"Προφανώς το ΑΚΕΛ αγνοεί ότι εδώ και πέντε χρόνια στο Φοινί δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα αναπτυξιακό έργο. Στην πραγματικότητα το κοινοτικό συμβούλιο παραμένει παράλυτο από την αρχή της θητείας του κ. Ηρακλέους"
Τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται στο Φοινί, με αφορμή την παύση του οικείου κοινοτάρχη από τον Υπουργό Εσωτερικών, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο τριβής, με την τοπική επιτροπή ΔΗΣΥ Φοινίου, σήμερα, να στηλιτεύει την αντίδραση του ΑΚΕΛ Λεμεσού για το θέμα.
Η τοπική επιτροπή ΔΗΣΥ Φοινίου εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη σχετική με τα τεκταινόμενα στην κοινότητα Φοινίου, ανακοίνωση του ΑΚΕΛ Λεμεσού, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πως, «η τοπική επιτροπή και ο ΔΗΣΥ ουδεμία ανάμειξη έχει με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να ενεργοποιήσει το άρθρο 45 του περί Κοινοτήτων Νόμου, ορίζοντας ως άμεσα αρμόδιο για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Κοινοτικού Συμβουλίου τον Έπαρχο Λεμεσού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το ΑΚΕΛ αγνοεί προφανώς ότι το μέλος του, ο κ. Φυλακτής Ηρακλέους, δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Κοινότητα, με την αυταρχική και ετσιθελική συμπεριφορά του και την αυθαίρετη διαχείριση και ενάσκηση των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Ηρακλέους καθ' όλη την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του Κοινοτάρχη, αντί να λειτουργεί ως η εκτελεστική αρχή και να μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, λειτουργούσε αγνοώντας και παραγνωρίζοντας τα μέλη του Συμβουλίου, ενεργώντας ως μονάδα. Στην ουσία το Κοινοτικό Συμβούλιο ουδέποτε κατάφερε να λειτουργήσει ως συλλογικό διοικητικό όργανο, τα μέλη καλούνταν να παρίστανται στις συγκαλούμενες από τον ίδιο συνεδρίες χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά για να νομιμοποιούν εκ των υστέρων τις ήδη υλοποιηθείσες μονομερείς αποφάσεις του. Δεν είναι τυχαίο που οι πλείστοι κοινοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και οι διοριζόμενοι, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους και αποχωρούσαν.
H συνεχής αλλαγή στη σύνθεση του Συμβουλίου από το 2016 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα όσα αναφέρονται πιο πάνω. Οφείλεται στην απουσία βούλησης ή διάθεσης επικοινωνίας και συνεργσίας ανάμεσα στον πρόεδρο και τα εκάστοτε μέλη του Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε να προβεί σε διορισμό δύο νέων μελών τον Μάιο του 2021. Αυτά κομματικά πρόσκεινται στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ. Ο κ. Υπουργός προέβη στον εν λόγω διορισμό με βάση την σχετική πρόνοια του Νόμου αφού δεν υποβλήθηκε υποψηφιότητα και αφού είχαν εξαντληθεί όλοι οι δυνητικοί επιλαχόντες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης από όλους τους συνδυασμούς.
Προφανώς το ΑΚΕΛ αγνοεί ότι εδώ και πέντε χρόνια στο Φοινί δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα αναπτυξιακό έργο. Στην πραγματικότητα το κοινοτικό συμβούλιο παραμένει παράλυτο από την αρχή της θητείας του κ. Ηρακλέους.
Παρεπιπτόντως, σημειώνεται η τακτική του κοινοτάρχη να καταγράφει στα πρακτικά ότι επιθυμούσε παραποιώντας τις θέσεις που εκφράζονταν από τα μέλη στις συνεδρίες, γεγονός για το οποίο όλα τα μέλη ανεξαρτήτως κόμματος υπέβαλαν εγγράφως σχετικές καταγγελίες.
Επιπλέον, το 2021 αριθμός κατοίκων της κοινότητας υπέγραψαν έγγραφο εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για τον κ. Ηρακλέους το οποίο παραδόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στα Γραφεία του Επάρχου Λεμεσού για τη συζήτηση των προβλημάτων του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Ο κοινοτάρχης του Φοινού ο οποίος κάνει λόγο για «πραξικόπημα» του Υπουργού και τους Επάρχου, αποδίδοντας στην απόφαση τους πολιτικά κίνητρα, παραπλανεί την κοινή γνώμη. Ουσιαστικά αρνείται να αποδεχτεί ότι η απόφαση του Υπουργού βασίζεται σε νομοθετική πρόνοια, που σκοπό έχει να αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία εκεί όπου αυτό δεν είναι κατορθωτό. Ο κ. Ηρακλέους ανέφερε ότι ο Έπαρχος παρακινούσε μέλη να μην παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του συμβουλίου και να μην συμμετέχουν σε αυτές ώστε να μην υπάρχει απαρτία, να μην λαμβάνονται αποφάσεις και να παρεμποδίζεται η λειτουργία του Συμβουλίου, την ίδια ώρα που τα μέλη του Συμβουλίου παραλάμβαναν επιστολές από το Γραφείο του Επάρχου να παρευρίσκονται στις συνεδρίες.
Τα συγκεκριμένα μέλη, όπως είπε, ο κ. Ηρακλέους τα διόρισε ο κ. Νουρής με τον Έπαρχο για να δημιουργούν προβλήματα και να παρενοχλούν το έργο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Υπογραμμίζεται ότι το τελευταίο μέλος το οποίο το διόρισε ο κ. Υπουργός, τον Μάιο του 2021 το οποίο πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, υπέβαλε την παραίτηση του κατά τον χρόνο που ο κοινοτάρχης ισχυρίζεται ότι όλα εξελίσσονταν ομαλά, ακριβώς για τους πιο πάνω αναφερόμενους λόγους. Δηλαδή, δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο τις αυθαίρετες πράξεις και τη συμπεριφορά του κ. Ηρακλέους. Για το γεγονός αυτό έστειλε επιστολή στον Έπαρχο Λεμεσού. Όσον αφορά τις αιχμές που αφήνει με δημόσιες δηλώσεις του, σε σχέση με το διορισμό της κας Ν.Ν., αξίζει να σημειωθεί ότι ο η εναλλακτική πρόταση του κ. Ηρακλέους για διορισμό από τον Υπουργό ήταν η σύζυγός του
Το ΑΚΕΛ Λεμεσού λανθασμένα προσεγγίζει το ζήτημα, βάζοντας σε δεύτερη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και του καλού της Κοινότητάς μας, χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων».