Οι ένοπλες συγκρούσεις στις ανατολικές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) συνεχίζουν να εντείνονται, οδηγώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (FARDC) σε έναν μακρύ πόλεμο με ένοπλες ομάδες συμπεριλαμβανομένου του M23 και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε αναζήτηση ασφάλειας.
Μετά από μια περίοδο ηρεμίας, η σύγκρουση με το M23 επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και εντάθηκε το 1ο τρίμηνο του 2024. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (IDPs) στην επαρχία North Kivu συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τους 1.561.676 IDPs στις 29 Μαρτίου 2024 ( IOM), και 1,73 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στις 31 Ιανουαρίου 2024 (OCHA). Περισσότεροι από 127.000 εκτοπισμένοι από το Βόρειο Κίβου παραλήφθηκαν στη Μινόβα (Νότιο Κίβου) μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2024. Η ξαφνική εισροή εκτοπισμένων, που αριθμούσαν περίπου 350.000 τον Μάρτιο στο Βόρειο Κίβου, έχει καταπονήσει τους υπάρχοντες πόρους, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Επιπλέον, η κλιμάκωση της βίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ανθρωπιστική πρόσβαση, την οικονομική επιβράδυνση και τον υψηλό πληθωρισμό, έχει επιτείνει τις επείγουσες ανάγκες των πληττόμενων κοινοτήτων.
Εκτός από τις άμεσες προκλήσεις που θέτει ο εκτοπισμός και οι συγκρούσεις, η εκτεταμένη φτώχεια και η ευπάθεια επιδεινώνουν περαιτέρω τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης. Η μετατόπιση πληθυσμού στο Νότιο Κίβου επηρέασε περίπου 1,55 εκατομμύρια ανθρώπους τον Μάρτιο, με σημαντική αύξηση 10% από το 2022. Αυτές οι εκτοπίσεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στην προστασία, την κοινωνική συνοχή, την οικονομία, την ασφάλεια και την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες, επιδεινώνοντας τις εντάσεις της γης και βάζοντας υπό πίεση τις κοινότητες υποδοχής. Η κατάσταση προστασίας επιδεινώνεται από τις επισφαλείς συνθήκες και την έλλειψη ιδιωτικότητας που προκαλείται από τον εκτοπισμό, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου, καθώς και κινδύνους προστασίας των παιδιών, όπως ο χωρισμός της οικογένειας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Η διαβίωση σε υπερπλήρεις καταυλισμούς ή πρόχειρα καταφύγια χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και υπηρεσίες υγείας αυξάνει τον κίνδυνο υποσιτισμού, ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό και άλλων επιπλοκών στην υγεία.
Επιπλέον, η διακοπή των βασικών υπηρεσιών και υποδομών λόγω της σύγκρουσης επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και βασικές προμήθειες.
Καθώς η ένοπλη αντιπαράθεση συνεχίζει να εντείνεται, με επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, είναι πιθανό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να φεύγουν σε ασφαλείς περιοχές στην Γκόμα και στο Νότιο Κίβου. Η πρόσβαση σε γεωργική και βοσκοτόπια, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση είναι πολύ περιορισμένη υπό αυτές τις συνθήκες, επιδεινώνοντας την έκθεσή τους στην επισιτιστική ανασφάλεια, τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, η IFRC έκανε μια έκτακτη έκκληση για να υποστηρίξει τον Ερυθρό Σταυρό της ΛΔΚ στην απάντησή του στο Πληθυσμιακό Κίνημα μετά την κρίση του M23. Η έκκληση είναι για 50 εκατομμύρια CHF (30 εκατομμύρια CHF μέσω της Γραμματείας) για την υποστήριξη 500.000 ανθρώπων στο Βόρειο και στο Νότιο Κίβου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται συμπληρωματικά με τη βοήθεια της ΔΕΕΣ και των Συμμετεχουσών Εθνικών Εταιρειών (PNS) στη χώρα.
Αυτή η έκθεση συντάχθηκε για να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους δωρητές και το κοινό σχετικά με την πρόοδο της επιχείρησης, τις προγραμματισμένες δραστηριότητες προτεραιότητας και τις ανάγκες χρηματοδότησης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ