Ven, Jan 10, 2025

ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ  ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Η νέα ηγεσία στη Συρία εκτος των άλλων προτεραιοτήτων θα πρέπει να ενεργήσει για την αποναρκοθέτηση τεραστίων εκτάσεων ναρκοπεδίων. Αφού όπως αναφέραμε πιο πάνω η εκτεταμένη βία σε ολόκληρη τη χώρα μέσω επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που βασίζονταν σε οχήματα καθώς και μικρών πυροβόλων όπλων και ελαφρών όπλων.Η μόλυνση από πυρομαχικά πολλών εδαφών είναι ακραία .
Η μόλυνση είναι απίστευτα ποικιλόμορφη και τεράστια καθώς στη Συρία έχει χρησιμοποιηθεί όλο το φάσμα των εκρηκτικών όπλων: Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, νάρκες ξηράς, συμπεριλαμβανομένων αυτοσχέδιων ναρκών, εναέριες βόμβες, όλμοι κ.λπ. χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σύγκρουσης.
Όλη η Συρία είναι μολυσμένη. Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό της έκτασης της μόλυνσης και τον ασφαλή καθαρισμό της γης για αποτελεσματική χρήση θα διαρκέσουν δεκαετίες και πρέπει να αρχίσουν από σήμερα
…………………………………………………………….
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Βοήθειας κατά των Ναρκών στις 4 Απριλίου του 2024, ο Erik Tollefsen, επικεφαλής της μονάδας μόλυνσης όπλων για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), είπε τα εξής:
Ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος από συγκρούσεις υψηλής έντασης, του είδους που αφήνει πίσω τους ανείπωτους αριθμούς μη εκρηκτικών πυρομαχικών. Αυτά τα κληρονομημένα όπλα αντιπροσωπεύουν θανάσιμο κίνδυνο για τις κοινότητες που προσπαθούν να ζήσουν μια ασφαλή, κανονική ζωή.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, εννέα μικρά παιδιά στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους όταν το ένα έπιασε ένα άγνωστο αντικείμενο και προκάλεσε μια αποκαρδιωτικά θανατηφόρα έκρηξη.
Τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται σωστά στους κινδύνους στην ενεργό μάχη – στην Κολομβία, τη Γάζα, το Σουδάν και την Ουκρανία. Αλλά αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι αυτό που ακολουθεί: ο θανατηφόρος απόηχος του πολέμου που διαρκεί πολύ μετά τη λήξη των μαχών.
Απαιτούνται περισσότεροι οικονομικοί πόροι και εξοπλισμός για την απομάκρυνση μη εκρηκτικών πυρομαχικών και για την εκπαίδευση των κοινοτήτων σχετικά με το πώς να προστατεύονται. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εργάζεται μαζί με τους εταίρους μας - συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου - σε εμπόλεμες ζώνες και πρώην εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει αυτούς τους κινδύνους, όλα με στόχο την πρόληψη περισσότερων παιδιών – όπως αυτοί στο Αφγανιστάν – από το να πεθάνεις τόσο άσκοπα.

H Γαλλική Handicap International - Ανθρωπισμός & Ένταξη προειδοποιούσε από το 2022
Σχετικά με την Ανθρωπότητα και την Ένταξη
Ο συν-νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Humanity & Inclusion είναι μια διεθνής ΜΚΟ που εργάζεται σε καταστάσεις φτώχειας και αποκλεισμού, συγκρούσεων και καταστροφών. Εργαζόμαστε ακούραστα δίπλα σε άτομα με αναπηρίες και άτομα που ζουν σε καταστάσεις ακραίας ευπάθειας για να βοηθήσουμε στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και στην προώθηση του σεβασμού της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Τα τελευταία 40 χρόνια, η Humanity & Inclusion εργάζεται για την υποστήριξη των επιζώντων εκρηκτικών όπλων και τα τελευταία 30 χρόνια εκστρατεύει κατά των ναρκών κατά προσωπικού και των βομβών διασποράς, με έργα που κυμαίνονται από την εκκαθάριση βομβών έως την εκπαίδευση κινδύνου, τη διδασκαλία των πολιτών για το τους κινδύνους αυτών των όπλων και πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν ζείτε ανάμεσά τους. Αυτή η υπεράσπιση οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης για την απαγόρευση ναρκών της Οτάβα (1997) και της σύμβασης του Όσλο για τα πυρομαχικά διασποράς (2008). Η Humanity & Inclusion είναι ένας από τους έξι ιδρυτικούς οργανισμούς της Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών ξηράς (ICBL) και συνιδρυτής του Συνασπισμού Πυρομαχικών Διασποράς.

Συρία | Το 50% των ανθρώπων που κινδυνεύουν από εκρηκτικό κίνδυνο. έως και 300.000 μη εκραγμένα πυρομαχικά καραδοκούν
Μετά από 11 χρόνια πολέμου και έντονης χρήσης εκρηκτικών όπλων στη Συρία, έως και 300.000 εκρηκτικές μηχανές απέτυχαν να πυροδοτήσουν, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Humanity & Inclusion , σε συνεργασία με την περιοχή ευθύνης για τη δράση των ναρκών της Συρίας. « Εκρηκτικοί μηχανισμοί στη Συρία: αντίκτυπος και απαιτούμενη δράση», απεικονίζει μια οδυνηρή εικόνα των ακραίων επιπέδων μόλυνσης της Συρίας, με έναν στους δύο ανθρώπους (πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα) να κινδυνεύει.
Η έκθεση υπογραμμίζει την έκταση και την ποικιλία της μόλυνσης από εκρηκτικά μηχανήματα και τις συνέπειες. Το 2020, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 76 ατυχήματα με εκρηκτικά μηχανήματα την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα κάθε 20 λεπτά.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις της μόλυνσης στους ανθρώπους, τις ζωτικές υποδομές και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας καθίστανται σαφείς, καθώς και το κρίσιμο έργο που επιτελούν οι φορείς της ανθρωπιστικής δράσης ναρκών και τα βήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η έκθεση συντάχθηκε με την υποστήριξη περισσότερων από 60 οργανισμών που ειδικεύονται στην Ανθρωπιστική Δράση κατά των Ναρκών στη Συρία, γνωστή ως Περιοχή Ευθύνης για τη Δράση των Ναρκών της Συρίας.
«Οι απειλές με εκρηκτικά μηχανήματα υπάρχουν παντού», λέει ο Jeff Meer, Εκτελεστικός Διευθυντής Humanity & Inclusion των ΗΠΑ. «Ωστόσο, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που επέζησαν από ατυχήματα λένε ότι δεν είχαν ιδέα ότι η περιοχή ήταν επικίνδυνη πριν από την έκρηξη. Η διδασκαλία των κοινοτήτων πώς να εντοπίζουν, να αποφεύγουν, να επισημαίνουν και να αναφέρουν τους κινδύνους είναι μια επείγουσα ανάγκη εάν θέλουμε να αποτρέψουμε μελλοντικά ατυχήματα».
Πράγματι, τη στιγμή των καταγεγραμμένων ατυχημάτων, τα θύματα τις περισσότερες φορές ταξίδευαν ή μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο, εκτελούσαν αγροτικές και οικιακές εργασίες ή έπαιζαν με τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Το υψηλότερο ρεκόρ ατυχημάτων
Η Συρία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από εκρηκτικά μηχανήματα στον κόσμο, η πλειονότητα των καταγεγραμμένων ατυχημάτων είναι στη βορειοδυτική Συρία.
Η Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών (UNMAS) συντόνισε αναφορές θυμάτων και κατέγραψε 12.345 απώλειες από εκρηκτικά μηχανήματα στη Συρία μεταξύ 2013 και 2020, με αποτέλεσμα 4.389 θανάτους και 7.956 τραυματισμούς.
Το 2020, το Land Mine Monitor κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετήσιων θυμάτων (2.729) για τη Συρία από τότε που ξεκίνησε η αναφορά του το 1999. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρα πολύ υψηλότερος δεδομένων των περιορισμών στη συλλογή δεδομένων. Για παράδειγμα, η Action on Armed Violence κατέγραψε 77.535 απώλειες από εκρηκτικά μηχανήματα στη Συρία μεταξύ 2011 και 2020.
Μαζική και ποικίλη μόλυνση
Το 2022, οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία, εκτός από την εκτεταμένη βία σε ολόκληρη τη χώρα μέσω επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που βασίζονται σε οχήματα και μικρών πυροβόλων όπλων και ελαφρών όπλων.
Η μόλυνση είναι απίστευτα ποικιλόμορφη και τεράστια καθώς στη Συρία έχει χρησιμοποιηθεί όλο το φάσμα των εκρηκτικών όπλων: Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, νάρκες ξηράς, συμπεριλαμβανομένων αυτοσχέδιων ναρκών, εναέριες βόμβες, όλμοι κ.λπ. χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της 11χρονης σύγκρουσης.
Όλη η Συρία είναι μολυσμένη. Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό της έκτασης της μόλυνσης και τον ασφαλή καθαρισμό της γης για αποτελεσματική χρήση θα διαρκέσουν δεκαετίες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορείς να ξαναχτίσεις τη Συρία χωρίς άδεια χρήσης όπλων», προσθέτει ο Meer. «Ωστόσο, η μόλυνση είναι τόσο μεγάλη και τόσο ποικιλόμορφη που οι ειδικοί στην εκκαθάριση χρειάστηκε να προσαρμοστούν και να εφεύρουν νέους τρόπους εργασίας. Είμαστε σίγουροι ότι από το 2050, στα μέσα αυτού του αιώνα, οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης θα συνεχιστούν για την απελευθέρωση της χώρας από την απειλή των ναρκών και άλλων εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου».
Η μόλυνση καλύπτει γεωργικές εκτάσεις, διαταράσσοντας την παραδοσιακή τοπική οικονομία και αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους εργάτες της γεωργίας που επιστρέφουν σε μη ασφαλή χωράφια για να βγάλουν τα προς το ζην που είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, οι αστικές περιοχές είναι πολύ μολυσμένες, γεγονός που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο και εμποδίζει τους ανθρωπιστές να εφαρμόσουν τόσο απαραίτητες δραστηριότητες όπως η ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και κέντρων υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία για το 2021 που συγκέντρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΜΚΟ, οι φορείς της ανθρωπιστικής δράσης ναρκών έχουν εκκαθαρίσει σχεδόν 2,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης στην οποία έχουν βρει ή καταστρέψει περισσότερα από 4.820 εκρηκτικά ή υπολείμματα εκρηκτικών. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει εκπαίδευση για τον κίνδυνο ναρκών και περισσότερα από 8.300 θύματα έχουν λάβει ειδική βοήθεια.
Μεθοδολογία
"Εκρηκτικοί μηχανισμοί στη Συρία: αντίκτυπος και απαιτούμενη δράση" βασίζεται σε διαθέσιμα δεδομένα από μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων, αναφορών θυμάτων, ερευνών επιπτώσεων στην κοινότητα, συντονισμένες από τον ΟΗΕ πολυτομεακές αξιολογήσεις αναγκών, έρευνες ΜΚΟ και πληροφορίες από το ανθρωπιστικό επιτόπιο προσωπικό και τους επηρεαζόμενους πρόσωπα. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση με περισσότερους από 20 διεθνείς ανθρωπιστικούς διεθνείς οργανισμούς στη Συρία, εννέα από τους οποίους επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική δράση κατά των ναρκών, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μαρτίου 2022.
Έρευνα μόλυνσης από εκρηκτικά μηχανήματα στη βορειοανατολική Συρία, Μάιος 2024
Συνολικά, η έρευνα μόλυνσης από εκρηκτικά μηχανήματα στη βορειοανατολική Συρία βρήκε μεγάλο αντίκτυπο σε περιοχές όπου οι ένοπλες μάχες συνεχίζονται για τη μεγαλύτερη διάρκεια. Το 2024, το επίπεδο των μολυσμένων περιοχών που περιμένουν τεχνικές ή εκκαθαριστικές παρεμβάσεις παραμένει δραματικό. Χάρη στα αποτελέσματα της έρευνας και σε συνδυασμό με πρόσθετα δεδομένα που βασίζονται στο IMSMA, καταγράφηκε ότι ένας εκπληκτικός αριθμός 749 επικίνδυνων περιοχών, συνολικού εμβαδού 38.012.478,08 m2 και 570 σημείων εκρηκτικών μηχανισμών (μεμονωμένα αντικείμενα) συνεχίζουν να προκαλούν άμεσες απειλές για τους αμάχους στο NES. Αυτός ο αριθμός δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί νέα μόλυνση σε περιοχές που εξακολουθούν να πλήττονται από αυτή την πολυμερή σύγκρουση. Ενώ αυτή η έκθεση είναι η πιο ολοκληρωμένη και πιο γνωστή εικόνα που είναι γνωστή αυτή την ημερομηνία στο NES, αναμένονται κενά, ιδίως σε περιοχές όπου η πρόσβαση παρεμποδίζεται από λόγους ασφαλείας.
Πολλές περιοχές όπως η Menbij, η Deir Ez Zor, η Al Mayadin, η Raqqa και η Ras Al Ain, έχουν καταγράψει εξαιρετικά επίπεδα μόλυνσης. Ως εκ τούτου, περισσότερο από το 50% των κοινοτήτων τους επηρεάζεται από την παρουσία Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ανησυχητικά, η κυβέρνηση του Χαλεπίου και της Ντέιρ Εζ Ζορ έχουν δει πολύ περιορισμένες, σχεδόν ανύπαρκτες, δυνατότητες εκκαθάρισης τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, καταγράφονται συνεχώς ατυχήματα και θύματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
Οι περιοχές του Abu kamal, του At Thawrah και του Ain Al Arab (Κομπάνι) φέρονται επίσης να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό με 41%, 43% και 47% αντίστοιχα των κοινοτήτων να έχουν μολυνθεί.
Με βάση μια μεθοδολογία κόστους που αναπτύχθηκε από την υποομάδα εργασίας NES Mine Action σε συνεργασία με τον τομέα της Δράσης Ναρκών Ολόκληρης της Συρίας, απαιτείται τουλάχιστον 150 000 000 USD για την αντιμετώπιση των σημερινών ανοιχτών επικίνδυνων περιοχών. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει παράλληλες και υποχρεωτικές δραστηριότητες όπως η τοπογραφία, η εκπαίδευση κινδύνου και η βοήθεια στα θύματα. Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ικανότητες εκκαθάρισης παραμένουν οι ίδιες με το 2023, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 15 χρόνια για την αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων. Τέτοια στοιχεία δεν εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο πρόσθετης μόλυνσης, η οποία είναι αναπόφευκτη λόγω των ενεργών συγκρούσεων σε ορισμένες περιοχές, πολλαπλασιάζοντας περαιτέρω μη εκραγμένα και εγκαταλειμμένα πυρομαχικά.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη των NES για να χρησιμοποιήσουν τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους για να κατευθύνουν τις δραστηριότητες σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ενώ αυτή η έκθεση επισημαίνει βασικά στοιχεία, απαιτείται περισσότερη δουλειά και δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, εάν η βορειοανατολική Συρία θέλει να κάνει ρεαλιστικά βήματα προς την απελευθέρωση από νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενεργώντας ως αρχή και Κέντρο Δράσης Ναρκών, το NESMAC (NES Mine Action Center) θα είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό τέτοιων προτεραιοτήτων με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και την ανάπτυξη ετήσιων επιχειρησιακών σχεδίων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΞΑΜΕ
Το χαμηλό κόστος και η ευκολία κατασκευής ναρκών επέτρεψαν επίσης σε άλλα μέρη της σύγκρουσης να χρησιμοποιήσουν υπερβολικά αυτά τα πυρομαχικά χωρίς να δείξουν καμία ανησυχία για την απομάκρυνσή τους ή ακόμη και την αποκάλυψη των τοποθεσιών τους, κάτι που είναι ολοφάνερο στις επαρχίες που είδαν συγκρούσεις και αλλαγές των δυνάμεων ελέγχου. Σε μια σχετική σημείωση, η έκθεση παρέχει λεπτομέρειες για ορισμένους από τους πιο σημαντικούς τύπους ναρκών ξηράς που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων πυρομαχικών διασποράς, των οποίων η ανάπτυξη στη Συρία SNHR μπόρεσε να τεκμηριώσει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Υπάρχει ειδική έκθεση από το 2023 η οπόια περιλαμβάνει επίσης χάρτες που δείχνουν τις κατά προσέγγιση τοποθεσίες των περιοχών που πιστεύεται ότι είναι μολυσμένες με APL σε πολλές συριακές επαρχίες. Αυτές οι νάρκες θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τις μελλοντικές γενιές της Συρίας για τις επόμενες δεκαετίες, πρώτα και κύρια για τα παιδιά. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι αυτοί οι χάρτες αντικατοπτρίζουν το ελάχιστο των ναρκών ξηράς και των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί στη Συρία υπό το φως των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ομάδα SNHR κατά τη δημιουργία των χαρτών, οι οποίες επηρεάζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περιοχές που τα μέλη της ομάδας μπόρεσαν να εντοπίσουν.

Η έκθεση τεκμηριώνει τους θανάτους τουλάχιστον 3.353 αμάχων. συμπεριλαμβανομένων 889 παιδιών, 335 γυναικών, οκτώ ιατρικού προσωπικού, επτά προσωπικού Πολιτικής Άμυνας (Λευκά Κράνη) και εννέα ακτιβιστές μέσων ενημέρωσης, σε εκατοντάδες εκρήξεις της APL στη Συρία μεταξύ Μαρτίου 2011 και 4 Απριλίου 2023. Αυτός ο αριθμός των νεκρών χωρίζεται σε:
– 2.971 άμαχος πληθυσμός; συμπεριλαμβανομένων 765 παιδιών, 304 γυναικών (ενήλικες γυναίκες), οκτώ ιατρικού προσωπικού, επτά προσωπικού Πολιτικής Άμυνας (Λευκά Κράνη) και εννέα ακτιβιστών στα μέσα ενημέρωσης. που σκοτώθηκαν από την έκρηξη ναρκών ξηράς σε ολόκληρη τη Συρία.
– 382 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 124 παιδιά και 31 γυναίκες, που σκοτώθηκαν από την έκρηξη υπολειμμάτων πυρομαχικών διασποράς που είχαν απομείνει από προηγούμενες επιθέσεις πυρομαχικών διασποράς που πραγματοποιήθηκαν από δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και ρωσικές δυνάμεις μεταξύ της πρώτης τεκμηριωμένης χρήσης πυρομαχικών διασποράς τον Ιούλιο του 2012 έως τις 4 Απριλίου , 2023.
Η έκθεση περιλαμβάνει επιπλέον γραφήματα που δείχνουν τον τρέχοντα αριθμό των νεκρών και την κατανομή ανά έτος και επαρχία.
Επιπλέον, η έκθεση τονίζει ότι οι νάρκες έχουν προκαλέσει παραμόρφωση και σοβαρούς τραυματισμούς σε πολίτες. Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων που τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα εκρήξεων ναρκών ξηράς, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 10.400 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, με πολλούς να υποστούν ακρωτηριασμό άκρων ως αποτέλεσμα ακρωτηριασμού, και τώρα χρειάζονται τεχνητών άκρων και προγραμμάτων αποκατάστασης και υποστήριξης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η συνεχιζόμενη παρουσία ναρκών ξηράς εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις εργασίες και την επιστροφή των εκτοπισμένων, καθώς και στο έργο των εργαζομένων στην αρωγή, του προσωπικού της πολιτικής άμυνας και στον εξοπλισμό τους, για να μην αναφέρουμε τη διαδικασία ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.
Η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι οι νάρκες εξακολουθούν να προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς μέχρι σήμερα αποτελεί ανησυχητική ένδειξη της εκτεταμένης χρήσης τους από τα διάφορα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι πολλές νάρκες ξηράς που τοποθετήθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Η έκθεση προσθέτει ότι οι νάρκες ξηράς ταξινομούνται ως αδιάκριτα όπλα των οποίων η χρήση απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και των οποίων ο μόνος στόχος είναι να δημιουργήσουν μαζικό τρόμο και φόβο.
ΣΗΜΕΡΑ
Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Οι καταστροφικές συνέπειες των ναρκών κατά προσωπικού
Οι νάρκες κατά προσωπικού αφήνουν μια μακροχρόνια κληρονομιά θανάτου, τραυματισμών και βασάνων. Το να πατήσετε μια νάρκη συχνά θα τραυματίσει ή θα σκοτώσει ένα ή περισσότερα άτομα –συχνά παιδιά– με ισόβιες συνέπειες για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η μόλυνση των ορυχείων καθιστά αδύνατη τη χρήση τεράστιων εκτάσεων γης, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η παραγωγή τροφίμων και να καταστρέφονται τα μέσα διαβίωσης. Ο αντίκτυπος των ναρκών κατά προσωπικού στις κοινότητες διαρκεί συχνά για δεκαετίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 1997 η διεθνής κοινότητα ενέκρινε τη Σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά αυτών των όπλων και απαιτεί τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών τους.
Η εκστρατεία για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού ήταν μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η ΔΕΕΣ, μαζί με τα κράτη, τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών ξηράς και τα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξαν μια συνολική απαγόρευση της χρήσης, της αποθήκευσης, της παραγωγής και της μεταφοράς τους. Τα κράτη απάντησαν υιοθετώντας τη Σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού – αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τότε έπρεπε να εφαρμοστεί η Σύμβαση.
Σήμερα, περισσότερα από 20 χρόνια μετά την έγκριση της Σύμβασης, έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την αφαίρεση ναρκών που παραμένουν στο έδαφος, καθώς και την ανακούφιση από τον πόνο των τραυματιών και των οικογενειών τους.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών του κόσμου έχουν πλέον προσχωρήσει στη Σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Η νέα χρήση ναρκών από κράτη, ακόμη και εκείνα που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης, είναι σπάνια. Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μια σταθερή μείωση του ετήσιου ρυθμού των νέων απωλειών από νάρκες και άλλα εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου. Ωστόσο, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, κυρίως λόγω της χρήσης αυτοσχέδιων ναρκών σε ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος ένοπλες συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε 56 χώρες και εδάφη, νάρκες και άλλα εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου – αποτέλεσμα τόσο του παρελθόντος όσο και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων – οδηγούν σε χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο.
Τα άτομα που τραυματίζονται από νάρκες ξηράς και άλλα εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου χρειάζονται συνήθως δια βίου φροντίδα. Η Σύμβαση Απαγόρευσης Ναρκών κατά Προσωπικού απαιτεί από τα κράτη να βοηθήσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ναρκών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε χώρες με πολύ περιορισμένες εγκαταστάσεις υγείας και αποκατάστασης. Ενώ η συμπερίληψη της βοήθειας στα θύματα στη Σύμβαση ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, η πρόοδος στον τομέα αυτό ήταν αργή. Έχει σημειωθεί γενική βελτίωση στην ικανότητα των κρατών μερών να συλλέγουν δεδομένα και να αποκτούν σαφέστερη κατανόηση των αναγκών των θυμάτων, ωστόσο πολλά δεν διαθέτουν εθνικό σχέδιο βοήθειας στα θύματα ή δεν παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες σε εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιζώντες δεν έχουν ακόμη δει ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους και στην πρόσβασή τους σε ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και απασχόληση.
Η Σύμβαση θέτει επίσης σαφείς στόχους εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, δίνοντας σε κάθε χώρα δέκα χρόνια για να ναρκοθετήσει το έδαφός της. Από την υιοθέτηση της Σύμβασης, χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν εκκαθαριστεί και 30 συμβαλλόμενα κράτη που είχαν περιοχές που είναι γνωστό ή ύποπτο ότι περιείχαν τέτοιες νάρκες αναφέρθηκαν τώρα ότι δεν έχουν αυτά τα όπλα. Η εκκαθάριση βρίσκεται σε εξέλιξη σε άλλες 30 πολιτείες, αν και στις περισσότερες από αυτές χρειάστηκε να παραταθεί η αρχική δεκαετής τους προθεσμία.
Τα συμβαλλόμενα κράτη καλούνται επίσης να καταστρέψουν τα αποθέματά τους ναρκών κατά προσωπικού. Πριν από την έγκριση της Σύμβασης, περισσότερα από 130 κράτη αναφέρθηκαν ότι είχαν αυτά τα όπλα. Από τότε, τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν καταστρέψει περισσότερα από 53 εκατομμύρια νάρκες. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο περίπου 30 κράτη –μόνο τα τρία από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης– εξακολουθούν να αποθηκεύουν νάρκες κατά προσωπικού.
Η Τρίτη Διάσκεψη Αναθεώρησης της Σύμβασης – που πραγματοποιήθηκε το 2014 στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης – κατέδειξε τη δυναμική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα στάση των κρατών που έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη συνθήκη. Για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων, η Διάσκεψη ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης του Μαπούτο, το οποίο απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις για τη βελτίωση των εργασιών στους τομείς της βοήθειας στα θύματα, της καταστροφής αποθεμάτων και της εκκαθάρισης ναρκών, καθώς και σαφή δέσμευση για την εκπλήρωση των βασικών στόχων της Σύμβασης έως το 2025 Με αποφασιστική εφαρμογή και βιώσιμους πόρους, αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2024 ΚΑΙ Η ΣΥΡΙΑ
Το ανθρωπιστικό σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η Σύμβαση.
Όταν εγκρίθηκε το 1997, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ναρκών ξηράς ήταν άμαχοι – συχνά εκτοπισμένοι που επέστρεφαν στα σπίτια τους, προσπαθούσαν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους ή αγρότες που επιζητούσαν να ζήσουν από τη γη τους. Ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν παιδιά των οποίων η νεαρή ζωή κόπηκε απότομα ή άλλαξε για πάντα αφού πάτησαν σε νάρκη, είτε πήγαιναν στο σχολείο είτε όταν έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους.

Παρά τη σημαντική πρόοδο από τότε, πάρα πολλές από αυτές τις τραγικές συνέπειες εξακολουθούν να πλήττουν τους αμάχους, οι οποίοι συνεχίζουν να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των ταλαιπωριών. Η ανθρωπιστική επιταγή να τεθεί τέλος σε τέτοια αδιάκριτα όπλα και να υποστηριχθούν τα θύματα ναρκών παραμένει τόσο πιεστική τώρα, όπως ήταν όταν εγκρίθηκε η Σύμβαση.

Η φιλοδοξία για έναν κόσμο χωρίς νάρκες έως το 2025, δυστυχώς, δεν είναι εφικτή. Ο αργός ρυθμός εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις της Σύμβασης και για σημαντικές ελλείψεις στην παροχή βοήθειας στα θύματα ναρκών, για να μην αναφέρουμε την επιβράδυνση του ρυθμού παγκοσμιοποίησης.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των κρατών μελών του ΟΗΕ δεσμεύονται από τη Σύμβαση. Από το 1997, εκατομμύρια αποθηκευμένες νάρκες έχουν καταστραφεί από τα Κράτη Μέρη. Τεράστιες εκτάσεις γης έχουν εκκαθαριστεί και έχουν επιστρέψει σε ασφαλείς χρήσεις.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΝΙΖΕΙ

Αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα μας κάνουν να ελπίζουμε ότι, μαζί, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε μακροχρόνιες και νέες προκλήσεις. Μας ενθαρρύνει η αυξημένη προσοχή σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι αυτοσχέδιες νάρκες κατά προσωπικού, η κοινωνικοοικονομική ένταξη των επιζώντων ναρκών, η εκπαίδευση κινδύνου ναρκών, η περιβαλλοντική βλάβη και οι δυνατότητες ταχείας τεχνολογικής προόδου για την αποναρκοθέτηση.


Πρέπει να είμαστε σταθεροί στη διασφάλιση της οικουμενικότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης και να υπερασπιζόμαστε ειλικρινά τους ανθρωπιστικούς κανόνες της .
• Αυτό σημαίνει, πρώτον, να μιλάμε ενάντια στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από οποιονδήποτε παράγοντα οπουδήποτε, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση ή τη μεταφορά ενός όπλου, το οποίο συνεπάγεται τόσο αδιάκριτο και μακροχρόνιο ανθρώπινο κόστος, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι Καμποτζιανοί.
• Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε ακούραστα για την οικουμενοποίηση της Σύμβασης.
• Και τρίτον, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις της Σύμβασης, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις παραβιάσεις.

Η νέα ηγεσία στη Συρία εκτος των άλλων προτεραιοτήτων θα πρέπει να ενεργήσει για την αποναρκοθέτηση τεραστίων εκτάσεων ναρκοπεδίων. Αφού όπως αναφέραμε πιο πάνω η εκτεταμένη βία σε ολόκληρη τη χώρα μέσω επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που βασίζονταν σε οχήματα καθώς και μικρών πυροβόλων όπλων και ελαφρών όπλων.Η μόλυνση από πυρομαχικά πολλών εδαφών είναι ακραία .
Η μόλυνση είναι απίστευτα ποικιλόμορφη και τεράστια καθώς στη Συρία έχει χρησιμοποιηθεί όλο το φάσμα των εκρηκτικών όπλων: Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, νάρκες ξηράς, συμπεριλαμβανομένων αυτοσχέδιων ναρκών, εναέριες βόμβες, όλμοι κ.λπ. χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σύγκρουσης.
Όλη η Συρία είναι μολυσμένη. Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό της έκτασης της μόλυνσης και τον ασφαλή καθαρισμό της γης για αποτελεσματική χρήση θα διαρκέσουν δεκαετίες και πρέπει να αρχίσουν από σήμερα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live