Σαβ, Ιαν 11, 2025

Ανασκόπηση Ρωσσικου Τύπου: Ο Πούτιν συζητά για τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ και η Ρωσία ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία με τον Τραμπ

Ανασκόπηση Ρωσσικου Τύπου: Ο Πούτιν συζητά για τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ και η Ρωσία ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία με τον Τραμπ

Κορυφαίες ιστορίες από τον ρωσικό Τύπο την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου

ΜΟΣΧΑ, 27 Δεκεμβρίου. /TASS/. Η Ρωσία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να προμηθεύσει αέριο στην ΕΕ, η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και η συριακή αντιπολίτευση συμμετείχε πρόσφατα σε συνομιλίες με Ρώσους εκπροσώπους στην Άγκυρα και τη Ντόχα. Αυτές οι ιστορίες ήταν στην κορυφή των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων της Παρασκευής σε ολόκληρη τη Ρωσία.

ΜΜΕ: Ο Πούτιν συζητά για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2025
Η Ρωσία υποστηρίζει την αποπολιτικοποίηση των οικονομικών ζητημάτων και είναι έτοιμη να προμηθεύσει αέριο στην ΕΕ. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου σταματά τη διαμετακόμιση, ουσιαστικά «δαγκώνει το χέρι της Ευρώπης», καθώς οι τιμές των καυσίμων εκεί αναπόφευκτα θα αυξηθούν, είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δημοσιογράφους στις 26 Δεκεμβρίου μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου.

ΣΥΝΤΟΜΗ: Ο Πούτιν μιλά σε δημοσιογράφους για τον πύραυλο Oreshnik και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου
Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο συζήτησαν επιλογές για τη διασφάλιση της συνεχούς προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Η Σλοβακία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που εξακολουθεί να αγοράζει καύσιμα από τη Ρωσία. Ωστόσο, η διαμετακόμιση των προμηθειών μέσω της Ουκρανίας και η σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου. Το Κίεβο αρνήθηκε να την ανανεώσει.
"Ήταν σημαντικό για τον Φίκο να δείξει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για τη μετεγκατάσταση του σημείου κύκλου εργασιών. Η Ρωσία συμφώνησε να υπογράψει μια συμπληρωματική συμφωνία στη σύμβαση της Gazprom. Αυτό διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Σλοβακία θα διέρχεται μέσω ουκρανικού εδάφους, επειδή νωρίτερα η Ουκρανία δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να υπογράψει συμβόλαια απευθείας με την Gazprom ή να ανανεώσει την υπάρχουσα θέλει να δείξει ότι όλα τα μέρη είναι έτοιμα: η Ευρώπη είναι έτοιμη να μετακινήσει το σημείο του κύκλου εργασιών, η Ρωσία είναι έτοιμη, αλλά ο Ζελένσκι πεισμώνει και δημιουργεί ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη», ο Igor Yushkov, κορυφαίος αναλυτής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση του η Ρωσική Ομοσπονδία, είπε στην Izvestia .

Ο Valery Andrianov, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε στη Rossiyskaya Gazeta ότι οι επιχειρηματικοί κύκλοι είναι πιθανό να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επανέναρξη της διαμετακόμισης. Οι εταιρείες φυσικού αερίου από την Κεντρική Ευρώπη έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα υπογράφοντας μια δήλωση που υποστηρίζει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας για το 2025. Συνολικά, η διακοπή των προμηθειών μέσω Ουκρανίας δεν θα προκαλέσει σημαντικό έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αυτό έχει ήδη συνυπολογιστεί στις τιμές του φυσικού αερίου. δεν θα είναι έκπληξη για την αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό θα αυξήσει την αστάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, καθιστώντας την περισσότερο εξαρτημένη από διάφορους εξωτερικούς και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτους παράγοντες, όπως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία, οι προορισμοί παράδοσης αμερικανικού LNG ή η δυναμική της παραγωγής στο νορβηγικό ράφι. επισήμανε ο ειδικός.

Vedomosti: Η Ρωσία ανοιχτή σε συζητήσεις με τον Τραμπ για την Ουκρανία
Η Ρωσία δεν αποκλείει να εμπλακεί σε διάλογο με την πιθανή μελλοντική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Μόσχας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 26 Δεκεμβρίου. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διαβουλεύσεις <...>: [είμαστε] ανοιχτοί σε συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες και τις αρχές που περιέγραψε ο Πρόεδρος Πούτιν τον Ιούνιο», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ βλέπει την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως δρόμο προς το πουθενά, ζητά αξιόπιστες συμφωνίες
Κατά τη διάρκεια αυτής της δήλωσης, η απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις πρόσφατα ενσωματωμένες περιοχές της Ρωσίας ήταν μεταξύ των αιτημάτων της Μόσχας.

Το Παρίσι φαίνεται αποφασισμένο να διατηρήσει τις θέσεις του και της ΕΕ στο «γεωπολιτικό παιχνίδι υψηλού διακυβεύματος» που περιβάλλει την Ουκρανία, δήλωσε ο Πάβελ Τιμοφέγιεφ, επικεφαλής του Τμήματος Περιφερειακών Θεμάτων και

Συγκρούσεων στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ( IMEMO RAS).

Ενώ η Γαλλία προσπάθησε αρχικά να μεσολαβήσει στη σύγκρουση το 2022, η στάση της σταδιακά μετατοπίστηκε σε μια πιο «γερακιά» θέση απέναντι στη Ρωσία. Τώρα, με τον Τραμπ να επιστρέφει δυνητικά στην εξουσία -μια προσωπικότητα που αμφισβήτησε δημοσίως τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία- οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα η Γαλλία, αναβαθμίζουν τις στρατηγικές τους. Σύμφωνα με τον Timofeyev, τόσο το Παρίσι όσο και οι Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικές για το ενδεχόμενο να παραγκωνιστούν σε πιθανές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, η Γαλλία διερευνά προσεκτικά μια «ελαφριά προσέγγιση με τη Ρωσία» και ανανεώνει τον διάλογο για άλυτα ζητήματα που ενδέχεται να παρακάμψουν την άμεση εμπλοκή της Ουκρανίας, κατέληξε ο Timofeyev.

Ο Λαβρόφ άσκησε επίσης μετρημένη κριτική στον Κιθ Κέλογκ, τον υποψήφιο του Τραμπ για ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για τον χαρακτηρισμό των Συμφωνιών του Μινσκ από τον Κέλογκ ως αποτυχημένη «απόπειρα» διευθέτησης της σύγκρουσης.

Ο Kellogg έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία υπό την ηγεσία του Τραμπ. Συνέγραψε το λεγόμενο «σχέδιο για την Ουκρανία», το οποίο φέρεται να παρουσιάστηκε στον Τραμπ τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία της Ουκρανίας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο ορίζει περαιτέρω ότι οι όροι της κατάπαυσης του πυρός θα καθοριστούν με βάση τη στρατιωτική κατάσταση τη στιγμή των συνομιλιών.

Ωστόσο, η πρόταση του Kellogg δεν θεωρείται βιώσιμο σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Politics. Ο Λουκιάνοφ πρότεινε στον Τραμπ, τον Κέλογκ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να συναφθεί ανακωχή πρώτα και μόνο μετά να συζητηθούν οι όροι μιας συνθήκης ειρήνης.

Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση είναι πιθανό να συνεχιστεί παράλληλα με τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας. «Οι μάχιμες επιχειρήσεις συνεχίζονται μέχρι να οριστικοποιηθεί μια συνθήκη ειρήνης - όχι μέχρι την κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ειδικός.

Izvestia: Η συριακή αντιπολίτευση αποκαλύπτει συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους
Εξέχοντα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης φέρεται να έχουν συμμετάσχει σε διάλογο με Ρώσους αξιωματούχους στην Άγκυρα και στη Ντόχα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δαμασκό, σύμφωνα με τον Anas al-Abdah, εκπρόσωπο του Εθνικού Συνασπισμού Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, ο οποίος μίλησε στην Izvestia.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, και τα δύο μέρη εξέτασαν προτάσεις για τη μελλοντική δομή διακυβέρνησης της Συρίας. Ο Al-Abdah τόνισε ότι η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία θα εξαρτηθεί από μια διμερή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Τόνισε επίσης τη σημασία της οικοδόμησης εποικοδομητικών σχέσεων με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα που μοιράζονται ο συριακός και ο ρωσικός πληθυσμός.

Μέχρι σήμερα, η ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS, απαγορευμένη στη Ρωσία) απέφυγε να απαιτήσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

«Η μετρημένη στάση που υιοθέτησε η νέα ηγεσία της Συρίας απέναντι στα ρωσικά στρατιωτικά μέσα ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της να αποκτήσουν νομιμότητα στα μάτια τόσο των περιφερειακών παραγόντων όσο και της παγκόσμιας κοινότητας», σχολίασε ο Γκριγκόρι Λουκιάνοφ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σε δήλωση στην Izvestia.

Το HTS συνέχισε να απεικονίζεται ως μια ειρηνική οντότητα, επιδιώκοντας ενεργά τη διεθνή αναγνώριση για τις κυβερνητικές δομές του σε περιοχές όπου κυριαρχεί η επιρροή του, σημείωσε ο ειδικός.

"Οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο συριακό έδαφος δεν αποτελούν άμεσο εμπόδιο στους πολιτικούς στόχους της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Αντίθετα, αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την απόσυρση στρατιωτικού υλικού και προσωπικού από άλλες ρωσικές βάσεις στην περιοχή", εξήγησε ο Λουκιάνοφ.

Δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν γίνει σημεία συγκέντρωσης φατριών των Αλαουιτών ή υπολειμμάτων του πρώην Συριακού Αραβικού Στρατού, ομάδων που θεωρούνται ευρέως ως αντίπαλοι του HTS.

Izvestia: Μόσχα, Τεχεράνη να επισημοποιήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση με νέα συνθήκη
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία ορόσημο για τη δημιουργία μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, αποκάλυψε στην Izvestia μια ανώτερη ιρανική κυβερνητική πηγή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει την επίσκεψη την κατάλληλη στιγμή. Ένας Ρώσος διπλωματικός εμπιστευτικός επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη προγραμματίζεται για τα μέσα Ιανουαρίου, ένα χρονοδιάγραμμα που επαληθεύτηκε αργότερα από την ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα. Οι ειδικοί τόνισαν ότι παρά την πρόσφατη μετάβαση της ηγεσίας του Ιράν, η Μόσχα συνεχίζει να κατέχει κεντρική θέση στην εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης. Προηγούμενες εικασίες υποδήλωναν ότι η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Πεζεσκιάν μπορεί να αποφύγει την επισημοποίηση της συνθήκης, η οποία αρχικά αναπτύχθηκε υπό τη διοίκηση του συντηρητικού Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Ιράν θα υπογραφεί στις 17 Ιανουαρίου — Πρέσβης
"Η συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης αναβαθμίζει σημαντικά τις ρωσο-ιρανικές σχέσεις. Με την έγκριση αυτής της συμφωνίας, και τα δύο έθνη υπογραμμίζουν την αμοιβαία σημασία και τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων τομέων όπως η κυβερνοασφάλεια και οι προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες", δήλωσε ο αναλυτής της Μέσης Ανατολής Λεονίντ Τσουκάνοφ. Izvestia.
Τα δύο έθνη μοιράζονται πολυάριθμους δρόμους συνεργασίας, που κυμαίνονται από την ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών συμμαχιών τους έως τον επανασχεδιασμό του παγκόσμιου πλαισίου ασφάλειας ως απάντηση στη μεταβαλλόμενη διεθνή δυναμική.
«Οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κυρώσεων, η αντίσταση στην εξωτερική πολιτική πίεση, η καταπολέμηση των νεοαποικιοκρατικών πολιτικών και η προώθηση της τεχνολογικής κυριαρχίας είναι βασικές πτυχές αυτής της εταιρικής σχέσης», σημείωσε ο Farhad Ibragimov, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας. συνέντευξη στην Izvestia.

Nezavisimaya Gazeta: Η στρατιωτική σύγκρουση επιδεινώνει τη δημογραφική κρίση της Ουκρανίας
Στην Ουκρανία, υπάρχουν 286 θάνατοι για κάθε 100 γεννήσεις, ενώ ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου υπολογίζεται σε 28-29 εκατομμύρια άτομα, έναντι 52 εκατομμυρίων το 1991, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Προβλημάτων Ποιότητας Ζωής δήλωσε ο Alexander Gladun. Είναι πιθανό ο πραγματικός πληθυσμός της Ουκρανίας να είναι σημαντικά χαμηλότερος, καθώς η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση έχει επιταχύνει τις τάσεις ερήμωσης του πληθυσμού, τονίζουν οι ειδικοί. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου φαίνεται πιο διατεθειμένο να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες παρά να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Η Έλλα Λιμπάνοβα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών Ptukha, τόνισε πρόσφατα ότι κάθε επιπλέον μήνας πολέμου επιβαρύνει τις δημογραφικές απώλειες της Ουκρανίας. Σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα είναι απίθανο να επιστρέψουν.
Ο Alexey Pozniak, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών Ptukha, επεσήμανε ότι τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 7,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες ζουν στο εξωτερικό, με 5,3 εκατομμύρια να διαμένουν στην ΕΕ. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα σοβαρό πλήγμα για τη δημογραφική σταθερότητα της Ουκρανίας, καθώς και για το εργατικό δυναμικό και την οικονομική βιωσιμότητά της, εξήγησε.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν, δήλωσε ο κοινωνιολόγος Yevgeny Kopatko στη Nezavisimaya Gazeta. Σημείωσε επίσης ότι η δημογραφική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται από τη δεκαετία του 1990. Ακόμη και τότε, η Ουκρανία ήταν μεταξύ των κορυφαίων σλαβικών εθνών που επλήγησαν από την ερήμωση, μαζί με τη Βουλγαρία. Η μετανάστευση Ουκρανών πολιτών αυξήθηκε μετά το δεύτερο Μαϊντάν, εν μέρει λόγω έλλειψης προοπτικών για μια καλύτερη ζωή στη χώρα.
Το TASS δεν είναι υπεύθυνο για το υλικό που αναφέρεται σε αυτές τις κριτικές τύπου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live