Ven, Jan 10, 2025

Η Οργάνωση Διεθνής Χριστιανική Ανησυχία προειδοποιεί

  Η Οργάνωση Διεθνής Χριστιανική Ανησυχία προειδοποιεί

Αδιευκρίνιστο το μέλλον της θρησκευτικής ελευθερίας στη Συρία μετά την ανατροπή του Άσαντ

11/12/2024 Συρία (Διεθνής Χριστιανική Ανησυχία) — Μετά από μια 11ήμερη εκστρατεία από τα προπύργια τους στο βορρά προς τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας στο νότο, οι δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν αυτό το Σαββατοκύριακο να ανατρέψουν την 24χρονη βασιλεία του δικτάτορα Μπασάρ αλ - Άσαντ.
Ο Άσαντ κατέφυγε στη Μόσχα, σύμφωνα με πηγές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ενώ βίντεο από τη Δαμασκό δείχνουν πολίτες να λεηλατούν το παλάτι από το οποίο ο Άσαντ τρομοκρατούσε τον συριακό λαό.
Η κύρια δύναμη των ανταρτών πίσω από το μπλιτς είναι η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), μια τοπική μαχητική ομάδα που φαίνεται να υποκινείται και από τον ισλαμισμό — η ομάδα ιδρύθηκε ως θυγατρική της Αλ Κάιντα και, παρά τη διακοπή των δεσμών της με την ομάδα, συνεχίζει να ασπάζεται τη σαλαφική-τζιχαντιστική ιδεολογία της Αλ Κάιντα — και τον εθνικισμό.
Καθώς κατέβαιναν νότια προς τη Δαμασκό, καταλαμβάνοντας πόλεις στην πορεία, οι μαχητές του HTS ενώθηκαν με άλλες ομάδες που ήταν παρόμοια απογοητευμένες από το καθεστώς Άσαντ και πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα κίνημα που κερδίζει δυναμική στην προσπάθεια ανατροπής του αντιλαϊκού δικτάτορα.
Ο Άσαντ ήταν ο τελευταίος σε μια οικογενειακή δυναστεία που κυβέρνησε τη Συρία από το 1971. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο συριακός λαός περιοριζόταν βάναυσα και υπέφερε από τη συστηματική αφαίρεση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του — συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη λατρεία. Οι Χριστιανοί και άλλες δυσμενείς θρησκευτικές ομάδες υπέστησαν από καιρό σοβαρές διώξεις υπό το καθεστώς Άσαντ.
Ενώ πολλοί στη χώρα πανηγυρίζουν την πτώση ενός δικτάτορα που διέταξε επανειλημμένα τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του και δολοφόνησε χιλιάδες αντιπάλους, οι θρησκευτικές μειονότητες και οι διεθνείς παρατηρητές περιμένουν να δουν πώς θα είναι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του HTS και εάν το HTS θα λειτουργήσει για τη δημιουργία μιας παραγγελίας βάσει δικαιωμάτων.
Στόχοι και Φιλοδοξίες HTS
Η HTS έχει χαρακτηριστεί ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2018 μετά τη διάσπασή της από την Αλ Κάιντα. Η προκάτοχος οργάνωση του HTS, Jabhat al-Nusra, ορίστηκε με παρόμοιο τρόπο και ιδρύθηκε το 2011 από τον Abu Mohammad al-Jolani, ο οποίος σήμερα είναι ο ηγέτης του HTS.
Ακόμη και σε αυτήν την παλαιότερη μορφή, ο al-Jolani και η ομάδα του επικεντρώνονταν πάντα στην αντίθεση στο καθεστώς Άσαντ - ένα σημαντικό γεγονός καθώς δημιούργησε μια πρώιμη έμφαση στον εθνικισμό και όχι στον τζιχαντισμό. Στα χρόνια που πέρασαν, η ομάδα συνέχισε να τονίζει έντονα τις πολιτικές της φιλοδοξίες στη Συρία, κατά καιρούς σε ευρύτερα θέματα του τζιχαντισμού. Αν και οι δηλώσεις του al-Jolani μερικές φορές υπαινίσσονται τους ευρύτερους στόχους ενός παγκόσμιου ισλαμικού χαλιφάτου, το HTS έχει, τα τελευταία χρόνια, επικεντρώσει τη ρητορική του στην εγκαθίδρυση κυριαρχίας στη Συρία και στην εκδίωξη της ιρανικής επιρροής υπέρ του Άσαντ από τη χώρα.
Τα πρώτα χρόνια του Αλ Τζολάνι ως μαχητής πέρασαν πολεμώντας για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ. Μετά από οκτώ χρόνια ως μαχητής του ISIS, όταν επέστρεψε στη Συρία το 2011, ήταν εκπρόσωπος του ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και του οράματός του για την παγκόσμια τζιχάντ και ένα παγκόσμιο ισλαμικό χαλιφάτο. Ωστόσο, το HTS αντιπροσωπεύει ένα διάλειμμα από αυτή την ιδεολογία υπέρ του συριακού εθνικισμού και η ομάδα έχει πολεμήσει κατά της επιρροής της Αλ Κάιντα και του ISIS στη Συρία τα τελευταία χρόνια.
Τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δυνάμεις του κατέλαβαν πόλη μετά από πόλη, ο al-Jolani εργάστηκε για να προβάλει μια εικόνα σχετικής ανεκτικότητας και αποδοχής για τους χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των σιιτών μουσουλμάνων.
«Η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας, όχι η αδυναμία», δήλωσε ο αλ Τζολάνι σε διάταγμα κατά την κατάληψη του Χαλεπίου καθ' οδόν προς τη Δαμασκό. Η έκκλησή του φάνηκε να είναι για μια ενωμένη Συρία και ένα ευρείας βάσης μέλλον για τη χώρα.
Οι παρατηρητές έμειναν έκπληκτοι με τις εντολές για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ωστόσο, ο αρχικός σκεπτικισμός αντιμετωπίστηκε με ειρήνη στις χριστιανικές γειτονιές του Χαλεπίου και οι μαχητές αναφέρθηκαν ότι πήγαν σπίτι με σπίτι επαναλαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ανοχής. Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ορατό σε μια αγορά που βρίσκεται σε μια κατά κύριο λόγο χριστιανική περιοχή της πόλης μετά την κατάληψη των ανταρτών, και οι μαχητές αναφέρουν ότι επέτρεψαν τη συνέχιση των εορτασμών των Χριστουγέννων.
Σε περιοχές που κατείχε το HTS τα τελευταία χρόνια, φέρεται να επέτρεπε κάποιο βαθμό ελευθερίας. Η ομάδα, για παράδειγμα, έχει επιτρέψει το κάπνισμα και άλλες πρακτικές που απαγορεύονται σύμφωνα με μια πιο φονταμενταλιστική ερμηνεία του Ισλάμ. Άλλες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι το HTS παρενοχλούσε και κρατούσε συνεχώς όλους όσοι ασκούσαν κριτική στην ομάδα ή παρέκκλιναν από το θρησκευτικό τους δόγμα, όσο χαλαροί κι αν ήταν.
Τα αρχικά θετικά σημάδια στο Χαλέπι δεν υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι η Συρία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο διαθρησκειακής ανεκτικότητας ή ευρείας θρησκευτικής ελευθερίας. Οι αναφορές από την κατάληψη της Δαμασκού περιλαμβάνουν περιστατικά ανταρτών που διερεύνησαν τη θρησκευτική ταυτότητα των κατοίκων, υποδηλώνοντας ότι η θρησκεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως σημείο έντασης.
Ενώ η άμεση εστίαση του al-Jolani είναι να δημιουργήσει μια λειτουργική κυβέρνηση και έχει ως εκ τούτου κίνητρο να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες κοινότητες σε συνεργασία, εξακολουθεί να είναι ορκισμένος υποστηρικτής της ιδεολογίας Salafi-τζιχαντιστή. Έχει πολύ βαθύτερες ρίζες ως διώκτης της θρησκείας παρά ως υποστηρικτής της ελεύθερης άσκησης της.
Καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί για να δει ποιος τύπος κυβέρνησης θα αντικαταστήσει το καθεστώς Άσαντ, εκατοντάδες χιλιάδες θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία παρακολουθούν επίσης. Για αυτούς, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας από τη νέα κυβέρνηση είναι ένα έντονο προσωπικό άγνωστο. Εάν ο al-Jolani συνεχίσει να σηματοδοτεί την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Χριστιανών και άλλων, αυτό θα ήταν μια θεμελιώδης αλλαγή προς το καλύτερο. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένο και η επιστροφή στους παλιούς του τρόπους υπό το ISIS και την Αλ Κάιντα θα ήταν καταστροφική για αυτές τις ήδη ευάλωτες κοινότητες που υπέφεραν τόσο πολύ υπό τον Άσαντ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live