Τρι, Απρ 30, 2024

Χαμηλό βαρομετρικό από βόρειο Αιγαίο θα κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά για να προσεγγίσει περισσότερο την περιοχή μας!!

Χαμηλό βαρομετρικό από βόρειο Αιγαίο θα κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά για να προσεγγίσει περισσότερο την περιοχή μας!!

Χαμηλό βαρομετρικό από βόρειο Αιγαίο θα κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά για να προσεγγίσει περισσότερο την περιοχή μας!!

Το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Το θερμό μέτωπο του χαμηλού βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και σιγά σιγά τις επόμενες ώρες βροχές(ήδη βρίσκονται πολύ κοντά μας στο δυτικό θαλάσσιο χώρο) θα αρχίσουν να επηρεάζουν τα δυτικά, ορεινά και νότια. Από το μεσημέρι και μετά προς βράδυ θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές του νησιού μας σε εσωτερικό, νοτιοανατολικά και ανατολικά.
 
Αυτή είναι η πρώτη φάση ενώ από τα ξημερώματα Πέμπτης αναμένεται το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού να κινηθεί προς την περιοχή μας(τώρα βρίσκεται νοτιοανατολική Ελλάδα) και να αρχίσει να μας επηρεάζει με περισσότερες και γενικευμένες βροχές, κάποιες τοπικές καταιγίδες αλλά και χιόνια πάνω στο Τρόοδος από τα 1500 μέτρα και πάνω. Αύριο θα επηρεαστεί όλο το νησί σε σχέση με σήμερα Τετάρτη.
Τετάρτη 11 13png
 
Χαμηλή ορατότητα πρωινές ώρες Τετάρτης στα δυτικά λόγω χαμηλής νέφωσης ενώ νωρίς το μεσημέρι μέχρι και απόγευμα χαμηλή ορατότητα στα ορεινά ενώ προς το Τρόοδος ακόμα πιο περιορισμένη η ορατότητα με ομίχλη τις βραδινές ώρες.
Όσο αφορά την ένταση των βροχών την Τετάρτη θα είναι ελαφράς έως μέτριας έντασης ενώ στα δυτικά θαλάσσια τμήματα λόγω και της θάλασσας ίσως τοπικά να παρατηρηθούν λίγο πιο έντονες βροχές.
Οι βροχές την Πέμπτη έως μέτρια έντασης ενώ τοπικά να έχουμε πιο έντονη βροχή σε μορφή καταιγίδας.
Για καταιγίδες είναι πιο αυξημένο το ρίσκο για την Πέμπτη με την ηλεκτρική δραστηριότητα χαμηλή έως μέτριας έντασης.
 
Πέφτει και η θερμοκρασία με τις μέγιστες από Πέμπτη και μετά να είναι γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 βαθμούς στα παράλια και στους 8 βαθμούς στα ορεινά. Σε περιόδους που θα βρέχει με αυξημένη νεφοκάλυψη θα είναι πιο κάτω η θερμοκρασία. Στο Τρόοδος γύρω στους 2-3 βαθμούς με πτωτική πορεία όταν παρατηρείται άστατος καιρός για αυτό και θα ευνοούνται χιονοπτώσεις.
Οι βροχές και τα χιόνια θα συνεχιστούν κατά περιόδους Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 13-15 Ιανουαρίου άρα ο καιρός μας θα είναι άστατος.
wind
 
 Μέχρι στιγμής δεν αναμένεται κάτι ακραίο στην περιοχή μας. Απλά την Τετάρτη 11/1 θα έχουμε μέτριο έως ισχυρό νότιο ρεύμα αέρα στα 4-6 μποφόρ ενώ πάνω στα ορεινά και βόρεια-βορειοδυτικά ισχυρές ριπές έως 7 μποφόρ.
Μετά από ένα φιλτράρισμα από 5 προγνωστικά μοντέλα προσπάθησα να βγάλω στο περίπου τις πιθανές ποσότητες βροχής μέχρι Πέμπτη βράδυ 12 Ιανουαρίου. Δεν αποτελεί κάτι απόλυτο αλλά είπα να το προσπαθήσω.
 
 
Όπως φαίνεται από το χαμηλό βαρομετρικό που θα μας επηρεάσει Τετάρτη και Πέμπτη 11-12 Ιανουαρίου περισσότερες βροχές θα δεχθούν τα δυτικά, νότια και ορεινά τμήματα του νησιού μας με το θετικό να είναι ότι θα βρέξει σε όλη την Κύπρο.
 
 
Με βάση τον πιο κάτω πίνακα:
Δυτικά 25-35 μιλίμετρα βροχής
Νότια 25-40 μιλίμετρα βροχής
Νοτιοανατολικά 12-20 μιλίμετρα βροχής
Ανατολικά 12-18 μιλίμετρα βροχής
Ορεινά 15-30 μιλίμετρα βροχής
Εσωτερικό 10-20 μιλίμετρα βροχής
Περίπου τα εκατοστά χιονόπτωσης 10-15 εκατοστά.
Ποσότητες βροχης
 
Όπως έχω πει και πιο πάνω είναι στο περίπου χωρίς να σημαίνει ότι τοπικά δεν μπορεί να δώσει και κάτι περισσότερο ή και και γενικά να έχουμε λίγο πιο κάτω από τις ποσότητες που σας αναγράφω. Πάνω στα ορεινά στις νότιες πλαγιές της οροσειράς μπορεί να ευνοηθούν κάποιες ορογραφικές βροχές αποταν αυτό να δώσει κάτι περισσότερο από θέμα ποσοτήτων.
Επίσης να γνωρίζετε ότι η Τετάρτη δεν θα έχει πολλές βροχές και πολύ πιθανόν να μην επηρεαστεί όλη η Κύπρος. Πιο αξιόλογες και περισσότερες βροχές θα είναι προς ξημερώματα Πέμπτης μέχρι και νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Listen Live