Tue, Nov 19, 2024

Ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού στη Λεμεσό κάλεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού

Ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού στη Λεμεσό κάλεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού

Ο Δήμαρχος Λεμεσού προήδρευσε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022, ευρείας σύσκεψης για τις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία στην πόλη της Λεμεσού.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα των επιπτώσεων που θα προκύψουν στη πόλη μας , τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από τις κυρώσεις που η ΕΕ και άλλα κράτη και οργανισμοί επιβάλλουν.

Έγινε μία πρώτη εκτίμηση σφαιρικής αντιμετώπισης των νομικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων επιπτώσεων που έχουν ξεκινήσει να προκύπτουν και αποφασίστηκε όπως καταγραφούν και στη συνέχεια να ζητηθεί, το συντομότερο δυνατό, συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης , εν ανάγκη με τον ίδιο τον ΠτΔ.

Από όσα αναφέρθηκαν στην εκτενή συζήτηση που διεξήχθη, τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται είναι στην οικονομία και στον τουρισμό.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού σε εισαγωγική του ομιλία ανάφερε πως η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή δεν θα προκαλέσει επιπτώσεις μόνο μεταξύ κρατών αλλά θα προκαλέσει και επιπτώσεις πάνω σε κοινωνίες, όπως είναι η κοινωνία της Λεμεσού. Μια κοινωνία ανέφερε, που φιλοξενεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ρωσόφωνους, ρώσους, ουκρανούς και αναπόφεκτα θα επηρεαστεί. "Σαν Λεμεσός θέλουμε να διατηρήσουμε μια κοινωνική συνοχή", είπε.  Σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές που αναμένονται από την Ουκρανία, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανάφερε πως το ανθρωπιστικό είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να δούμε "ως μια πόλη ευαίσθητη". Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Νικολαϊδης, μέχρι στιγμής έχουν έρθει στη Λεμεσό πέραν των 3,500 χιλιάδων Ουκρανών , οι οποίοι θα αναζητήσουν στέγη, εργασία, σχολείο για τα παιδιά τους. Γι' αυτό  έχουν γίνει ήδη κάποιες συναντήσεις με Ουκρανικές οργανώσεις που ασχολούνται κυρίως με ανθρωπιστικά θέματα. Σε ότι αφορά τις διαδικασίες στέγασης τους στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να γίνει κάτι παρά μόνο μέσα από διαδικασίες της ελεύθερης αγοράς. 

Έντονη  ανησυχία εξέφρασε  ο πρόεδρος του Εµπορικού Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Λεµεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας, για το τέλµα στο οποίο οδηγείται η οικονοµική δραστηριότητα, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πότε θα σταµατήσουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «οι οποίες επηρεάζουν όλους ανεξαίρετα τους Ρώσους πλην των λίγων ολιγαρχών». Οι τράπεζες έχουν µπλοκάρει τις κάρτες σε Ρώσους που µένουν στη Λεµεσό 15 χρόνια, είπε.

Ιδιαίτερα έντονος προς την στάση των τραπεζών ήταν και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ.Κώστας Κώστα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ.Άνδρος Καυκαλιάς και ο δήμαρχος Γερμασόγειας κ.Κυριάκος Ξυδιάς.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου κ.Χάρης Πουαγκαρέ, ανάφερε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στον Τουρισμό, ο διευθυντής της ΕΤΑΠ κ.Τώνης Αντωνίου δήλωσε πως κάθε κρίση έχει τις ευκαιρίες της αλλά την ίδια ώρα θεωρεί δύσκολο να μπορέσουν να βρεθούν οι τρόποι που θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την απώλεια των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών.  

Σε ό,τι αφορά κρατήσεις και ακυρώσεις στα ξενοδοχεία από τη Ρωσία και την Ουκρανία, φαίνεται ότι δεν υπήρξαν πολλές κρατήσεις για φέτος κι αυτό, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Λεµεσού, Χάρη Θεοχάρους, επειδή πρόκειται για µια αγορά που την χαρακτηρίζει η τελευταία στιγµή. Πιο συγκεκριµένα, η ρωσική αγορά ανοίγει προς τα τέλη του Απρίλη και οι µεγάλες ροές τουριστών άρχιζαν Μάιο και σκαλωτά συνεχίζονταν µέχρι και τον Οκτώβρη.

Επισηµαίνοντας ότι «αυτή τη στιγµή χάνονται 100-120 πτήσεις εβδοµαδιαίως οπότε γίνεται αντιληπτό ότι το µέγεθος είναι τόσο µεγάλο που ακόµα και να αναπληρωθεί αυτό θα γίνει εν µέρει», ο κ. Θεοχάρους σηµειώνει ότι θα επιχειρηθεί άνοιγµα σε άλλες αγορές µε την ελπίδα ότι θα καλυφθεί σε κάποιο βαθµό το χάσιµο της ρωσικής αγοράς, αλλά παράλληλα ότι θα δηµιουργηθούν και οι βάσεις ώστε οι επόµενες χρονιές να έχουν καλύτερη παρουσία συγκεκριµένων αγορών στην Κύπρο.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Δημάρχοι Λεμεσού, Γερμασόγειας, Μέσα Γειτονιάς, οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, δημοτικοί σύμβουλοι, το ΕΒΕΛ , η ΕΤΑΠ, Αστυνομία, εκπρόσωποι τραπεζών, η ΟΕΒ, ο Έπαρχος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Listen Live