Tue, Nov 19, 2024

Τα ευρήματα της 1ης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης για τις ακτές Λεμεσού παρουσιάστηκαν στο 2ο Blue Limassol Forum

Τα ευρήματα της 1ης ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής μελέτης για τις ακτές Λεμεσού παρουσιάστηκαν στο 2ο Blue Limassol Forum

Φωτογραφίες (Πάμπος Χαραλάμπους) τις εκδήλωσεις εδώ: 

Την ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των αυξανόμενων κινδύνων που ελλοχεύουν για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Λεμεσού καταδεικνύει η περιβαλλοντική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 2ο Blue Limassol Forum στις 30 Μαρτίου 2022. Η μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Frederick για λογαριασμό του Δήμου Λεμεσού εντοπίζει και αξιολογεί για πρώτη φορά, συνολικά και συνδυαστικά, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην παράκτια περιοχή της Λεμεσού, ενώ κρούει σαφώς τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της αειφορίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Blue Limassol Forum πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε υβριδική μορφή: με φυσική παρουσία στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στη Λεμεσό και διαδικτυακά, με τη συμμετοχή πέραν των 400 συμμετεχόντων. Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης, υπογράμμισε τη σημασία του τομέα της ναυτιλίας για την Κύπρο και δη για την πόλη της Λεμεσού, τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την προώθηση μιας συνολικής προσέγγισης για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας ανάπτυξης των θαλασσών μας με βιώσιμο τρόπο. Ο κ. Δημητριάδης συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick και την Οργανωτική Επιτροπή για την περιβαλλοντική μελέτη, που παρέχει χρήσιμες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικών στρατηγικών και δράσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη εθνική ναυτιλιακή πολιτική της Κύπρου και ανακοίνωσε ότι η διάρκειας 60 ημερών δημόσια διαβούλευση για την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κύπρου θα αρχίσει αύριο (31 Μαρτίου) και θα ακολουθηθεί από σειρά τοπικών συναντήσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη και την κοινωνία των πολιτών, καλύπτοντας όλες τις παράκτιες περιοχές της Κύπρου, αρχίζοντας από τη Λεμεσό στις 11 Απριλίου.

Στη δική του ομιλία, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, τόνισε ότι η ενίσχυση της δυναμικής της γαλάζιας οικονομίας στη Λεμεσό είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους του Δημοτικού Συμβουλίου, και έκανε αναφορά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες του Δήμου, μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν την καθιέρωση του θεσμού του Blue Limassol Forum, τη διεξαγωγή της πρώτης ολιστικής Μελέτης Εκτίμησης Κινδύνων για τον Κόλπο της Λεμεσού, και τη λειτουργία του Blue Innovation Centre για θέματα που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία και τη ναυτιλία. Ο Δήμαρχος εξέφρασε και την εκτίμηση του προς το Πανεπιστήμιο Frederick για τη συνεργασία και τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Δήμου Λεμεσού για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας της πόλης μας και τη διασφάλιση του ηγετικού της ρόλου στην ανάπτυξη, την τεχνολογία και την οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου.

Το Συνέδριο χαιρέτισε, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης της ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Δεν μπορεί παρά μια τέτοια πρόκληση να αντιμετωπιστεί συνολικά», ανέφερε ο Δρ Χαραλάμπους και εξήρε το έργο του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου για τον συντονισμό της περιβαλλοντικής μελέτης που παρουσιάζει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των κινδύνων στις ακτές της Λεμεσού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν στο Συνέδριο ο Υπεύθυνος Έργου, Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Δρ Μιχάλης Μακρομηνάς, Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Στο μικροσκόπιο της μελέτης βρέθηκαν οι κύριοι τομείς που σχετίζονται με τις ακτές της Λεμεσού, όπως ο τομέας της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, ο τομέας των λιμένων και της εμπορικής ναυτιλίας, ο τομέας των μαρίνων και των σκαφών αναψυχής, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας, το αποχετευτικό σύστημα και η διαχείριση αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ενώ οι περιβαλλοντικές πιέσεις και οι κίνδυνοι σε έκαστο τομέα διαχρονικά δεν αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικοί, ωστόσο στο σύνολό τους – και με δεδομένο τον παράγοντα της συνεχιζόμενης και ραγδαίας ανάπτυξης και ταχείας συσσώρευσης πληθυσμού στην παράκτια ζώνη της Λεμεσού – θα αποτελέσουν παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η έρευνα καταδεικνύει ως κύρια αδυναμία του συστήματος την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών στη διαχείριση των περιβαλλοντικών περιστατικών και την έλλειψη ενοποιημένων δεδομένων. Εξ ου η έρευνα εισηγείται τον συντονισμό όλων των φορέων και τη χρήση της τεχνολογίας προς επίλυση των προβλημάτων. «Αξίζει να σημειωθεί πως στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη οι ανησυχίες περισσότερων από 500 πολιτών της Λεμεσού όπως εκφράστηκαν σε έρευνα κοινής γνώμης. Κατά την εκπόνηση της μελέτης, εξετάστηκαν οι ανησυχίες των πολιτών οι οποίες φαίνεται πως ήταν σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες» σχολίασε ο Δρ Άγγελος Μενελάου.

Το Συνέδριο περιλάμβανε επίσης δύο εισηγήσεις που αναδεικνύουν την ανάγκη για συντονισμό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη μετάβαση προς την αειφορία. Συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Carola Hein, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας, μίλησε για τη μετάβαση του Λιμανιού του Ρότερνταμ προς την πράσινη ενέργεια. Κατέδειξε τις προκλήσεις από αυτή τη μετάβαση και εξήγησε πως η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου αποτέλεσε εμπόδιο στην υλοποίησή της.

Σε ένα εξίσου σημαντικό θέμα αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Rachelle Alterman, επικεφαλής του Comparative Planning Law and Land Policy Lab και Senior Research Fellow στο Ινστιτούτο Neaman του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Χάιφα του Ισραήλ. Στην ομιλία της, η Καθ. Alterman ανέλυσε τα δεδομένα 22 παράκτιων πόλεων σε ισάριθμες χώρες και επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη σχέση θάλασσας και ξηράς σε αυτές τις χώρες δεν είναι εκσυγχρονισμένο, ούτε αποτελεσματικό. Αντίθετα, είπε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο πολύπλοκο, το οποίο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη προγραμματισμού.

Ο συντονιστής του συνεδρίου, Captain Εugen Adami, Πρόεδρος του CYFOS και διδάσκων στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου, ανέφερε – στα συμπεράσματα του Συνεδρίου – ότι αποτελεί διάχυτη και επιβεβαιωμένη ανάγκη η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού με σκοπό τη ρεαλιστική μετάβαση των παράκτιων πόλεων, όπως η Λεμεσός, στην αειφορία. Στον σχεδιασμό αυτό θα πρέπει να διαβουλεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: η επιστημονική και η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι κρατικοί φορείς καθώς επίσης και η κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει και να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με σκοπό να διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής. «Είναι σημαντικό να τηρείται το πλαίσιο αυτού του προσυμφωνημένου στρατηγικού σχεδιασμού, έτσι ώστε η οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης να κινείται εντός των προδιαγραφών που έχουν προκαθοριστεί. Τα βραχυπρόθεσμα και μεμονωμένα οφέλη δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να θέτουν εκτός τροχιάς τον στρατηγικό σχεδιασμό προς την αειφορία», ανέφερε καταληκτικά ο Υπεύθυνος Έργου, Δρ Άγγελος Μενελάου.

Listen Live