Ο "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ" ΜΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ - Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΕΜΕΝΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ
Κατά την πολυετη μας έρευνα για την παρουσία της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο μας προβληματιζε και μας εντυπωσιαζε η σπουδή των Βρεττανων να προβαλλουν διεθνως κάθως και στη Βρεττανικη κοινή γνώμη τον θάνατο του ΜΑΡΚΟΥ ΔΡΑΚΟΥ.
Χαρισματικος ηγέτης με τεραστιες αντοχες και υπομονή και απαράμιλλη ψυχραιμία . Εξήλθε αλωβητος με τους αντρες του από δεκάδες κλοιους στους χειμώνες της Επαναστασης. Αν αναλύσει κάποιος τις διαφυγες και τα ορεινα του δρομολόγια κυριολεκτικα μένει αφωνος για τις αντοχες και το τακτικό και στρατηγικό μυαλό του.
Μια αλλη αρετη του που προκύπτει από την έρευνα ειναι η ευθυκρισία του και η δυνατότητα του να ΄΄διαβάζει΄τους ανθρώπους και να αντιλαμβάνεται τον τρόπο σκέψης του αντιπάλου και τις πλεκτανες του .
Δεν ήταν απλά πολεμιστης. Άνδρας βαθιάς μελέτης και με εντονη πνευματική καλλιέργεια εζησε κατα Θεόν ενσυνειδήτως και μαρτυρειται πλειστάκις το φωτεινό του πρόσωπο και το καθάριο του βλέμμα. Μέτοχος της Παραδόσεως μας και εραστης της ελευθερίας του προσώπου πρόλαβε να λαμπρύνει το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου και τις νεανικες πρωτοβουλίες της Εκκλησιας της Κύπρου
Ο λαος μας τον τραγούδησε και στηρίχτηκε στις ανδραγαθίες του ανδρείου και ταπεινου Λυκούργου.τον θεωρούσαν
Οι Βρεττανοι εναν εκ των τριών κορυφαίων επιχειρησιακών της ΕΟΚΑ.
Στις 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ του1957 το αμερικανικο περιοδικό ΤΙΜΕ με τίτλος ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ υμνει τον μαχητη Μαρκο Δράκο γραφοντας ανάμεσα σε αλλά τα παρακατω "Επειδή είχε επανειλημμένα στήσει ενέδρα στα βρετανικά στρατεύματα στα βουνά, επειδή είχε ηγηθεί επιδρομής στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα στη Λευκωσία, επειδή είχε σχεδιάσει τρεις φορές μια δολοφονία (ανεπιτυχώς) του Κυβερνήτη Sir John Harding και επειδή ήταν κορυφαίος. Ο υπαρχηγος, αν όχι ο εν ενεργεία αρχηγός, της τρομοκρατικής ομάδας ΕΟΚΑ, η βρετανική αρχή στην Κύπρο έβαλε τίμημα 14.000 δολαρίων στο κεφάλι του Μάρκου Κυριάκου Δράκου, 24 ετών.
Την περασμένη εβδομάδα, μια αστραπιαία νύχτα στα βουνά του Τροόδους, η ανταμοιβή έλαβε χώρα όταν σκοπευτές του συντάγματος Suffolk πυροβόλησαν και σκότωσαν τον νεαρό τρομοκράτη με όπλα Sten."
Αναφορες στο Μαρόκο Δράκο συναντησαμε στο περιοδικό London Illustrates news,στο περιοδικό Soldier του Βρεττανικου στρατου, σε εντυπα του Suffolk Regiment που τον καταδιωξε κατά καιρους και σε πλήθος ξενογλωσσων εφημεριδων.
Η χρήση του ορου ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ από τους ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ υπηρεσιακους επιβολης στερεότυπων στην κοινή γνώμη ητο μια παγια Βρεττανικη τακτικη που αμφισβητηθηκε έντονα διεθνως. Η ανιερη συκοφαντηση της θυσιας Ελλήνων της Κύπρου για την ελευθερία συγκίνησε τη ΔΙΕΘΝΗ κοινή γνώμη και δημιουργήσε προβλήματα στους ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ και την κυβέρνηση τους .
Ας δούμε όμως ποιον άνθρωπο ονόμαζαν "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ" οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ των αιμοβορων ανακριτων της Ομορφιτας και των Πλατρων.
Ο Μάρκος Δράκος υπηρξε ανθρωπος ευλογημένος. Με χαρακτήρα σταθερό και κατ εξοχήν αγαπητικό. Εχει πλέον καταδειχθει ερευνητικά με σειρά συνεντευξεων του Κλείτου Ιωαννίδη με τους αντάρτες της ΄΄Βασιλικής ΄΄ και τους κατοπινους της ανταρτικής ομάδας του το γεγονος οτι υπήρξε κατ εξοχην ανθρωπος προσευχής.
Ο Μάρκος Δράκος δεν ητο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ. Ητο ο ορισμος του φωτεινόυ ανταρτη. Ο ερως ΠΑΤΡΙΔΟΣ εν τω προσωπω ενός νέου που ακολουθησεν αληθινά τον Χριστον και το ήθος θυσιας.