الخميس, تشرين2 7, 2024

ΚΕΝΥΑ: ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΚΕΝΥΑ: ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Από την Jane Kiiru

«Συνέχισα να περπατάω και να περπατάω, χωρίς να ξέρω πού πηγαίνω», θυμάται ο Ναπαισάι.* «Το μόνο που ήξερα είναι ότι έπρεπε να φύγω από τον σύζυγό μου, ο οποίος με παρενοχλούσε συνεχώς σε όλη τη διάρκεια του τριετούς γάμου μας». Η Napaishai παντρεύτηκε σε ηλικία 12 ετών τον 40χρονο σύζυγό της.

Η ξηρασία της Κένυας επιδείνωσε μια ήδη τεταμένη κατάσταση για τον Ναπαισάι. Όλα τα ζώα που είχαν εκείνη και ο σύζυγός της πέθαναν. Αυτό ανάγκασε τον σύζυγό της να ψάξει για ταπεινές δουλειές, γεγονός που επιδείνωσε τις εντάσεις στο σπίτι, ειδικά όταν δεν είχε εισόδημα και στη συνέχεια γινόταν πιο βίαιος απέναντί ​​της.

Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Ναπαισάι δραπέτευσε τον Σεπτέμβριο. Της πήρε σχεδόν μια εβδομάδα για να περπατήσει από το Narimurimo—ένα χωριό στο Samburu East—στο Archers Post. Εκεί βρήκε καταφύγιο στο Umoja Women Village, ένα χωριό μόνο για γυναίκες που φιλοξενεί περισσότερες από 30 γυναίκες που έχουν επιζήσει από βία λόγω φύλου.

Η ιστορία του Napaishai δεν είναι μοναδική. Η ξηρασία στις άνυδρες και ημίξηρες χώρες της Κένυας (ASALs) προκαλεί αύξηση της βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της βίας από οικείο σύντροφο, όπως βίωσε ο Ναπαισάι.

Τουλάχιστον 4,35 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν ήδη για ύπνο πεινασμένοι στην περιοχή. Και το 2023, 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις ASAL θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτές οι συνθήκες αναγκάζουν ορισμένους άντρες να φύγουν από το σπίτι για να αναζητήσουν ζωοτροφές και νερό για τα ζώα ή να βρουν μια εναλλακτική που ζει αλλού. Οι γυναίκες και τα παιδιά αφήνονται στη συνέχεια να φροντίζουν τον εαυτό τους, καθιστώντας τα ευάλωτα στη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ειδικά καθώς πρέπει να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η σεξουαλική βία κατά γυναικών και κοριτσιών έχει αυξηθεί, ενώ αυξάνονται επίσης οι γάμοι παιδιών και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από μια πιθανή πέμπτη συνεχόμενη αποτυχημένη περίοδο βροχών που βαθαίνει τις ανάγκες και αυξάνει τους κινδύνους βίας λόγω φύλου.

Η ιστορία της Zipporah: Ένας κτηνοτρόφος γίνεται πωλητής χόρτου

«Όταν ξεκίνησε η ξηρασία, είχαμε τρεις αγελάδες και περίπου 30 πρόβατα και κατσίκια από τα οποία βασιζόμασταν», είπε η Ζιπορά,* μητέρα τριών παιδιών. Είναι από την ίδια περιοχή με τον Ναπαισάι και παντρεύτηκε επίσης σε νεαρή ηλικία.

Πρώτα πέθαναν οι αγελάδες και ακολούθησαν τα κατσίκια και τα πρόβατα. Εξήγησε: «Όταν εξαφανίστηκαν όλα τα ζώα, άρχισε η σύγκρουση μεταξύ του συζύγου μου και εμένα, καθώς δεν μπορούσε πλέον να μας παρέχει επαρκώς».

Η συνεχής βία του ανάγκασε τη Ζιπορά να μετακομίσει στο σπίτι της μητέρας της.

«Για να φροντίσω τα παιδιά μου και τα προς το ζην, περπατάω για σχεδόν 25 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να μαζέψω χόρτο που πουλάω σε οικογένειες που έχουν ακόμα ζώα», είπε.

Ο Zipporah εκπαιδεύτηκε στην οικονομική διαχείριση από την Pastoralist Community Initiative and Development Assistance (PACIDA-Kenya)—μια κοινοτική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση της ξηρασίας και μέλος του Ανθρωπιστικού Δικτύου ASAL. Έχει λάβει ένα μηνιαίο έμβασμα από την PACIDA που έχει βοηθήσει τα παιδιά της να πηγαίνουν στο σχολείο και συμπληρώνει το εισόδημά της από την πώληση χόρτου

Η ιστορία της Μαίρης: Επιτέλους ασφαλής σε ένα χωριό μόνο για γυναίκες

«Έφυγα να σώσω τη ζωή μου, αφήνοντας πίσω τα παιδιά μου», εξηγεί η Μαίρη,* η οποία έφυγε από το σπίτι της αφού εκτέθηκε στην ακραία βία του συζύγου της.

Αλλά η ιστορία της Μαρίας έχει αίσιο τέλος. αυτή και τα παιδιά της ζουν τώρα στο Γυναικείο Χωριό Umoja. Το Samburu Women Trust (SWT)—μια άλλη οργάνωση με έδρα την κοινότητα και μέλος του Ανθρωπιστικού Δικτύου ASAL— ένωσε ξανά τη Mary με τα παιδιά της και της παρέχει βοήθεια σε μετρητά για να τα βγάλει πέρα.

Το Umoja Women Village υποστηρίζεται από την SWT, η οποία προσφέρει μεταφορές μετρητών σε επιλέξιμες γυναίκες του χωριού. Για να υποστηρίξουν η μία την άλλη, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να εμπλακούν σε διαφορετικές επιχειρήσεις για να αγοράσουν και να υποστηρίξουν η μία την άλλη για να εξασφαλίσουν μια ταμειακή ροή μέσα στο χωριου

Η SWT συνεργάζεται επίσης με ψυχοθεραπευτές για να προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και με τις τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού, της αστυνομίας και των γιατρών, για την προστασία των επιζώντων της έμφυλης βίας. Οι γυναίκες στο χωριό χαιρέτησαν το πρόγραμμα μεταφοράς μετρητών ως βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους και την υποστήριξη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των παιδιών τους στο σχολείο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Listen Live