Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα «Μαθαίνω - Σκέφτομαι - Αποφασίζω: Επιλογή κατεύθυνσης/κλάδου, δυνατότητες και προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής).
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών «Γιώργος Σεφέρης» και την παρακολούθησαν πέραν των 150 μαθητών/τριών και 15 εκπαιδευτικών.
Στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Δρ Κώστας Χαμπιαούρης, επισήμανε ότι η Ημερίδα διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κι εμπίπτει στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), με στόχο την πληροφόρηση των μαθητών/τριών τόσο για τις κατευθύνσεις και τους κλάδους στα σχολεία του Τροόδους όσο και για τις δυνατότητες και τις επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τις συγκεκριμένες επιλογές. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τη νέα γενιά και ειδικά τους νέους των ορεινών κοινοτήτων και στοχεύει, μέσα από την ΕΣΑΟΚ, στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης, ώστε να ενισχύσει την παραμονή και την εργοδότηση των νέων στον τόπο καταγωγής τους.
Ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η πολύπλευρη ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων για να χαράξουν τους δικούς τους δρόμους βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Γραφείου του. Έχουμε υποχρέωση, όπως είπε, να παρέχουμε προς τους νέους μας την αναγκαία πληροφόρηση, καθοδήγηση και υποστήριξη προκειμένου να λάβουν τις καλύτερες για αυτούς αποφάσεις για την επαγγελματική τους κατεύθυνση.
Η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, στον δικό της χαιρετισμό, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευκαιρία που δίνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες των ορεινών περιοχών να ενημερωθούν ακόμη πιο στοχευμένα για τις ευκαιρίες φοίτησης στα σχολεία του Τροόδους, καθώς και για τις δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται με βάση τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, όπως τόνισε, έχοντας επίγνωση των σύγχρονων απαιτήσεων, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων προγραμμάτων της και για την ενδυνάμωση των καθηγητών ΣΕΑ, οι οποίοι επιτελούν έργο καίριας σημασίας στα σχολεία τους. Κλείνοντας, εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων για την αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων που θέτει η ΕΣΑΟΚ για τους νέους.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κατευθύνσεις και οι κλάδοι των σχολείων του Τροόδους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν ή εντάχθηκαν στο πλαίσιο της ΕΣΑΟΚ.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (καθηγητής Ξενοδοχειακών/Οινολογίας) και Αθανάσιος Αρσένης (Σύμβουλος για θέματα Γεωπονίας στη ΔΜΤΕ) παρουσίασαν αντιστοίχως τους Κλάδους Αμπελουργίας–Οινοποιίας στη Σχολή Ομόδους και Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας, οι οποίοι στοχεύουν στην ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς τομέα, με εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Ο κ. Στέλιος Λαπέρτας (καθηγητής Ξενοδοχειακών) παρουσίασε τον Κλάδο Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, ο οποίος απαντά στην αύξηση των αναγκών για εξειδικευμένα άτομα, τα οποία θα συμβάλουν στο νέο ορεινό τουριστικό προϊόν Τροόδους. Τέλος, η κα Μαρίνα Κλεάνθους (καθηγήτρια Οικονομικών) παρουσίασε την Οικονομική–Εμπορική Σχολή Μιτσή Ειδικού Ενδιαφέροντος στη Λεμύθου, η οποία στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος της περιοχής.
Οι εισηγητές, πέραν της παρουσίασης των προγραμμάτων σπουδών, τόνισαν ότι οι συγκεκριμένες επιλογές παρέχουν αυξημένες δυνατότητες απασχόλησης στο πλαίσιο της νέας ορεινής οικονομίας, καθώς και επαγγελματικής επιτυχίας στο σημερινό άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Τέλος, μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εισηγητές και να επιλύσουν απορίες.