια σύνορα του Λιβάνου έχουν γίνει το σκηνικό συνεχών συγκρούσεων στις αυξανόμενες εχθροπραξίες στην περιοχή. Μια δραματική κλιμάκωση μετά την έκρηξη χιλιάδων τηλεειδοποιητών τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έχει καταστρέψει το νότιο τμήμα της χώρας, την κοιλάδα Bekaa και τα προάστια της Βηρυτού, ξυπνώντας μνήμες από τη σύγκρουση του 2006 και τον βαθύ αντίκτυπο που είχε. Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70 τοις εκατό , καθώς οι εχθροπραξίες στο νότιο Λίβανο και οι αεροπορικές επιδρομές αυξήθηκαν σημαντικά. Ταυτόχρονα, οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις επηρέασαν 32 πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων, που εκτείνονται σε περιοχές από την Τύρο στα νοτιοδυτικά έως τη Marjayun και τη Hasbeiya στα νοτιοανατολικά.

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου αναφέρει τώρα ότι έως τις 28 Νοεμβρίου 2024, περισσότεροι από 3.961 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί , συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 266 παιδιών και 16.520 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με το ένα τρίτο αυτών των θανάτων να σημειώνεται μόνο τον Οκτώβριο. Πολλά από τα θύματα περιλαμβάνουν γυναίκες και παιδιά, ενώ οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων συνεχίζουν να αυξάνονται γενικά. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με ελάχιστο χρόνο για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας πίσω τους τα προς το ζην. Εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με πάνω από 562.000 που υπολογίζεται ότι πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία από την έναρξη των εχθροπραξιών, το 62 τοις εκατό είναι Σύροι και το 37 τοις εκατό Λιβανέζοι.

ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στις 04:00 της 27ης Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία που επέτρεπε σε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και από τις 5 Δεκεμβρίου, 180.000 εκτοπισμένοι είχαν εγκαταλείψει τα συλλογικά καταφύγια. Μέχρι στιγμής, 1.000 συλλογικά καταφύγια έχουν κλείσει μετά την κατάπαυση του πυρός, με 28.184 άτομα να περνούν στον Λίβανο από τη Συρία. Σχεδόν 3.346 Λιβανέζοι έχουν επίσης περάσει στη Συρία , 1.266 από τον Λίβανο και 2.080 από το Ιράκ. Πριν από την κατάπαυση του πυρός, σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των εκτοπισμένων ζούσαν σε περιβάλλοντα υποδοχής, σε συνθήκες υπερπληθυσμού και χρειάζονταν καταφύγιο, τροφή και νερό.

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο Λίβανος φιλοξενούσε ήδη έναν τεράστιο αριθμό εκτοπισμένων ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εχθροπραξίες. Υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες στη χώρα, από τους οποίους μόνο 790.000 είναι εγγεγραμμένοι και περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Κατά το παρελθόν έτος, αυτές οι ομάδες επηρεάστηκαν ιδιαίτερα λόγω της διακοπής των υπηρεσιών και λόγω προϋπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ευπάθειες. Υπάρχουν έξι παλαιστίνιοι προσφυγικοί καταυλισμοί που βρίσκονται στο νότιο κυβερνείο, με το 36 τοις εκατό όλων των Παλαιστινίων εκεί να ζει στην περιοχή Saida και το 15 τοις εκατό να ζει στην περιοχή Sour. Είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από αυτούς τους Παλαιστίνιους στο νότιο Λίβανο έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλους καταυλισμούς λόγω των εχθροπραξιών, αλλά από την έναρξη της εκεχειρίας περίπου 1.813 Σύροι έχουν περάσει στη Συρία από τον Λίβανο.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Λίβανος φιλοξενεί επίσης τουλάχιστον 11.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες, καθώς και μια μεγάλη ομάδα μεταναστών εργασίας , και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών και ο εσωτερικός εκτοπισμός οδηγούν σε αυξημένες ευπάθειες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εργάτες. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι οι μετανάστες εργάτες στο Λίβανο παραμένουν εγκλωβισμένοι, άστεγοι, παγιδευμένοι και δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο. Αυτοί οι άνθρωποι μένουν χωρίς τηλέφωνα για να επικοινωνούν με την οικογένειά τους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και χωρίς ρούχα, χρήματα και φαγητό, αντιμετωπίζοντας άθλιες συνθήκες.

Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Άλλες κρίσεις επηρέασαν σωρευτικά και τον Λίβανο. Η οικονομική κρίση του Οκτωβρίου 2019 οδήγησε σε τριπλασιασμό των ποσοστών φτώχειας μεταξύ των πολιτών του Λιβάνου, αυξάνοντας από 12 τοις εκατό το 2012 σε 44 τοις εκατό το 2022. Το τοπικό νόμισμα έχασε πάνω από το 90 τοις εκατό της αξίας του, οδηγώντας σε εκτόξευση πληθωρισμού, εκτεταμένη ανεργία και μείωση του βιοτικού επιπέδου. Πριν από τη σύγκρουση, βασικές δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, του νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων, περιορίστηκαν επίσης σημαντικά. Τα ζητήματα ποιότητας και προσβασιμότητας του νερού αυξήθηκαν λόγω ανεπαρκών επενδύσεων σε υποδομές. Η πανδημία COVID-19 και η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού επιδείνωσαν σημαντικά την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας και τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ανεργίας, της αύξησης του κόστους των βασικών αγαθών και της πίεσης του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live