ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ
Διεθνής ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: Κάτω από το χιόνι και τον πάγο, οι νάρκες ξηράς και τα μη εκραγμένα πυρομαχικά αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους αμάχους
Γενεύη (ICRC)—Καθώς αρχίζει το παγωμένο χειμώνα και οι επιθέσεις στις υποδομές αφήνουν τους ανθρώπους χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρισμό, οι άμαχοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου από νάρκες ξηράς και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Το χιόνι και ο πάγος κάνουν αυτά τα όπλα πιο δύσκολο να ανιχνευθούν, ενώ η έλλειψη θέρμανσης αναγκάζει περισσότερους ανθρώπους να τολμήσουν σε δάση με όπλα, αναζητώντας καυσόξυλα.
02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
«Νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί παραμονεύουν σε γεωργικές εκτάσεις και γειτονιές, με το καθένα να έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει ζωές», δήλωσε η Ariane Bauer, περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρασία στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται νάρκες και απευθύνουμε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σημαδέψουν και να καθαρίσουν τις μολυσμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό και να ενημερώσουν τους αμάχους για τους κινδύνους».
Ενώ οι νάρκες και τα μη εκραγμένα πυρομαχικά αποτελούν μακροχρόνιο κίνδυνο σε αυτήν την περιοχή, ο κίνδυνος που ενέχουν έχει αυξηθεί εκθετικά από τον Φεβρουάριο.
Περισσότερη γη έχει γεμίσει με νάρκες ξηράς, βλήματα πυροβολικού, χειροβομβίδες, όλμους, ρουκέτες, βόμβες αέρος και πυρομαχικά διασποράς, πολλά από τα οποία αποτυγχάνουν να εκραγούν αλλά παραμένουν κίνδυνος για τους αμάχους.
Τμήματα των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό μολυσμένα με μη εκραγείς πυρομαχικά μετά από οκτώ χρόνια σύγκρουσης. Η χειμερινή περίοδος εντείνει πλέον τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Η δυστυχία και η καταστροφή που προκαλούν τέτοιες κρυφές απειλές είναι τεράστια. Οι εκρήξεις μπορεί να είναι θανατηφόρες ή να προκαλέσουν τραυματισμούς όπως τύφλωση, εγκαύματα, κατεστραμμένα άκρα και βαθιά τραύματα από σκάγια. Εκτός από την απώλεια ζωής και τον τραυματισμό, τα μη εκραγμένα πυρομαχικά συχνά εμποδίζουν ή εμποδίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία ή κάνουν τις επισκευές σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και ηλεκτρισμού μη ασφαλείς ή παρατεταμένες.
Ακόμη και πριν από τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία ήταν το σπίτι της μεγαλύτερης ομάδας μόλυνσης όπλων της ΔΕΕΣ. Σήμερα, 18 ειδικοί μόλυνσης όπλων του ICRC βοηθούν στον εντοπισμό και τον καθαρισμό περιοχών με μη εκρηκτικά πυρομαχικά και μοιράζονται πληροφορίες για την ασφάλεια των ναρκών με τις κοινότητες και τους δημοτικούς εργαζόμενους. Η ΔΕΕΣ βοηθά επίσης στην επισκευή κατεστραμμένων σπιτιών και βασικών υποδομών όπως συστήματα νερού και ηλεκτρισμού και υποστηρίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους με θέρμανση.
Η 25η επέτειος της Σύμβασης κατά των ναρκών κατά προσωπικού είναι την Κυριακή (4 Δεκεμβρίου). Από τότε που τέθηκε σε ισχύ, οι απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από νάρκες κατά προσωπικού μειώθηκαν κατά 90 τοις εκατό παγκοσμίως. Οι κίνδυνοι που εξακολουθούν να ενέχουν αυτά τα όπλα για τους αμάχους υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος της Σύμβασης για έναν κόσμο χωρίς νάρκες έως το 2025.