Dim, Nov 17, 2024

ΕΚΘΕΣΗ 2022: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ 2022: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η διεθνής κοινότητα καλεί για μια στροφή προς καλύτερη πρόληψη, πρόβλεψη και στόχευση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των επισιτιστικών κρίσεων

ΡΩΜΗ – Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονται επείγουσα σωτήρια επισιτιστική βοήθεια και υποστήριξη βιοπορισμού συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικό τρόπο τιμή. Αυτό καθιστά πιο επείγουσα από ποτέ την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των διατροφικών κρίσεων αντί να ανταποκρίνεται απλώς μετά την εμφάνισή τους. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο από μια ετήσια έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Κρίσεων Τροφίμων (GNAFC) - μια διεθνής συμμαχία των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων που εργάζονται για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών κρίσεων από κοινού.
Η έκθεση εστιάζει σε εκείνες τις χώρες και εδάφη όπου το μέγεθος και η σοβαρότητα της επισιτιστικής κρίσης υπερβαίνουν τους τοπικούς πόρους και ικανότητες. Σε αυτές τις καταστάσεις είναι απαραίτητη η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Βασικά στοιχεία

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες ή εδάφη αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδα κρίσης ή χειρότερα (IPC/CH Φάση 3-5) το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση σχεδόν 40 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με τον ήδη αριθμό ρεκόρ 2020. Από αυτούς, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι (570.000) στην Αιθιοπία, τη νότια Μαδαγασκάρη, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη κατατάχθηκαν στη σοβαρότερη φάση της οξείας καταστροφής της επισιτιστικής ανασφάλειας (IPC/CH Φάση 5) και χρειάστηκαν επείγουσα δράση για την αποφυγή εκτεταμένης κατάρρευση των μέσων διαβίωσης, πείνα και θάνατος.

Εξετάζοντας τις ίδιες 39 χώρες ή περιοχές που εμφανίζονται σε όλες τις εκδόσεις της έκθεσης, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κρίση ή χειρότερη (IPC/CH Φάση 3 ή παραπάνω) σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2016 και 2021, με αμείωτη αύξηση κάθε χρόνο από το 2018.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live